Постановою Центральної виборчої комісії № 316 затверджені зміни в складі окружної виборчої комісії одномандатного виборчого округу № 27. За заявами суб'єктів подання в складі комісії з'явилися особи з неоднозначною репутацією.

Партія "Опозиційний блок" вирішила замінити секретаря комісії Наталію Волок, яка під час попередніх двох місяців роботи ОВК відвідувала майже всі засідання комісії. Новим секретарем став Максим Романенко - депутат Дніпропетровської міської ради VI скликання від Партії регіонів. Протягом 2010-2015 рр. був секретарем міськради. У ЗМІ прізвище Романенка пов'язують з численними скандалами, зокрема, з побиттям місцевих євромайданівців. У березні 2015 року депутати міської ради призначили нового секретаря ради Галину Булавку. Після звільнення Максим Романенко подав декілька однакових позовів до судів міста щодо поновлення на посаді, що викликало протести громадських активістів. Також увагу журналістів привертали декларації Максима Романенка та членів його родини – протягом декількох років вони отримували десятки і сотні тисяч гривень страхових виплат.

Замість Валерії Алєксєєвої, яка не з'являлася на декількох останніх засіданнях комісії, партія "Єдина країна" ввела до складу комісії Наталію Середу. Як і Максим Романенко, Наталія Середа також раніше була депутатом Дніпропетровської міської ради VI скликання від Партії регіонів і очолювала депутатську комісію з питань архітектури, містобудування та земельних відносин. До того працювала начальником відділу з питань правового забезпечення, корпоративних прав та відносин власності Дніпропетровської обласної ради. У 2011 році журналісти зафіксували як Наталія Середа голосує за іншого депутата щодо рішення "Про звільнення ТОВ "ГУМ" від сплати внеску на розвиток інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури міста Дніпропетровська". За даними журналістів через таке рішення бюджет міста недоотримав близько 15 млн. грн.

Максим Романенко і Наталія Середа раніше не працювали у виборчих комісіях. Натомість інший новий член ОВК № 27 Михайло Пунько (партія "Всеукраїнське аграрне об'єднання "Заступ") має величезний досвід роботи у виборчих комісіях і проживає не в Дніпрі, а Києві. У складі ОВК № 27 він замінив Миколу Абраїмова, який з 1 липня був одним з трьох членів комісії, котрі працюють на постійній основі.  Михайло Пунько був головою ОВК № 194 (м. Черкаси) від партії "Народна ініціатива" на повторних виборах народних депутатів у 5 округах в 2013 році. Тоді на окрузі перемогу здобув Михайло Поплавський.  Громадянська мережа ОПОРА повідомляла про неодноразові випадки грошового підкупувінтересах кандидата-самовисуванця Михайла Поплавського та фіксувала неналежні умови для роботи спостерігачів в ОВК ВО № 194. На місцевих виборах 2015 року Михайло Пунько був членом Київської міської виборчої комісії від Української партії "Єдність". У попередні роки представляв у  виборчих комісіях кандидата в Президенти України Віктора Януковича (2010 рік), партію "Союз анархістів України" (2012 рік, м. Київ), Соціалістичну партію України (2014 рік, м. Миколаїв).

Згідно з пунктом 2 част. 3 ст.  37 Закону України "Про вибори народних депутатів України" повноваження члена окружної виборчої комісії можуть бути достроково припинені у зв'язку з  внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб'єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії.

 

За коментарями звертайтеся:
Юлія Лисенко,
прес-секретар громадського спостереження в Дніпропетровській області
тел. 050 100 88 91, [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.