Процес реєстрації довірених осіб кандидатів у народні депутати по 23 виборчому окрузі триває. 24 червня відповідно до постанови ЦВК № 234 було відмовлено у реєстрації довіреній особі кандидата Наталії Германюк, а згідно з постановою № 233 зареєстровано 15 нових довірених осіб за поданням 9 кандидатів.

Зокрема, відповідно до постанови ЦВК №234 від 24 червня 2016 року, кандидату в народні депутати Наталії Германюк відмовлено в реєстрації Павла Мігунова її довіреною особою.

«Як вбачається з подання, Мігунов П. В. є посадовою особою органу виконавчої влади, а відтак згідно з частиною другою статті 75,  частиною п’ятою статті 76 указаного Закону не може бути довіреною особою кандидата в народні депутати України», - йдеться у постанові.

Відповідно до ч. 5 ст. 76 та ч. 2 ст. 75 Закону України «Про вибори народних депутатів України» не допускається реєстрація довіреними особами кандидатів у депутати осіб: члена виборчої комісії; посадової особи органу виконавчої влади або суду, правоохоронних органів, органів влади Автономної Республіки Крим чи органів місцевого самоврядування; військовослужбовеця; особи, яка проходить альтернативну (невійськову) службу.

Втім, Центральна виборча комісія прийняла рішення про реєстрацію 15 довірених осіб за поданням 9 кандидатів. Про це йдеться у відповідній постанові № 233 ЦВК.

Зокрема, ЦВК зареєструвала Олександра Кравченка довіреною особою кандидата в народні депутати Лобові Балицької (самовисування); Петра Хомича  довіреною особою кандидата в народні депутати Максима Богуна (самовисування); Дениса Кутіщева та Людмилу Назарову  довіреними особами кандидата в народні депутати Наталії Германюк (самовисування); Людмилу Семенюк довіреною особою кандидата в народні депутати Володимира Демчука («Україна Славетна»); Гната Желіховського, Наталію Малишко та Євгена Ходарєва довіреними особами кандидата в нардепи Ольги Зирянової («Солідарність жінок України»); Леоніда Марасіна довіреною особою кандидата в народні депутати Валерія Нікітченка (самовисування); Василя Тимощука  довіреною особою кандидата в народні депутати Олександра Орла (самовисування); Андрія Білана, Олександра Колба та Миколу Кузьмича довіреними особами кандидата в народні депутати Олександра Пирожика (ВО «Свобода»).

Нагадаємо, що раніше ЦВК вже зареєструвала довірених осіб по 23 виборчому окрузі таких кандидатів, як Сергій Була (Радикальна партія Олега Ляшка), Іван Вовк (самовисування), Людмила Кирда (Батьківщина), Ірина Констанкевич (УКРОП) та Валерій Нікітченко.

Водночас станом на ранок 26 червня своїх довірених осіб поки ще не зареєстрували – Федір Веніславський (самовисування), Віталій Клопотовський (самовисування), Олександр Кононович (самовисування), Юрій Кулачек («Блок Петра Порошенка «Солідарність»), Тетяна Лишневець («Громадський рух «Народний контроль»), Ігор Рицко (самовисування).

Відповідно до ч. 6. ст. 76 Закону України «Про вибори народних депутатів України», довірені особи кандидата у депутати в одномандатному окрузі сприяють кандидату в депутати у проведенні виборчого процесу; представляють інтереси кандидата в депутати у відносинах з виборчими комісіями, органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування, засобами масової інформації, об'єднаннями громадян, виборцями, виконують інші повноваження, визначені цим Законом.

 

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.