8 червня спостерігач ОПОРИ зафіксував появу у виборчому окрузі № 27 маршруток з логотипами "Громадської сили" та вартістю проїзду в п'ять разів меншою за інших перевізників.

photo DNIPRO 2016 06 15 socmarshrut1

"Соціальні автобуси" їздять у межах ОВО № 27 по буднях з інтервалом приблизно раз на годину. На маршруті знаходиться два однакових мікроавтобуси з логотипами "Громадської сили". Вартість проїзду у них складає 1 грн., тоді як проїзд в громадському транспорті за аналогічним маршрутом коштує 5 грн. Водії не видають пасажирам талони, що підтверджували б оплату проїзду. Також всередині мікроавтобусів не зазначено назву перевізника та контактних даних.

photo DNIPRO 2016 06 15 socmarshrut2

На проміжних виборах народних депутатів в ОВО № 27 бере участь Загід Краснов, який очолює фракцію "Громадська сила" у Дніпропетровській міській раді та є лідером відповідної політичної сили. Однак, згідно з поданими до ЦВК документами для реєстрації наразі він є безпартійним та самовисуванцем. Також існує громадська організація з аналогічною назвою ВГО "Громадська сила", головою якої є депутат Дніпропетровської міської ради від партії "Громадська сила" Катерина Збарська, а заступником голови організації є Загід Краснов.

Під час місцевих виборів минулого року кандидати на посаду міського голови активно використовували так звані "соціальні маршрути". Такий засіб агітації використовували Борис Філатов, Світлана Єпіфанцева та Загід Краснов. Утім, після закінчення виборів у Соборному районі міста залишився лише "соціальний маршрут" від Благодійного фонду Бориса Філатова, який їздить зі значно збільшеним інтервалом руху, ніж під час виборчої кампанії 2015 року.

Громадянська мережа ОПОРа нагадує, що згідно з частиною 14 статті 74 Закону України "Про вибори народних депутатів": "Забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців".

За коментарями звертайтеся:
Юлія Лисенко,
прес-секретар громадського спостереження
в Дніпропетровській області
тел. 050 100 88 91, [email protected]

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.