Опалювальний сезон вже не за горами, і як провести його з мінімальними затратами розглядали 19 серпня під час інформаційної зустрічі «Заощаджуй енергоресурси – зберігай власні кошти». Захід провела Громадянська мережа ОПОРА на базі Чернігівського міського центру зайнятості.

У холодні періоди року ми думаємо про теплий одяг для себе та своєї родини. Проте окрім шуби й теплих рукавиць маємо подбати і про власний будинок. Адже від того, як він «одягнений», залежатиме ціна на комунальні.

Місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА разом з учасниками інформаційної зустрічі вирішували, що можна зробити у власному будинку, аби в подальшому економити кошти та не допустити енерговтрат.

«Пам’ятаючи прості методи економії, можна значно скоротити використання ресурсів і зменшити суму в квитанціях за комунальні. Коли кожен член родини буде використовувати прості правила, такі як підігрів води лише в потрібній кількості, чистка зубів зі склянкою, – тільки тоді буде відчутна реальна економія. Окрім цього, є безліч можливостей для жителів, які бажають піти далі й утеплити дах або фасад, замінити двері або вікна в будинку», – наголошує представниця ОПОРИ.

Утеплений фасад дає змогу зекономити майже 30% тепла, що відобразиться на платіжках. А для того, аби підібрати найкращий варіант утеплення для будинку, необхідно провести термоаудит і знайти, де найбільші енерговтрати. Відтак, може виникнути потреба замінити дах або розбиті вікна, через які взимку втрачається дорогоцінне тепло.

Максимальну ефективність становитиме сума всіх заходів: починаючи від правильного провітрювання приміщень та регулювання допустимої довжини штор – і закінчуючи масштабними заходами. Так ви «навчите» власний будинок не витрачати дарма ресурси, які й так сьогодні у дефіциті.

Щоб добре запам’ятати отриману інформацію всі учасники інформаційної зустрічі отримали матеріали, підготовлені в рамкам Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.