Вчора, 11 травня, українські абітурієнти складали тестування з математики. Явка на пунктах тестування, як повідомляє Український центр оцінювання якості освіти, склала трохи більше 93%. За перебігом тестування – дотриманням процедур персоналом та учасниками ЗНО – у 17 областях спостерігала Громадянська мережа ОПОРА.

  • Використання металодетекторів

Під час тестування з математики у всіх областях, де працювали спостерігачі ОПОРИ, проводився загальний контроль за наявністю в учасників тестування заборонених технічних засобів. В результаті перевірки учасники, у яких були виявлені такі засоби, були позбавлені права продовжити роботу над тестом. Такі випадки спостерігачі мережі ОПОРА зафіксували у пунктах тестування, що знаходилися в ЗОШ № 17, №1 та №81  м. Одеси, у Національному аерокосмічному університеті імені М.Є Жуковського «Харківський авіаційний інститут» (радіотехнічний корпус), Васильківській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №3,  ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 – ліцеї м. Немирів, ЗОШ І-ІІІ ступенів №4 м. Хмільника, ЗОШ №4 м. Жмеринки, Рівненській ЗОШ №9, Херсонській ЗОШ І-ІІІ ступенів №53, Дубенській НВК «Школа-гімназія», Іршавській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №1 Іршавської районної ради Закарпатської області, Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини (Корпус 3), НВК «ЗОШ І-ІІІ ступенів №3-ліцей» Обухівської міської ради Київської області, спеціалізованій школі №194 «Перспектива» м. Києва, комунальному заклад освіти «Середня загальноосвітня школа № 54» Дніпропетровської міської ради», Інституті післядипломної педагогічної освіти Київського університету імені Бориса Грінченка, Коломийській ЗОШ №5 та Долинській ЗОШ №4 Івано-Франківської області,

Звертаємо увагу, що у пункті в школі № 40 м. Одеси під час технологічної перерви у абітурієнта було виявлено мобільний телефон. Після консультацій з Регіональним центром колегіально було прийнято рішення дозволити учасникові продовжити роботу над тестом. Хлопець отримав лише попередження.

  • Організація тестування та робота персоналу

Персоналом пункту тестування також допускалися незначні порушення, які, однак, не впливали на хід проведення тестування. Так, у ЗОШ №2 м. Тульчин в аудиторії інструктор користувалася підручником з історії України і зошитом. На зауваження спостерігача ОПОРИ жінка відповіла, що готується до контрольної роботи, але підручник і зошит прибрала в сумку.

У Івано-Франківській гімназії №2 відповідальним за пункт тестування було надано неоднозначні інструкції інструкторам щодо можливості користування лінійками, внаслідок чого учасники тестування в подальшому мали змогу користуватися лінійками до моменту технологічної перерви, під час якої Уповноважена УЦОЯО вилучила лінійки в учасників.

У ЗОШ №9 м. Рівне абітурієнтка (у якої було знайдено мобільний телефон під час технологічної перерви), вийшовши з ПТ помітила, що в сертифікаті немає підпису і штампу про проходження ЗНО. Через деякий час вона разом із батьками повернулась на ПТ і уповноважена в холі зробила відповідні відмітки в сертифікаті. У ЗОШ № 25 м. Луцька спостерігач зафіксував випадок, коли двоє чергових під час проведення тестування користувались мобільними телефонами. Спостерігач повідомив про це відповідальну та уповноважену осіб. З черговими було проведено бесіду з цього приводу. Порушення було усунуто. У Чернівецькій спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів фізико-математичного профілю №6 інструктор дозволила абітурієнтам виносити за межі пункту тестування зошити ще до завершення складання ЗНО. Про даний випадок було повідомлено уповноважену особу УЦОЯО.

Спостерігачі ОПОРИ по всій Україні також зафіксували відсутність графи для внесення кількості запакованих бланків «Б» у аудиторному протоколі. Ситуацію вирішували оперативно. Наприклад, у Харківській області було вирішено дописувати кількість бланків «Б» у відповідному рядку поряд із кількістю бланків «А». Уповноважені ХРЦОЯО аргументують це тим, що бланки Б було запроваджено лише цього року, тому зміни в аудиторний протокол не внесено.

  • Інциденти за участі вступників

Позитивно, що цього року скоротилася кількість тих, хто запізнився на пункти тестування. На пункті у Сумському педагогічному університеті учасниця запізнилася, переплутавши корпуси. Дівчину в аудиторію завів охоронець о 10:52, інформацію про що внесено до протоколу. Уповноважена дозволила їй почати роботу над тестом, бо зайшла вона у аудиторію хоч і з запізненням, але до початку написання тесту.В Уманському державному педагогічному університеті імені Павла Тичини (Корпус 3) дівчина після написання тесту вийшла з аудиторії і втратила свідомість на сходах, отримала травму. Схожа ситуація у неї була і на українській мові. У ЗОШ І-ІІІ ступенів №4 м. Хмільника під час ЗНО учасниці тестування також стало погано. Абітурієнтку забрала карета швидкої допомоги.

У Херсонській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №53 абітурієнт переплутав у списках своє прізвище зі співзвучним і пішов замість 9-ї у 11-ту аудиторію. Абітурієнт зі схожим прізвищем на тестування не з’явився, тому помилку вдалося виявити лише під час тестування. Директор ХРЦОЯО запевнив, що Центр буде звертатися до УЦОЯО з проханням зарахувати роботу вступника, але перевіряти її вручну через неспівпадіння штрих-кодів. Абітурієнт апеляцію не писав.

У пункті, що знаходиться в Приватному вищому навчальному закладі «Дніпропетровський університет імені Альфреда Нобеля», вступника  було запідозрено в алкогольному сп’янінні та відправлено до медпрацівника. Після цього, хлопець в супроводі поліції покинув пункт тестування.

Доволі поширеними залишаються і рукописні шпаргалки, що стають ще однією причиною видалення учасників ЗНО з пунктів тестування. У пункті, розташованому у Національному аерокосмічному університеті імені М.Є Жуковського «Харківський авіаційний інститут» (Радіотехнічний корпус), інструктор в аудиторії виявив наявність в учасника допоміжних матеріалів. Учасника було видалено з пункту тестування, складений відповідний акт про порушення. Крім того, на цьому пункті чергові, здійснюючи перевірку приміщень на початку тестування, виявили наявність допоміжних матеріалів у туалетах, які було оперативно вилучено.

У  Бучанській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №3 черговий помітив, як в туалетній кімнаті учасник користувався друкованими матеріалами. Був складений акт про порушення й учасник покинув пункт тестування. У Навчально-виховному комплексі «ЗОШ І-ІІІ ступенів №3-ліцей» Обухівської міської ради Київської спостерігач ОПОРИ у двох туалетних кімнатах знайшов друковані та рукописні матеріали (книга з математики та конспект), він повідомив про це Уповноважену особу – зроблено відповідні записи в карті спостереження та у протоколі про завершення. В Мукачівській загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів № 10 Мукачівської міської ради спостерігач в рекреаційній зоні виявив шпаргалки, про що повідомив чергового. Письмові матеріали були вилучені, їх власника, на жаль, не встановлено.

  • Апеляції

Учасники ЗНО стали активніше користуватися своїм правом подавати апеляцію на порушення процедури проведення ЗНО. Так, у Школі І-ІІІ ступенів №160 Дарницького району м. Києва учасник тестування подав апеляцію з проханням надати йому право взяти участь у додатковій сесії з математики. В апеляції учасник скаржився на те, що  в його аудиторії задзвенів телефон, що завадило йому успішно звершити тестування. У ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 – ліцеї м. Немирів під час технологічної перерви в учасника тестування було виявлено мобільний телефон. Уповноваженою особою складено акт про порушення і абітурієнт залишив ПТ. Проте після того, як учасник тестування був видалений, він подав апеляцію на порушення процедури проведення ЗНО.

В ЗОШ №24 м. Рівне була виявлена нестандартна ситуація – в аудиторії №19 учні мали отримати тестові зошити російською мовою. Всього в аудиторії проходило тестування 6 абітурієнтів. Коли абітурієнтам роздали зошити і попросили перевірити якість друку, то виявилося, що вони отримали зошити українською мовою. В аудиторії №1 13 абітурієнтів, натомість, отримали зошити російською. Абітурієнтам з 19 аудиторії було запропоновано замінити зошити з російською мовою і надати такий самий час на виконання завдань, аби забезпечити рівні умови проходження ЗНО або написати апеляційні заяви та скласти тестування під час додаткової сесії. Двоє абітурієнтів погодилися на заміну зошитів з завданнями на російській мові з аудиторії №1, інші абітурієнти написали апеляційні заяви. Причина апеляції - відсутність зошитів російською мовою. Ті абітурієнти, які вирішили не писати апеляції, розпочали роботу над тестами о 13.10 і їм надали 180 хвилин для складання тестів. По цьому факту інструктори та старші інструктори аудиторій №1 та №19 написали пояснення. Абітурієнти з аудиторії №1 отримали на заміну зошити українською для складення тесту.

  • Права спостерігачів

В переважній більшості пунктів тестування, на яких були присутні спостерігачі ОПОРИ, було забезпечено умови для спостереження – ознайомлено з правами, надано окремі місця в аудиторіях, персонал пункту тестування з розумінням ставився до мети та завдань громадського спостереження. Проте, на окремих пунктах траплялися й неприємні випадки. В НВК «Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №3-ліцей» Обухівської міської ради Київської області спостерігачу ОПОРИ заборонили зайти в аудиторію, яку він покинув 20 хвилин тому. Спостерігач засвідчив цей факт у протоколі про завершення тестування.

Відповідальний за пункт тестування у Чернівецькій спеціалізованій школі І-ІІІ ступенів фізико-математичного профілю №6 видав протокол про завершення процедури ЗНО спостерігачу ОПОРИ ще до закінчення складання іспиту. Спостерігач відмовилась брати цей протокол і в фінальному протоколі зазначила це порушення. У відповідь відповідальний за ПТ дозволив собі ображати спостерігачку і навіть залякував тим, що поскаржиться на неї директору школи, яку вона закінчила. Разом з тим, уповноважена особа УЦОЯО, вибачилася за таку поведінку відповідального.

Детальніше:

Наталія Радиш, координатор освітніх програм Громадянської мережі ОПОРА, 097 640 77 90.

Додаткова інформація:

Громадське спостереження за ЗНО відбувається в рамках Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI Legacy Alliance).