12 травня у приміщенні Дніпропетровської Центральної міської бібліотеки представники Громадянської мережі ОПОРА провели інформаційну зустріч з працівниками закладу, присвячену темі енергоощадності у багатоповерхівках.

Чергове підвищення тарифів, а разом з тим житлово-комунальна реформа загалом, привертають все більше уваги громадян до питання скорочення енергоспоживання та залучення бюджетного фінансування для реконструкцій житла. Тому основною метою заходу було надати присутнім інформацію про важливі правила термомодернізації в багатоквартирних будинках та способи отримання грошової допомоги у державних, обласних та місцевих фондах.

13 05 16 02

Активісти ОПОРИ ознайомили учасників зустрічі з покроковою схемою втілення ідеї енергоощадності, та пояснили, що для підвищення енергоефективності у багатоповерхівках, перш за все, слід:

  • встановити тепловий лічильник;
  • замінити вікна та двері в місцях загального користування на енергозберігаючі;
  • облаштувати сходові марші LED-лампами та датчиками руху;
  • виконати капітальний ремонт покрівлі;
  • утеплити зовнішні стіни будівлі, підвалу та горища.

«Поширена помилка для покращення теплоізоляції будівлі – клаптикове утеплення фасаду. Воно призводить до нерівномірного навантаження та розбалансування конструкцій. Внаслідок таких часткових робіт вже через рік від надмірної вологості, плісняви та грибка починають страждати стіни сусідніх квартир», – зауважили лектори.

 Звичайно, виконати комплексну модернізацію будівлі фінансово спроможні далеко не всі мешканці висоток, тому представники ОПОРИ радять городянам звільнятись від бездіяльних обслуговуючих компаній та здійснювати управління власним житлом самостійно, шляхом створення об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). Це дозволить зосередити кошти, спрямовані на утримання будівлі, виключно на рахунку об’єднання, а також скористатися державною та обласною програмами підтримки населення для впровадження енергоефективних заходів.

 Присутні виявили зацікавленість у детальнішому обговоренні цієї теми, тому керівництво закладу запропонувало продовжити зустрічі, присвячені реформуванню житлово-комунальної сфери.

Для загального ознайомлення активісти передали працівникам установи інформаційні плакати з порадами ресурсозбереження в оселі.

Захід організовано Громадянською мережею ОПОРА, за сприяння дирекції Дніпропетровської Центральної міської бібліотеки та за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.