Правила поведінки, зрозумілі кожному, розглянули 2 серпня під час інформаційної зустрічі «Як зберігати енергоресурси та заощаджувати гроші?», яку на базі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки імені В.Г. Короленка провела Громадянська мережа ОПОРА.

Учасниками заходу стали активісти Чернігова, журналісти, працівники бібліотеки та всі зацікавлені в тому,як економити власні кошти за комуналку.

Місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА розповіла,про що варто пам’ятати, аби житло працювало на вас, а не навпаки. Говорили і про досвід різних країн у ставленні до ресурсів та безпосередньої їх переробки. Відтак, згадали проект декількох невеликих громад Польщі вартістю 13 млн євро, який передбачав будівництво сміттєпереробного заводу. Наразі там чистіше, ніж в деяких державних закладах Чернігова, а вкладені кошти вже повернулися розробникам.

«Формування уважного ставлення до оточуючих нас ресурсів дасть змогу не тільки економити, а й комфортніше жити наступним поколінням. Чим більше людей знатиме, як правильно використовувати прилади в себе вдома, тим більше ресурсів ми зможемо зберегти. Навіть звичайне встановлення лічильників показує людям, скільки вони реально використовують води, світла або тепла в своєму будинку. Це стимулює жителів ставати більш економнимий обачливими», – роз’яснює координатор.

Любите співати під час прийому душу? Швидкий душ не лише додає бадьорості, а й характеризується використанням 30-50 літрів води. При цьому прийом ванни потребує 140-160 літрів, що на 40-60% більше. Тож, скільки води ви хочете витрачати, вирішувати вам.

Координатор також розповіла, що можна накопичувати сонячну енергію вдень. Якщо розсунути штори та забрати з підвіконня великі квіти, можна знизити необхідність використання штучного освітлення та зекономити кошти.

Тобто енергоефективні заходи за умови їх правильної реалізації здатні знизити суми у платіжках завдяки економії ресурсів.

Для детальнішого вивчення обговорених питань учасники отримали інформаційні постери, підготовлені за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.