У Тернополі в рамках Тижня сталої енергії, за підтримки Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», відбулося урочисте відкриття «Ресурсного центру підтримки ОСББ з питань чистої енергії». Це вже 13 центр в Україні, який вступив у повноправну дію, але єдиний, для якого частину оргтехніки та інформаційний матеріал презентували представники Проекту USAID.

«Ми сподіваємося, що цей Ресурсний центр допоможе вам ефективніше управляти своїм житлом, а також сприятиме створенню нових ОСББ. Кожен охочий зможе звернутися сюди в будь-який час і отримати відповідну консультацію. У Центрі будуть чергувати працівники ЖКГ, представники ОСББ, депутати. Будемо запрошувати представників банків, які зможуть проінформувати щодо кредитування, яке діє у нашому місті на енергоефективні програми, технічних організацій, які зможуть надати консультації щодо освітлення, тепла та води. А Міська рада буде надавати посильну допомогу в реалізації ваших проектів», – звернувся до присутніх міський голова Сергій Надал.

Окрім того, у Ресурсному центрі зможуть представляти свою продукцію фірми-виробники або представники компаній, які виготовляють енергоефективні матеріали для будівництва. Тут зможуть збиратися представники уже створених ОСББ для обговорення наболілих питань чи просто обміну досвідом. А представники ОПОРИ проводитимуть лекції з енергоефективності.

15 04 16 05

Місце розташування центру та умови, створені у ньому, повинні дати хороший поштовх до створення нових ОСББ. Адже у Тернополі планують незабаром управляти енергією на рівні кожної будівлі, і за це має відчувати відповідальність кожен власник.

Крім того, у Тернополі відкрили перше в Україні «Сонячне дерево», від якого всі охочі зможуть безкоштовно заряджати свої гаджети. Проект розробили молоді спеціалісти КП «Місто».

«Ми хочемо, щоб тернополяни користувалися новітніми технологіями, які використовують у світі, – розповідає директор ТОВ «Світлоцентр» Володимир Яремчук. – Це дерево має 9 зарядних пристроїв для телефонів та планшетів. За хорошої погоди воно повинно працювати цілодобово».

Також у Комунальному підприємстві «Тернопільводоканал» відбулось урочисте освячення лабораторного обладнання та екскаваторної техніки, закуплених за кошти Світового банку. Модернізація процесу очищення питної води дасть змогу забезпечити виконання вимог національного стандарту її якості.

За коментарями звертайтесь:
місцевий координатор житлово-комунальних
та енергетичних програм
Громадянської мережі ОПОРА
Андрій Мартишко
тел.: +38 (096) 16 18 223

 

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.