Частина 1. Висуванці партій

Відповідно до ч. 3 ст. 55 Закону України «Про вибори народних депутатів України» для реєстрації кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі до Центральної виборчої комісії подається в електронному вигляді передвиборна програма кандидата, викладена державною мовою, яка оприлюднюється на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала передвиборні програми восьми кандидатів у народні депутати України у 23-му виборчому окрузі, висунутих політичними партіями, на предмет основоположних питань, які у них піднімаються, обіцянок, основних акцентів та гасел.

Зокрема, аналізувались програми: Сергія Були (Радикальна партія Олега Ляшка), Володимира Демчука (Політична партія «Україна Славетна»), Ольги Зирянової (Партія «Солідарність жінок України»), Людмили Кирди (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»), Ірини Констанкевич («Українське об’єднання патріотів – «УКРОП»), Юрія Кулачека («Блок Петра Порошенка «Солідарність»), Тетяни Лишневець («Громадський рух «Народний контроль») та Олександра Пирожика (Всеукраїнське об’єднання «Свобода»).

5 особливостей

Передвиборна програма – це не просто вимога закону, а й візитна картка, з якою кандидати ідуть до виборців. Ознайомившись із передвиборними програмами кандидатів, у виборців повинне з’явитись бачення, які проблеми той чи інший кандидат буде вирішувати, ставши народним депутатом України. Особливо, коли це стосується народного депутата – представника одномандатного виборчого округу.

Проаналізувавши передвиборні програми кандидатів у народні депутати України, висунутих політичними партіями по 23-му виборчому окрузі, можна виокремити кілька основних особливостей.

По-перше, лише троє з восьми кандидатів у своїх програмах згадують політичні партії, які їх висунули. Зокрема, це Сергій Була, Володимир Демчук та Ольга Зирянова.

По-друге, жодна передвиборна програма кандидатів не побудована акцентовано на питаннях, що стосуються 23-го виборчого округу. Крім того, лише одна програма відображає здебільшого проблеми, які кандидат буде вирішувати у Волинській області. Зокрема, такою є передвиборна програма Тетяни Лишневець.

По-третє, передвиборні програми трьох кандидатів у народні депутати у 23-му виборчому окрузі ідентичні з програмами їх однопартійців, які є кандидатами в інших округах. Зокрема текст програми Олександра Пирожика повністю збігається з текстом програм його однопартійців та осіб, суб’єктом висування яких є ВО «Свобода»: Івана Близнюка (виборчий округ № 151, Полтавщина), Володимира Федорока (виборчий округ № 206, Чернігівщина), Олега Гаврилка (ВО № 183, Херсонщина), Ігоря Швайки (ВО № 114, Луганщина), Оксани Тебешевської (ВО № 85, Івано-Франківщина) та Олександра Замкового (ВО № 27, Дніпропетровщина). Передвиборна програма Ольги Зирянової по тексту майже ідентична з програмою її колег: Людмили Архипової (ВО № 85, Івано-Франківщина), Світлани Буніної (ВО № 206, Чернігівщина), Тетяни Мороз (ВО № 114, Луганщина), Марини Петросянц (ВО № 151, Полтавщина) та Галини Суменкової (ВО № 27, Дніпропетровщина). Так само передвиборні програми однакові у Володимира Демчука і Валерія Богуна (ВО № 151, Полтавщина), Яни Ковальової (ВО № 183, Херсонщина) та Павла Сергєєва (ВО № 27, Дніпропетровщина).

Хочеться також відзначити фундаментальні особливості, на яких побудована передвиборна програма кожного з кандидатів. Зокрема, по-четверте, якщо передвиборні програми Олександра Пирожика, Людмили Кирди та Сергія Були на 90% побудовані на аспектах загальнодержавного характеру, то частково у кожній з цих програм є свої особливості. Так, якщо у тексті програми першого чітко простежується націоналістична тематика, то двоє інших не забули підняти тему бурштину на Волині та можливостей вирішення цієї проблеми на законодавчому рівні. Крім того, у Сергія Були ще й чітко помітна послідовна критика влади.

Передвиборні програми інших кандидатів вирізняються більшою оригінальністю. Зокрема, програма Володимира Демчука повністю побудована на «піарі» новоствореної політичної сили «Україна Славетна». Тут можна прочитати і про історію створення політичної партії, і про перші досягнення представників цієї команди. Ольга Зирянова побудувала програму на гендерному аспекті. Прослідковується чіткий наголос на ролі жінки у політиці. Цілком послідовною при побудові своєї програми виявилась Ірина Констанкевич. Програма зосереджена на тому, щоб показати зв'язок кандидата із благодійним фондом Ігоря Палиці «Тільки разом». У Юрія Кулачека в основному піднімається тема війни. На цьому, як ми пам’ятаємо, будували передвиборні програми більшість кандидатів у 2014 р. під час позачергових парламентських виборів. Не схожа на усі інші і програма Тетяна Лишневець. У ній кандидат зосереджується на питаннях: якою має бути конструктивна взаємодія місцевої влади та громадян та які важелі впливу на владу можуть використовувати громадяни.

П’ятою особливістю передвиборних програм кандидатів є гасла та лозунги, які у них використовуються. Так, у своїй програмі кандидат від Радикальної партії Олега Ляшка переконаний, що «Волинь повинна стати розвиненим регіоном. Для цього у неї є все: працьовиті люди, земля, ліси, бурштин» і закликає у стилі партії: «Корупцію – на вила!». Кандидат від партії «Солідарність жінок України», розвиваючи гендерний аспект у програмі, висловлює переконання у тому, що «лише той, хто знає ціну людського життя, той, хто серцем відчуває біль усієї країни, зможе залишитися людиною навіть у владі» та закликає: «Дайте жінкам навести лад в Україні!».

«Головне моє завдання – відстоювати інтереси людей, працювати над вирішенням їх проблем, працювати на благо України», – переконує виборців у своїй програмі кандидат від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина». Із гаслом «Тільки разом змінимо наше життя на краще» звертається до виборців у своїй програмі кандидат від «Українського об’єднання патріотів – «УКРОП».

Кандидат від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність» зазначає у програмі: «Себе в парламенті бачу, як законотворця і лобіста інтересів виборців рідної Волині!», а кандидат від партії «Громадський рух «Народний контроль»: «Волинь – це люди, які тут живуть, а не географічна одиниця на карті країни», - і наголошує: «Працювати серед людей і для людей!». У програмах ще двох кандидатів від Всеукраїнського об’єднання «Свобода» і партії «Україна Славетна» чіткі гасла та заклики відсутні.

5 політик

Проаналізувавши передвиборні програми кандидатів щодо основоположних питань (політик), які у них піднімаються, визначилося 5 основних, про які йдеться у кожній програмі. Зокрема, так чи інакше, у кожній з восьми передвиборних програм увага приділяється питанням розвитку економіки, малого та середнього бізнесу, підвищення заробітних плат та зниження тарифів на оплату комунальних послуг. Друга політика, яка простежується у кожній програмі – соціальне забезпечення чи соціальний захист окремих верств населення, у тому числі соціальне забезпечення учасників АТО та їх сімей.

Згадуються також фактично у всіх програмах проблеми війни, матеріальне забезпечення Збройних Сил України, реформування армії (перехід військових на контрактну службу), питання учасників АТО. Четверта політика, яка наявна у кожній програмі – розвиток сільського господарства та державна підтримка фермерських господарств. Крім того, як і у передвиборних програмах кандидатів на позачергових виборах 2014 р., піднімаються проблеми боротьби з корупцією, продовження процесу люстрації, а також питання децентралізації та добровільного об’єднання територіальних громад.

Щодо інших питань, які зустрічаються у передвиборних програмах кандидатів, – транспортне сполучення між районами на Волині, збереження природних ресурсів (Сергій Була); розвиток історії та культури, розвиток демократії, європейський шлях розвитку України (Володимир Демчук); пенсійна реформа, а також реформування освітньої та медичної галузей (Ольга Зирянова); законодавче закріплення процесу видобутку бурштину, скасування депутатської недоторканності та законодавче регулювання процедури відкликання депутатів (Людмила Кирда); розвиток культури та спорту, розвиток освіти та охорони здоров’я (Ірина Констанкевич); вступ України в ЄС та НАТО (Юрій Кулачек); встановлення процедури публічного обговорення важливих питань в регіоні, розширення можливостей впливу громадян на рішення та дії влади, розвиток туризму, національно-патріотичне виховання молоді (Тетяна Лишневець); скасування суддівської, депутатської та президентської недоторканності, скасування місцевих держадміністрацій, позбавлення громадянства за сепаратизм, утвердити українську мову в статусі єдиної державної (Олександр Пирожик).

5 обіцянок

Традиційно у кожній передвиборній програмі кандидати, окрім того, що висвітлюють основні питання та проблеми, які їх турбують, вирішенням яких, ставши депутатом, планують займатись, щось обіцяють виборцям. Чимало обіцянок було виявлено в результаті аналізу передвиборних програм кандидатів у 23-му виборчому окрузі.

Найпопулярнішими серед кандидатів стали обіцянки: лобіювати інтереси громади у парламенті; працювати над написанням законів, необхідних для вирішення нагальних проблем; відстоювати можливість зниження тарифів на оплату комунальних послуг; підтримувати законопроекти та рішення щодо питань, які стосуються учасників АТО; захищати інтереси українського народу і держави.

Обіцяючи щось виборцям, кандидати найчастіше використовують слова та словосполучення: «активно працюватиму», «добиватимусь», «робитиму все», «відстоюватиму позицію» (Сергій Була); «захищатиму», «гідно представлятиму», «відстоюватиму» (Володимир Демчук); «разом ми змусимо владу» (Ольга Зирянова); «зобов’язуюсь» (Людмила Кирда); «працюватиму», «ініціюватиму», «відстоюватиму», «вимагатиму», «пропонуватиму», «підтримуватиму» (Ірина Констанкевич); «свої зусилля зосереджу на», «добиватимусь», «ми змінимо ситуацію», «я категорично проти, щоб» (Юрій Кулачек); «основними завданнями для себе ставлю», «виступаю за» (Тетяна Лишневець). Жодних прямих обіцянок не містить передвиборна програма Олександра Пирожика.

 

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.