Кого з кандидатів «клонували» для участі у проміжних виборах на 27 виборчому окрузі і для чого це робиться

Центральна виборча комісія офіційно зареєструвала 61 кандидата в народні депутати у ВО № 27. На 21 червня ця цифра остаточна, та може змінюватися лише у бік зменшення.

В списку багато відомих прізвищ в Дніпрі,  деякі навіть зустрічаються кілька разів поспіль. До прикладу,17 червня на черговому засіданні ЦВК Постановою № 209 зареєструвала одразу три кандидата з прізвищем Краснов.Як повідомляє спостерігач Громадянської мережі ОПОРА Андрій Савчук, що проводить спостереження безпосередньо у Центральній виборчій комісії, заступниця голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна у своєму виступі окремо відзначила реєстрацію Краснова Загіда Володимирович та Краснова Загіда Станіславовича. За її словами, вона отримала відповідь на звернення від Державної міграційної служби, де повідомили, що зазначені особи отримали паспорти 11 червня 2016 року. До того, вони змінювали ім'я та прізвище на Дарт Вейдер. Жанна Усенко-Чорна вбачає у цьому перешкоджання вільному волевиявленню (ч. 1 Ст. 6 ЗУ «Про вибори народних депутатів України»). Вона зазначила, що хоч ЦВК і повинно зареєструвати цих кандидатів, але в майбутньому варто звертатись до правоохоронних органів щодо "створення штучних клонів, яка стала де-факто професійною діяльністю окремих осіб". Зауважимо, Загід Геннадійович Краснов став першим офіційно зареєстрованим кандидатом в народні депутати, з його попередньою політичною діяльністю можна ознайомитись на сайті ОПОРИ. Цією ж постановою ЦВК зареєструвало двох кандидатів на прізвище Момот. Нагадаємо, на чергових виборах 2012 року по 27 виборчому округу переміг кандидат від Партії Регіонів Олександр Іванович Момот, відомий як начальний Державного підприємства "Придніпровська залізниця". Проте, цього року він не балотується.

21 червня 2016 Постановою № 220 було зареєстровано останні 10 кандидатів в народні депутати по виборчому округу № 27. Серед них три кандидатки з прізвищем Ричкова та  три Томчук. За повідомленням з Києва Андрія Савчука, кандидатці Оксані Іванівни Томчук, змінили партійність на "безпартійна". Андрій Гусак, довірена особа від партії УКРОП повідомив, що партія буде звертатись в правоохоронні органи по статті 157 (ст. 157 Кримінального кодексу України «Перешкоджання здійсненню виборчого права» - ред.). Бо такої в партії немає, партія молода в списку 160 осіб. Представники ЦВК намагалися зв’язатися з кандидаткою телефоном, але не змогли.

Відео: Андрій Савчук, Громадянська мережа ОПОРА

Тетяна Борисівна Ричкова з 2014 року відома як волонтер армії. На позачергових виборах народних депутатів 2014 року була довіреною особою Бориса Філатова. Зараз служить в Центрі забезпечення службової діяльності Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України. З 25 травня, ще до реєстрації кандидатом, Тетяна Ричкова проводила активну передвиборчу агітацію за допомогою зовнішньої реклами, агітаційних наметів, зустрічей з виборцями.

Томчук Оксана Валентинівна, висування від партії "Українське об'єднання патріотів – УКРОП". Член партії "Українське об'єднання патріотів – УКРОП". Адвокат, правозахисник, одна з співзасновниць правозахисної групи “СІЧ”. У 2015 році обрана депутатом Дніпропетровської обласної ради від партії “Українське об’єднання патріотів - УКРОП”. Широкому загалу Оксана Томчук відома з 2012 року, коли вона була адвокатом свого брата Дмитра Реви, якого обвинувачували в так званих “дніпропетровських терактах” 27 квітня 2012 року. Після перемоги Революції Гідності у березні 2014 року суд зняв всі обвинувачення з Дмитра Реви. У 2015 році Оксана Томчук була одним з адвокатів Геннадія Корбана.

В списку кандидатів присутні також імена таких відомих в місті людей як Ігор Циркін, народний депутат VII скликання та Євген Удод, голова обласної ради Дніпропетровської області (2010-2015 роки). Проте, вони також не балотуються на цих виборах.

Технологія «клонування» кандидатів не нова для України. Суть її полягає не у «відтягуванні голосів» у кандидатів-лідерів, бо начебто виборці, прийшовши на дільницю заплутаються та проголосують «не за того» кандидата. Маніпуляції можуть відбуватися в комісіях різних рівнів. Починаючи з квоти кандидата в комісії, або спостерігача, який також може впливати на рішення комісії. Але головна небезпека може виникнути при підрахунку голосів, якщо члени комісії «заплутаються» та покладуть бюлетень/бюлетені в стосу кандидата з іншим ім’ям.

За коментарями звертайтеся:
Юлія Лисенко,
прес-секретар громадського спостереження
в Дніпропетровській області
тел. 050 100 88 91, [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.