Криворізька міська виборча комісія на своєму засіданні 16 березня 2016 року розглянула скаргу кандидата на посаду міського голови Семена Семенченка («Самопоміч») щодо неправомірного використання кандидатом Юрієм Вілкулом (самовисування) для передвиборної агітації підлеглих йому осіб. 

У своїй скарзі Семен Семенченко навів факти використання в друкованих агітаційних матеріалах кандидата на посаду міського голови Кривого Рогу Юрія Вілкула фотографій посадових осіб Криворізького міськвиконкому, які є підлеглими Юрія Вілкула як чинного міського голови.

gazeta3 1103
фото Громадянської мережі ОПОРА

Зазначимо, що згідно ч. 2 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори», кандидатам, які займають посади  в органах державної влади, органах влади Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування, у військових частинах (формуваннях), на державних, комунальних підприємствах, у закладах, установах, організаціях (у тому числі за сумісництвом), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, засоби зв’язку, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

Ще одним доказом порушення стало відео розмови спостерігачів Громадянської мережі ОПОРА з керуючою справами Криворізького міськвиконкому Шовгелею О.М., яке підтверджує здійснення посадовою особою агітації на підтримку кандидата Вілкула.

Криворізька міська виборча комісія встановила, що такі дії пані Шовгелі є агітацією, а  згідно з п. 3 ч. 4 ст. 4 ЗУ «Про місцеві вибори», рівність прав і можливостей участі у виборчому процесі забезпечується, зокрема, рівним та неупередженим ставленням органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів, місцевих організацій партій - суб’єктів виборчого процесу.

У підсумку комісія прийняла рішення задовольнити скаргу Семена Семенченка повністю, винести кандидату Юрію Вілкулу попередження та звернутися до правоохоронних органів.

 
Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.