Готуватися до зими в Чернігові починають вже влітку. Що і як можна зробити, аби ефективно використовувати ресурси, вирішували 19 липня під час семінару «Готуй сани влітку: термомодернізаційні заходи для багатоповерхівок та приватних будинків». Захід організувала Громадянська мережа ОПОРА на базі Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т. Г. Шевченка.

Викладачі вишу цікавилися, як можна легко економити ресурси в побуті та платити менше за комуналку. Місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА навела прості приклади енергоефективних заходів, які можна впроваджувати у своєму будинку. Обговорили також особливості використання державної та місцевої програм підтримки енергоефективних заходів.

Зокрема, учасники зустрічі дізналися про досвід використання програми у Чернігівській області. Три ОСББ в Коропі, Ніжині та Бахмачі вже відчули переваги державної програми підтримки і залишилися задоволеними результатом. Нагадаємо, що ця програма передбачає компенсацію 40% кредитних коштів, спрямованих на реалізацію енергоефективних заходів в будинку, а якщо серед мешканців є отримувачі субсидій – компенсація становитиме 70%.

20 07 16 01

«Окрім державної програми підтримки, заходи з термомодернізації будинків, де створені ОСББ, можна буде реалізувати за допомогою місцевої програми на умовах співфінансування. Кошти на енергоефективні заходи скрадатимуться на 80% від загальної вартості робіт – з коштів міського бюджету, і не менше 20% – з власних та залучених коштів ОСББ. Відтак всі бажаючі можуть звернутися до органів місцевої влади, аби прийняти участь в програмі», – роз’яснила координатор.

Місцева програма підтримки ОСББ та ЖБК передбачає допомогу жителям у створенні об’єднань співвласників, надання коштів для розробки технічної документації та проведення енергоефективних заходів в багатоквартирних будинках. Вона дозволяє економити власні матеріальні ресурси. На реалізацію програми з місцевого бюджету Чернігова спрямували 25 млн 580 тис. грн.

Щоб детально проаналізувати отриману інформацію всі учасники інформаційної зустрічі отримали матеріали, підготовлені в рамкам Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

 

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.