24 лютого в приміщенні Дніпропетровської обласної універсальної наукової бібліотеки представники Громадянської мережі ОПОРА провели інформаційний захід на тему «Енергозбереження у власній оселі».

Місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА нагадав запрошеним про доступні, прості і при цьому дуже ефективні способи збереження ресурсів. Він пояснив, що завдяки раціональному енергоспоживанню можна не лише зменшити використання електрики, води тощо, а й суттєво зекономити при оплаті рахунків за комунальні послуги.

Під час заходу відбулася жвава дискусія. Одна зі співробітників закладу поділилась своїм нещодавно набутим досвідом енергоощадності. «Після попередньої зустрічі, ініційованої ОПОРОЮ з цієї проблеми, я вирішила замінити в квартирі всі лампи розжарювання на енергозберігаючі. Для мене це не було дешевою ідеєю, але вже через місяць я побачила, що споживання електроенергії зменшилось на третину. Крім того, чоловік поставив між стінами та батареями світловідбивачі, що дозволило підвищити рівень тепла в оселі. У нас стало дійсно тепліше, ніж у сусідів», – розповіла пані Тетяна.

Доповідаючи присутнім про можливості підвищення енергоефективності у багатоповерхівках координатор наголосив, що одним з дієвих механізмів покращення житлових умов є заміна форми управління будинком. В період реформи ЖКГ для квартировласників є сприятлива можливість взяти під свій контроль стан будівлі, створивши ОСББ. Він навів ряд аргументів на користь об’єднання, зокрема це можливість:

  • спрямовувати кошти житлового фонду виключно на потреби будинку;
  • долучатись до державних програм з енергоефективності;
  • одержувати фінансування для проведення термомодернізації будівлі з обласного бюджету;
  • брати участь у проектах від закордонних інвесторів, направлених на підтримку ОСББ

Місцевий координатор житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі ОПОРА зауважив, що саме зараз одна з організацій Групи Всесвітнього банку, найбільша установа в області глобального розвитку IFC займається сприянням в отриманні соціального кредитування для реалізації енергоефективних проектів мешканців ОСББ.

Координатор також порекомендував в питаннях створення та функціонування об’єднання співвласників багатоквартирного будинку звертатись до представництва ОПОРИ та Дніпропетровської Асоціації ОСББ «Наш Дім».

Наприкінці зустрічі активісти роздали присутнім інформаційні буклети з порадами щодо енергоощадності у побуті, розроблені в рамках Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні», а також посібники зі створення ОСББ.

Ця інформація для преси стала можлива лише завдяки широкій підтримці американського народу через Агентство Сполучених Штатів Америки з міжнародного розвитку (USAID). Відповідальність за зміст несе Громадянська мережа ОПОРА, що не обов'язково відображає погляди USAID чи Уряду Сполучених Штатів Америки.