Центральна виборча комісія задовольнила клопотання ОПОРИ мати офіційних спостерігачів під час проміжних виборів народних депутатів України 17 липня 2016 року в одномандатних виборчих округах № 23, 27, 85, 114, 151, 183, 206.

Таке рішення відповідно до статті статті 78 Закону України «Про вибори народних депутатів України» ЦВК прийняла сьогодні, 24 травня, під час чергового засідання. Окрім ОПОРИ, право мати офіційних спостерігачів отримали ще 5 громадських організацій: "Передові правові ініціативи", "ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ ДЕПАРТАМЕНТ ВИЯВЛЕННЯ ТА ПРОТИДІЇ КОРУПЦІЇ В ОРГАНАХ ВЛАДИ ТА МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ", "МІЖНАРОДНА ОРГАНІЗАЦІЯ "ТРІУМВІРАТ" та "КОНТРОЛЬ ЗА ВИБОРАМИ, "Чернігівський громадський комітет захисту прав людини" (лише у ВО № 206 на території міста Чернігова).

Наступним етапом реєстрації офіційних спостерігачів є реєстрація спостерігача окружною комісією.

Зауважимо, що громадське спостереження є невід’ємною частиною демократичних та прозорих виборів і не може бути повноцінно реалізоване ззовні. Тому важливою є роль спостерігача як суб’єкта виборчого процесу.

Громадянська мережа ОПОРА ставить перед собою завдання не лише надати об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також запобігти вчиненню порушення виборчого законодавства. Статус офіційного спостерігача дає ряд важелів. А саме: право присутності на засіданнях виборчої комісії та інших відкритих заходах, пов’язаних з виборчим процесом; право підпису на протоколах та отримання їх копії, що посилює контроль за достовірністю внесених даних; право на оскарження порушення виборчого законодавства до відповідних виборчих комісій або суду, що сприяє зупиненню протиправних дій та притягненню до відповідальності.

Під час виборчої кампанії у всіх округах працюватиму команди довготермінових спостерігачів та інформаційні центри. За останніми новинами перебігу виборчого процесу слідкуйте на сайті ОПОРИ: https://www.oporaua.org/ . У день голосування кількість громадських спостерігачів у кожному з округів залежатиме від рівня конфліктності виборчої кампанії. 

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за проміжними виборами до Верховної Ради 2016 року, які відбудуться 17 липня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.