В Гребінківському районі розповсюджують агітаційні листівки без вихідних даних в підтримку кандидата-двійника Міністра аграрної політики України Тараса Кутового Олександра Кутового. При цьому, друкована продукція не містить вихідних даних, що порушує виборче законодавство, а її розповсюдженням займались малолітні діти.

Агітаційні листівки розповсюджують по поштовим скринькам. На них містить напис «Твій кандидат у депутати Верховної Ради у виборчому окрузі №151 Кутовий. Час повернутись обличчям до людей». При цьому, стилістично агітаційна листівка схожа на листівки кандидатів партії «Блоку Петра Порошенка «Солідарність», до складу якої входить Міністр аграрної політики Тарас Кутовий, який в 2012 та 2014 роках на виборах народних депутатів перемагав в  виборчому окрузі №151.

9 07 Poltavschina dity rozpovsjudzhujut nezakonni lystivky v pidtrymku kandydata dvijnykaphoto1

Нагадаємо, в останній день подання – 21 червня, ЦВК зареєструвала Олександра Кутового кандидатом в народні депутати в ВО 151. При цьому, жодної активності однофамілець Міністра України до цього часу не проявляв. Згідно з аналізом його передвиборча програма на 98% скопійована.

Крім цього, як повідомив начальник відділу комунікації ГУ НП Юрій Сулаєв, розповсюдженням цих листівок займались троє малолітніх дівчат: «Дівчата віком від 9 до 11 років роздавали такі листівки на вулиці, а також розносили по поштовим скринькам. За словами дітей, запропонувала розповсюджувати агітаційну продукції їм невідома жінка, яка пообіцяла за це винагороду. Загалом у дівчат виявили близько 100 листівок», - каже Сулаєв.

На цей час поліція встановлює особу ініціатора розповсюдження агітаційних матеріалів, яку буде притягнуто до адміністративної відповідальності.

«Дані листів – це маніпуляція думкою виборців, котрі можуть вважати, що віддають свій голос за Тараса Кутового. Крім цього, відсутність вихідних даних може бути свідченням залучення до виборчої кампанії коштів не з виборчого фонду. А це, згідно з пунктом 4 частини 5 статті 3 Закону «Про вибори народних депутатів» порушує рівність прав учасників виборчого процесу», - каже довгостроковий спостерігач в Полтавській області Дар’я Черкашина.

ОПОРА зазначає, згідно з частиною 23 статті 74 Закону: «Забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск».

Випадки залучення дітей для розповсюдження агітації були зафіксовані 30 червня в Лохвиці під час заходу на підтримку кандидата Руслана Ляшка за участі лідера «Радикальної партії» Олега Ляшка.

9 07 Poltavschina dity rozpovsjudzhujut nezakonni lystivky v pidtrymku kandydata dvijnykaphoto2За коментарями звертайтеся:

Дар’я Черкашина довгостроковий спостерігач у Полтавській області
тел.+38 099 674 45 65,
електронна скринька: [email protected]
Ігор Литвиненко прес-секретар громадського спостереження у Полтавській області
тел.+38 050 406 20 15,
електронна скринька: [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради України, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.