17 серпня у приміщенні Луцького міського центру зайнятості відбулася інформаційна зустріч «Збережи енергію – заощадь кошти», організована Громадянською мережею ОПОРА.

Для того, щоб навчити лучан споживати менше енергетичних ресурсів вдома, представники ОПОРИ дали прості поради, дотримуватись яких може і повинен кожен. Вони стосувались, перш за все, побутових пристроїв, які є у наших помешканнях.

«При використанні пральної машини слід уникати неповного її завантаження, тоді перевитрата електроенергії може скласти 10-15%. А при користуванні пралкою в неправильному режимі, перевитрата електрики становить близько 30%. Що ж стосується пилосмока, то на третину заповнений мішок для збору пилу погіршує всмоктування приладу на 40 %», – зазначила представниця Громадянської мережі ОПОРА Олена Чудінович.

Розповіли активісти ОПОРИ і про використання енергозберігаючих ламп, які дозволяють заощадити 75-80% електроенергії, адже їх світлова віддача в 5 разів більша. Перевагами світлодіодних ламп є тривалий час експлуатації (до 100 000 год), високий ресурс стійкості (ударна та вібраційна витривалість), низька робоча напруга, низькі витрати на експлуатацію освітлювальних приладів, екологічна та протипожежна безпека, а також найголовніше – відсутність потреби спеціальної утилізації.

18 08 16 01

Під час інформаційної зустрічі ОПОРІвці також представили поради щодо вторинного використання сировини. Аби зменшити побутові відходи, сміття вдома можна складати у 2 окремих контейнери: для органічних (їжі та іншого) та неорганічних відходів (усе, що можна переробити у вторинну сировину). Сміття зі скла, паперу, пластику та металу варто викидати у спеціалізовані контейнери. Здавати макулатуру, ПЕТ-пляшки, поліетилен, пластмаси, алюмінієві банки та склобій потрібно у пункти прийому вторинної сировини. Якщо ж перед візитом у супермаркет захопити із собою еко-сумку, не доведеться щоразу купувати поліетиленові пакети.

Крім того, представники ОПОРИ акцентували на необхідності утилізації батарейок, адже через наявність у них важких металів викидати їх разом зі звичайними побутовими відходами не можна. Так, одна пальчикова батарейка може забруднити близько 400 літрів води або 20 м2 ґрунту.

Наостанок для того, щоб закріпити отримані знання, учасники заходу отримали інформаційні матеріали, підготовлені в рамках Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

За додатковою інформацією звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Ірина Кантарія
тел.: +38 093 726 3677

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.