З наближенням до дня голосування в одномандатному виборчому окрузі № 27 (м. Дніпро) почастішали випадки збору персональних даних прихильників кандидатів.

8 липня на розі вулиці Барикадної та проспекту Дмитра Яворницького жінка, яка представилася агітатором Загіда Краснова, запитувала у перехожих персональні дані та вносила їх у відомість. Перед початком опитування вона запитувала у перехожих чи проживають вони у цьому районі. У відомості присутні такі поля: адреса, ставлення до кандидата (підтримує, проти, не визначився), участь у голосуванні (так, ні, не визначився), ПІБ, дата народження, номер телефону та відкритість у спілкуванні. Примітно, що в заповненій частині анкети агітатор вказувала лише рік народження.

photo DNIPRO 2016 07 11 persdani

10 липня біля одного з супермаркетів на проспекті Героїв, 37Б жінка питала перехожих чи виповнилося їм 18 років і чи будуть вони брати участь у виборах. За її словами вона шукала охочих бути спостерігачами на дільницях від партії УКРОП. У людей, які йшли на контакт, жінка також запитувала персональні дані та прихильність до кандидатів. Крім імені та телефону анкета містила такі питання:

Чи будете ви голосувати на виборах? Варіанти відповідей: А) Точно так, Б) Швидше так, В) Не визначився, Г) Швидше ні, Д) Точно ні (кінець);

Чи визначились ви з кандидатом, за якого будете голосувати? Варіанти відповідей: А) Так (кінець), Б) Ні;

Хто на вашу думку має більше шансів перемогти? Варіанти відповідей: А) Ричкова, Б) Краснов;

Чи маєте ви досвід роботи на виборах (будь-який)? Варіанти відповідей: А) Так, Б) Ні.

Після заповнення анкети жінка пояснювала, що в понеділок претендентів будуть обдзвонювати оператори та проводити співбесіди.

photo DNIPRO 2016 07 11 persdani2

З варіантів відповідей в анкеті стає зрозуміло, що її організаторів цікавили люди, які планують голосувати, але ще не визначились, кого підтримуватимуть. Варто зазначити, що партія УКРОП не є суб'єктом виборчого процесу, та не може мати спостерігачів на виборах. До того ж 11 липня закінчується термін внесення списків спостерігачів.

10 липня на розі проспекту Дмитра Яворницького та вулиці Миколи Гоголя чоловік, за його словами волонтер від кандидата Тетяни Ричкової, пропонував «внєсти свою маленькую лєпту та поставити підпис проти того, аби забирали квартири за великі комунальні борги».  На запитання, чи знає він, що не можна просто серед вулиці збирати персональні дані, відповів, що «персональні дані – це коли дають згоду на їх збір, так йому пояснили в штабі».

IMG 20160710 153217

Згідно з Законом України "Про вибори народних депутатів України" списки виборців складають виключно органи ведення Державного реєстру виборців. Також Закон України "Про захист персональних даних" встановлює низку вимог щодо збирання, накопичення, обробки та використання персональних даних.

 

За коментарями звертайтеся:
Юлія Лисенко,
прес-секретар громадського спостереження в Дніпропетровській області
тел. 050 100 88 91, [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.