Восьмий рік поспіль Громадянська мережа ОПОРА проводить спостереження за процедурою зовнішнього незалежного оцінювання з метою:

  • надати об’єктивну оцінку процесу перевірки знань;
  • запобігти можливим порушенням під час процесу проведення ЗНО;
  • моніторингу за забезпеченням рівних умов для всіх учасників проходження ЗНО;
  • надати рекомендації Українському регіональному центру оцінювання якості освіти для покращення процедури ЗНО у майбутньому.

Спостереження проводилось у шести містах Дніпропетровської області, а саме: Дніпро, Кам’янське (Дніпродзержинськ), Кривий Ріг,  Нікополь, Павлоград, Першотравенськ. Всього було проведено 67 спостережень, з таких предметів: українська мова та література, математика, історія України (основна та додаткові сесії),  та фізика, географія, хімія (лише основна сесія).

Особливостями тестування в 2016 р., по-перше, є поєднання ЗНО та ДПА (державна підсумкова атестація) з української мови та літератури – обов’язкове, та математики і історії України – на вибір, по-друге, на відміну від минулого року тести з української мови та літератури і математики мали лише один базовий рівень, але при цьому до тесту з математики було додано завдання відкритого типу. По-третє, замість прохідного балу 124, який був в усі минулі роки, цього року був введений пороговий бал склав/не склав, який визначається результатом експертних груп.

Спостерігачі звертають увагу на загалом високу кваліфікацію персоналу, залученого до роботи на пунктах тестування. «Загальна оцінка проведення ЗНО в Дніпропетровській області – позитивна. Але хочемо наголосити, що порушення процедури ЗНО відбувалося як зі сторони персоналу пунктів тестування, так й зі сторони самих абітурієнтів», – зазначила консультант громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Дніпропетровській області Кристина Коновалова. Так, наприклад на ЗНО з історії України в НКЗ № 37 спостерігач зафіксував порушення з боку інструктора, який після завершення роботи учасником тестування, намагався ознайомитись із змістом зошита завдань, що забороняється згідно з регламентом роботи. Зауваження щодо цього факту були внесені в протокол. На ЗНО з математики в СЗШ № 45 спостерігачем було виявлено низку порушень, зокрема в ПТ не було води, тому були іноді сторонні особи (прибиральниці), які підносили в баки воду. Чергові не супроводжували учнів до туалетів та виходу, відволікалися на читання книг з планшету, інструктори полишали аудиторію без дозволу уповноваженого. Відмовили у внесені зауважень до протоколу. Механічні помилки з боку персоналу також були присутні, такі як не правильно заліплений пакет із завершеними роботами або помилки в аудиторних протоколах. Окремі зауваження викликають технічні питання, які стосуються браку друку зошитів, наліпок, бланків відповідей. Але все ж таки наголошуємо на тому, що такі помилки жодним чином не впливають на результат учасників.

Хочемо також сказати спасибі тим відповідальним і уповноваженим особам, які в разі виявлення порушення громадським спостерігачем, реагували на зауваження та одразу ж виправляли ситуацію. Більш за все це стосується випадків із пломбуванням незадіяних приміщень у межах пункту тестування та наявністю в аудиторіях до початку тестування стендів із тих предметів, які діти складатимуть.

Ситуація з дотриманням процедур проходження зовнішнього оцінювання з боку учасників тестування порівняно гірша. Стало більше випадків, коли абітурієнти самі позбавили себе права здавати тест, ніж коли вони були позбавлені такого права. 12 абітурієнтів допустили порушення процедури проходження ЗНО та були позбавлені права продовжувати роботу над тестом. На всіх пунктах тестування в аудиторіях за допомогою металодетектора здійснювався контроль за наявністю в абітурієнтів технічних пристроїв, в 9 учнів було виявлено засоби зв’язку та збереження інформації за допомогою металодетектора, в 3 учнів було вилучено друковані матеріали (шпаргалки). У всіх цих абітурієнтів результати тестування було анульовано. Ще один резонансний випадок трапився на ЗНО з математики в Дніпропетровському університеті імені Альфреда Нобеля – участника тестування запідозрили в алкогольному сп’янінні, після чого цей факт підтвердив медичний працівник і хлопця було видалено з пункту тестування.

Координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Дніпропетровській області прокоментував: «Порівняно із загальною кількістю абітурієнтів, які взяли участь у тестуванні, частка порушників незначна. А фактично порушення через їх незначну кількість не мають масового характеру. Якщо брати у відношенні ту кількість, яка зареєструвалася та прийняла участь в тестуванні, у Дніпропетровській області неявка з кожного предмету варіюється приблизно 3-7% (у залежності від предмету). Мається на увазі не загальна кількість, а саме ті пункти тестування, на яких були наші спостерігачі».

Спостерігачами ОПОРИ зафіксовано один випадок подання апеляції на процедуру проведення. В СЗШ № 15 в абітурієнтки черговими у вбиральні виявлено шпаргалку, згідно з правилами, її видалили з пункту тестування. Абітурієнтка не погодилась з таким рішенням, оскільки роботу над тестом вже завершила, а в шпаргалці перевіряла правильність своїх відповідей. Однак така апеляція вряд чи буде задоволена.

Директор Дніпропетровського регіонального центру оцінювання якості освіти Марина Горбенко-Хвастунова поділилась своїми побажаннями стосовно громадського спостереження: «Регіональний центр оцінювання якості освіти та Український центр оцінювання якості освіти протягом всіх років проводили ЗНО відкрито для громадського спостереження. При чому спостерігачами можуть бути і журналісти. Презентація даних сьогодні — це ситуація очима спостерігачів. Нам би дуже хотілося, щоб кількість учасників спостереження була майже такою, як кількість пунктів тестування на кожному тестуванні. Було б непогано, якби спостереження було у кожній аудиторії, тоді б ми могли і стверджувати щодо рівності умов, абсолютної відкритості процедури і, скажімо, висновки можуть бути зроблені більш ґрунтовно».