Сьогодні, 22 квітня, в День землі, Україна стане одним із підписантів Паризької кліматичної угоди. Таким чином, наша держава приєдналася до інших 168 держав, що в Нью-Йорку підписуватимуть цю угоду.

Разом із тим, учора розпочато підготовку Плану дій стратегії низьковуглецевого розвитку України, що спрямований на впровадження положень Паризької угоди. Про це заявив президент Центру кліматичних стратегій США Томас Петерсон в ході прес-брифінгу «Низьковуглецевий розвиток України: вимоги Паризької угоди», що відбувся сьогодні в Українському кризовому медіа-центрі за сприяння Громадянської мережі ОПОРА та Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

«Виконання положень Угоди дозволить знизити викиди парникових газів, а також буде засобом покращення економічної, енергетичної та екологічної ситуації в Україні. План дій, розробку якого ми учора розпочали за сприяння USAID, об’єднає зусилля профільних міністерств, ряду міжнародних експертів, що спеціалізуються на питаннях низько вуглецевого розвитку, бізнесу, а також громадськості. Я радий, що Україна однією з перших країн у світі підпише Угоду та вже розпочала процес її виконання зі свого боку», – зазначив Томас Петерсон.

22 04 16 04

«У нас є достатньо високі шанси, що вже до кінця 2016 року Україна як один із підписантів Паризької кліматичної угоди її ратифікує – це має зробити Верховна рада», – наголосила в свою чергу народний депутат України, Голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко. Підкреслюючи вигоди нашої держави від впровадження положень Угоди, народний депутат України наголосила, що це дозволить оновити застарілу інфраструктуру, створити нові робочі місця та значно підвищити енергетичну незалежність нашої держави.

«Низьковуглецевий розвиток є загальносвітовим трендом, який передбачає широке запровадження заходів із енергозбереження та поступову відмову від викопного палива і заміну його на джерела чистої енергії. Сподіваємось, що з новоствореним урядом ми бачитимемо більш швидкий темп запровадження законопроектів, які необхідно вже сьогодні ухвалювати в цьому напрямку», - підкреслила Ганна Гопко.

За словами заступника Міністра екології та природних ресурсів з питань європейської інтеграції Ганни Вронської, саме План дій стратегії низьковуглецевого розвитку може бути підставою для об’єднання, тісної консолідації 3-х чи не найважливіших стратегій для розвитку України – енергетичної, екологічної та кліматичної. «Ми маємо зрозуміти, що ці вкрай важливі стратегії не можна розробляти окремо одну від одної, українська влада має напрацювати єдиний підхід. І саме він дозволить в майбутньому заощадливо ставитися до природних ресурсів, цілеспрямовано запроваджувати енергоефективні заходи. Саме так рухається весь світ, і Україна, доєднавшись до кліматичної угоди, що сьогодні буде підписана у Нью-Йорку, продемонструє серйозність свого повороту до низько вуглецевого розвитку», – зазначила Ганна Вронська.

Коментуючи логіку подальшого процесу імплементації Угоди в Україні, заступник Міністра екології наголосила, що цей документ є більш політичним, і механізм його впровадження залежатиме від кожної країни окремо. «Для ефективного проходження цього процесу Мінекології залучатиме Міністерство енергетики, Держенергоефективності, інші профільні міністерства – це повинна бути спільна робота, і вона найпевніше за все буде координуватися профільним Віце-прем’єр-міністром. Є таке сподівання, що енергетична, кліматична та екологічна стратегії будуть узгоджуватися і прийматися одним пакетом. І цей пакет документів дозволить потім імплементувати положення Паризької угоди», – підсумувала Ганна Вронська.

За коментарями звертайтеся:
експерт житлово-комунальних та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Дмитро Кузнєцов
тел.: +380 (63) 584 49 92