20 червня активісти Громадянської мережі ОПОРА виявили факти порушення виборчого законодавства на виборчому окрузі № 27 та звернулись до поліціянтів.

20 червня активісти Громадянської мережі ОПОРА зафіксували розміщенні без вихідних даних білборди та сітілайти кандидатів в народні депутати Олександра Тигова та Марини Денисенко на виборчому окрузі № 27 в Дніпрі. Нагадуємо, стосовно розміщення агітації Марини Денисенко ОПОРА повідомляла раніше.

Оскільки передвиборчі штаби кандидатів в народні депутати не наважуються відстоювати права своїх кандидатів, хоча незаконна агітація створює нерівні умови та порушує права всіх кандидатів, активісти мережі були змушені звернутися до поліції, щоб перевірити факти ймовірного порушення закону.

Виклик до чергової частини надійшов о 16:34, а вже за 18 хвилин представники поліції з’явилися на місці подій. Уважно вислухавши активістів, один з поліцейських провів фотофіксацію білборда, що зображує кандидата в народні депутати Олександра Тигова, але не містить вихідних даних. Після чого, екіпаж патрульної служби разом з одним з активістів побував ще на чотирьох місцях розміщення подібного зображення, проте, різного розміру. Далі екіпаж відвідав місця розміщення білбордів, що зображує кандидатку Марину Денисенко і також не містить вихідних даних. Таким чином, активісти ОПОРИ трохи менше ніж за дві години змогли написали заяву у місцевому відділку поліції.

За словами поліції, оскільки на місці не вдалося встановити «порушника», буде проведене відповідне розслідування. Також працівники поліції повідомили, що з виборчим законодавством ще не стикалися і «ця справа дуже цікава».

21 червня за «справу» візьметься слідчий Соборного районного відділу міліції, що знаходиться на вул. Шевченко, б. 7. Тож, просимо журналістів поцікавитися в черговій частині про хід справи.

Закон України «Про вибори народних депутатів України» чітко визначає поняття «Передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію - суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечатьКонституції Українита законам України» (ч. 1 ст. 68).

Відповідно до ст. 69, ч. 7 цього ж Закону «Друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск».

Нагадуємо також, що відповідно до статей 3 та 45 Закону України «Про вибори народних депутатів» кандидатам забороняється фінансування агітаційних матеріалів та заходів з-поза меж виборчих фондів.

За коментарями звертайтеся:
Юлія Лисенко,
прес-секретар громадського спостереження в Дніпропетровській області
тел. 050 100 88 91, [email protected]

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.