В Луганській обласній військово–цивільній адміністрації громадським спостерігачам ОПОРИ прокоментували, звідки вони отримали явку виборців в день голосування о 22 годині, коли в окружній комісії ще не було цієї інформації.

 

Директор Департаменту масових комунікацій Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Олексій Бєлишев повідомив: «Кожні вибори ми проводимо власний моніторинг явки виборців під час виборів. У даному випадку наші працівники обдзвонювали керівництво всіх ДВК 114-го округу після закриття виборчих дільниць та мали попередню явку виборців вже близько 22 години. Ми надали дану інформацію голові Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Юрію Гарбузу. Згодом цю інформацію розмістили на сайті Луганської обласної військово-цивільної адміністрації. Важко відповісти, чому окружна комісія не мала цієї інформації оперативно вчора ввечері та чому виник інцидент, коли помилкові дані були внесені до системи «Вибори». З цим питанням треба звертатись до керівництва окружної комісії. Хочу зазначити, що ми проводимо моніторинг явки виборців на усіх виборах, і помилок більше ніж на 1% в нас не було».

Нагадаємо, згідно з повідомленням Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, явка виборців у 114-му окрузі станом на 20:00 склала 40,92%. У той же час окружна виборча комісія до третьої ранку не могла повідомити спостерігачам та представникам ЗМІ явку виборців. Коли ж було оприлюднено інформацію на сайті ЦВК, то виявилось, що за даними ОВК в 114-му виборчому окрузі проголосувало 63,07% виборців.

 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.