1 червня 2016 року ще незареєстрована  в ЦВК потенційна кандидатка в народні депутати Тетяна Ричкова провела зустріч з мешканцями ж/м Перемога-5 (м. Дніпропетровськ). За її словами, вона проводить такі зустрічі, щоб розповісти про свою мотивацію та почути проблеми, з якими стикаються прості люди. Втім, такі дії до моменту її реєстрації як кандидата можна розцінювати як порушення принципу конкурентної боротьби, оскільки такі зустрічі, сприяють підвищенню пізнаваності прізвища кандидата, що створює умови нерівної політичної конкуренції під час виборів.

01.06.2016 ruchkova

Більшу частину зустрічі, на яку зібралося близько 30 осіб, Тетяна Ричкова приділила розповіді про себе. Вона представилася як кандидатка в народні депутати, хоча і досі незареєстрована в ЦВК. Під час зустрічі, Тетяна Ричкова розповіла, що сама добре розуміє проблеми пересічних мешканців Дніпропетровська. До своїх здобутків Тетяна Ричкова, яка працює в Міністерстві оборони України, віднесла запровадження системи Prozorro при закупівлях для армії та встановлення відповідальності постачальників за неякісне спорядження або зрив термінів поставок.

Під час зустрічі Тетяна Ричкова повідомила, що інформаційні листівки та рекламу для неї друкують її знайомі, які в часи волонтерства допомагали з друком буклетів для військових.

Нагадаємо, для того, аби особа набула статусу кандидата в народні депутати, така особа має подати затверджений список документів, перелік яких зазначається в статті 55 Закону України «Про вибори народних депутатів» та отримати відповідну довідку від Центральної виборчої комісії. Довідка має містити перелік прийнятих документів, число, місяць і рік, а також час їх прийняття, посаду і прізвище особи, яка прийняла документи. Передвиборну агітацію відповідно до вимог статті 70 цього Закону кандидати мають право розпочати з дня наступного за днем ухвалення ЦВК рішення про реєстрацію. Згідно зі статтями 3 та 45 Закону кандидатам забороняється фінансування агітаційних матеріалів та заходів з-поза меж виборчих фондів.

Водночас, такі обмеження поширюються лише на зареєстрованих кандидатів. Тому в Україні розповсюджена ситуація, коли кандидати максимально відкладають час реєстрації, щоб фінансувати кампанію з джерел, непередбачених законом.

Наразі саме реклама Тетяни Ричкової є найбільш поширеною на зовнішніх носіях серед усіх потенційних кандидатів у межах ОВО №27.

За коментарями звертайтеся:
Юлія Лисенко,
прес-секретар громадського спостереження в Дніпропетровській області
тел. 050 100 88 91, [email protected]
(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.