У Кривому Розі спостерігачі ОПОРИ написали заяву до поліції. Причина  - невідповідність вимогам виборчого законодавства агітаційних матеріалів одного з кандидатів.

У п'ятницю, 26 лютого, в розважальному центрі «UNION» (Дзержинський район, вул. Димитрова 30г), спостерігачі ОПОРИ виявили стенд з черговим випуском інформаційного бюлетеня «Криворожанин».

Kr r 26 02 u

Розміщені у ньому публікації спрямовані виключно на популяризацію діяльності та підтримку Юрія Вілкула, офіційно зареєстрованого кандидатом на посаду міського голови Кривого Рогу 24 лютого.

Зокрема, стаття під заголовком «Деньги на воздух. Чистую воду и почву» містить заяву Юрія Вілкула: «Мы поднимаем этот вопрос в рамках децентрализации. Куда должны направляться деньги – на поддержку криворожан, которые работают в горячих цехах, на помощь пенсионерам, которые всю жизнь провели в шахтах и карьерах, на дороги Кривбасса, квартиры для семей молодых специалистов или чиновникам в Киев?».

Kr r 26 02 d

Крім того, у матеріалі «Патриотизм: слово и дело» наводиться цитата Юрія Вілкула: «В рамках городской программы социальной помощи мы помогаем нашим воинам. И эта программа будет расширена – прежде всего с пожеланиями самих солдат». А в публікації з назвою  «Главы района отвечают за качество ремонта дорог» мер зазначає:В прошлом году нами были капитально отремонтированы большие магистрали. В этом году будет отремонтировано 159 дорог. Но акцент будет поставлен на внутриквартальных и придомовых дорогах и дорогах частного сектора...”.

Kr r 26 02 p

Kr r 26 02 b

Такі висловлювання з боку кандидата на посаду міського голови можуть спонукати виборців підтримати його на виборах, а отже потрапляють під критерій перевиборчої агітації, визначений ч. 1 ст. 54 Закону України «Про місцеві вибори» як здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за кандидата.

Також увагу спостерігачів привернув той факт, що у бюлетені, який є згідно з ч. 1 ст. 56 ЗУ «Про місцеві вибори» друкованим агітаційним матеріалом, не вказана особа відповідальна за випуск.

Kr r 26 02 v

Так, згідно з ч. 2 ст. 56 Закону України «Про місцеві вибори» друкований матеріал повинен містити відомості про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без зазначених відомостей забороняється.

Відсутність необхідних відомостей дає підстави припускати, що відповідні матеріали були виготовлені не з виборчого фонду. Зазначимо, що ч. 6 ст. 54 Закону передбачає здійснення передвиборної агітації виключно за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів у депутати в одномандатному виборчому окрузі, кандидатів на посаду сільського, селищного, міського голови, старости, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Використання для агітації коштів з інших джерел забороняється.

Відповідальність за фінансування виготовлення або поширення агітаційних матеріалів з поза виборчого фонду передбачена згідно з ч. 1. ст. 159-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Виготовлення чи замовлення таких матеріалів карається накладенням штрафу на громадян від десяти до тридцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян, і на посадових осіб – від п’ятдесяти до сімдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян. Розповсюдження (рознесення, роздавання, вивішування) під час виборчого процесу таких матеріалів тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п’яти неоподаткованих мінімумів доходів громадян, і на посадових осіб – від двадцяти до тридцяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (ст. 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Виявивши інформаційний бюлетень, спостерігачі ОПОРИ зателефонували до поліції і викликали патрульну групу. Одразу після приїзду правоохоронців, представники ОПОРИ виклали суть зафіксованих обставин, поліцейські склали протокол про прийняття заяви про вчинення ймовірного адміністративного правопорушення.

Нагадаємо, що ОПОРА вже фіксувала розповсюдження у місцях громадського користування інформаційного бюлетеня "Криворожанин" та наголошувала на змісті його публікацій, які містять приховану агітацію і схиляють до підтримки чинного мера Кривого Рогу Юрія Вілкула.

Моніторинг парламенту| Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора; #кривийріг; #kryvyjrih)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.