Сьогодні, 22 липня, в комітеті Верховної ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки відбувся круглий стіл на тему «Ратифікація Паризької угоди: що далі?».

Нагадуємо, що 14 липня цього року Верховна рада України 279 голосами прийняла проект закону «Про ратифікацію Паризької угоди». Цим самим стала 20-ою країною, яка підтвердила обов’язковість виконання цього договору. Країни-підписанти працюватимуть над недопущенням зростання середньої температури повітря вище 2 оС, а в кращому випадку 1,5 оС. Мета угоди досягатиметься за допомогою низьковуглецевого розвитку як механізму скорочення викидів парникових газів паралельно зі сталим розвитком держав.

У круглому столі взяли участь представники влади, вітчизняні та іноземні експерти з енергетичного розвитку та експерти у сфері зміни клімату. Також у дискусії були задіяні представники бізнесу та громадськість.

22 07 16 03

Під час загального обговорення учасники розглянули питання, пов’язані із проблемою зміни клімату, та виклики для України в рамках Паризької угоди. Зокрема, підіймалось питання впливу угоди на майбутнє економіки, екології та енергетики в Україні.

Народний депутат України Олексій Рябчин зазначив: «Необхідно спільними силами створювати енергетичну, екологічну та низьковуглецеву стратегію разом із національними планами з ВДЕ та енергоефективності, щоб прямувати в одному цілісному напрямку».

Круглий стіл став першим кроком до формування спільного погляду на проблеми та їх рішення в рамках участі України в Паризькій угоді. Цілісне бачення сприятиме досягненню конкретного результату – виконання Україною зобов’язань щодо скорочення викидів парникових газів.

«Обговорення такого формату допомагають знайти спільну точку зору представників влади, експертів, громадськості та бізнесу щодо того, в якому напрямку необхідно будувати майбутнє України», – зазначив аналітик житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА Дмитро Кузнєцов.

За коментарями звертайтеся:
аналітик житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Дмитро Кузнєцов
тел.: +380 (63) 584 49 92