За даними офіційних спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА початок процесу  голосування на позачергових виборах Криворізького міського голови не супроводжувався грубими порушеннями законодавства. Підготовчі засідання ДВК та відкриття виборчих дільниць відбулися у спокійній атмосфері, із дотриманням встановлених законодавством вимог. У той же час, низка ДВК допустили процедурні порушення.

За даними ОПОРИ, спостерігачі якої присутні на репрезентативній кількості виборчих дільниць Кривого Рогу, усі ДВК провели повноважні підготовчі засідання – забезпечивши присутність більше половини членів комісії від загального складу. Усі виборчі дільниці міста відкрилися вчасно (о 8:00) і процедура голосування розпочалося відповідно до Закону.

new100

news 27 03 1

На 3,8% виборчих дільниць Кривого Рогу не велися протоколи засідання комісій.

news 27 03

1,3% спостерігачів ОПОРИ повідомили, що ДВК не забезпечували їм можливість для повноцінного спостереження за усіма виборчими процедурами під час ранкового засідання та на початку голосування.

На позачергових виборах Криворізького міського голови функціонує 293 виборчі дільниці, на яких забезпечуються голосування виборців із 8 до 20 години 27 березня 2016 року.

Не  раніше ніж за 45 хвилин до початку голосування (не раніше 7:15) дільничні виборчі комісії проводили підготовчі засідання, під час яких здійснюються важливі для відкриття дільниць процедури.  Під час підготовчого засідання обов’язково має вестися протокол засідання, а дані щодо кількості виборчих бюлетенів, отриманих ДВК, вже на підготовчому засіданні вносяться до протоколу про підрахунок голосів на виборчій дільниці.

У межах підготовчих засідань члени ДВК мали перевірити цілісність опечатування сейфу, в якому зберігали виборчі бюлетені, та відкрити його, оглянути і опломбувати скриньки для голосування. До кожної виборчої скриньки мав бути обов’язково вкинутий контрольний лист, який засвідчується підписами членів ДВК, присутніх осіб та печаткою ДВК. Члени ДВК, які протягом дня  забезпечуватимуть голосування виборців, отримують виборчі бюлетені на підготовчому засіданні. Жоден бюлетень, як передбачає законодавства, не повинен  був залишатися у сейфі ДВК.

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.