27 травня ЦВК утворила окружну виборчу комісію з виборів народних депутатів України  у одномандатному виборчому окрузі № 23. За період з 29 травня по 15 червня ОВК провела два засідання. На жодне з них не зявилось 5 членів комісії. Причина – проживають за межами Волинської області.

Станом на 16 червня лише 12 з 18 членів окружної виборчої комісії, утвореної у 23-му виборчому окрузі, склали присягу і набули повноважень членів ОВК. Зокрема, не склали присягу: Ганна Гіль (політична парті «Нова політика»), Денис Дуденко (Партія Зелених України), Лариса Єременко (Ліберальна партія України), Олександр Лукашевський (Радикальна партія Олега Ляшка), Анфіса Родченко (політична парті «Єдина країна»), Андрій Сакір (політична парті «5.10»).

За словами голови окружної виборчої комісії Світлани Демчук (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»), відповідний факт створює певні незручності у роботі комісії. Зокрема, це пов’язано із встановленим графіком чергувань та із проведенням засідань комісії, оскільки у такому випадку важче зібрати кворум.

«У нас в комісії 18 осіб. Як нам повноцінно проводити засідання, якщо три людини з Херсона, одна – з Запоріжжя, одна – з Чернігова, двоє – з Луцька, одна – з м. Ківерці. Місцевих не багато. Люди, що зі східних регіонів, на дзвінки не відповідають. Телефонували уже неодноразово в ЦВК, втім, жодних роз’яснень, як нам діяти в такій ситуації, ще не отримали. Уже відбулось дві заміни членів комісії, але суттєво ситуації не змінилась», - скаржиться голова ОВК Світлана Демчук.

Джерело: Громадське. Волинь

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, що відповідно до ч. 3 ст. 37 Закону України «Про вибори народних депутатів України» є чіткий перелік випадків, у яких достроково припиняються повноважень члена виборчої комісії. Крім того, відповідно до ч. 4 ст. 37 Закону «при виникненні обставин, передбачених у пунктах 3, 5-8, 11-14 частини третьої цієї статті, повноваження члена виборчої комісії припиняються з моменту їх виникнення або виявлення, а обставин, передбачених у пунктах 1, 2, 4, 9, 10 частини третьої цієї статті, - з моменту прийняття рішення про дострокове припинення його повноважень виборчою комісією, яка її утворила».

 

 (#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.