З 6 лютого 2016 року в Кривому Розі стартувала виборча кампанія позачергових місцевих виборів. Організаційні заходи з підготовки та проведення виборів міського голови 27 березня відбуваються на належному рівні. Утім, дочасна агітація з боку частини потенційних кандидатів порушує принцип рівності можливостей для інших учасників виборів.

Призначення Верховною Радою позачергових виборів Криворізького міського голови 27 березня 2016 року було політико-правовим компромісом, що вирішив гостре політичне протистояння, спричинене відсутністю загальної довіри до результатів голосування за Юрія Вілкула та Юрія Милобога на повторному голосуванні 15 листопада 2015 р.

Відповідний виборчий процес офіційно розпочався 6 лютого 2016 року. Підготовкою та проведенням позачергових виборів міського голови Кривого Рогу займається Криворізька міська виборча комісія, до складу якої входять 18 осіб, котрі представляють 12 місцевих організацій різних політичних партій. Наразі робота виборчої комісії не була досить інтенсивною. Нею визначено обсяг видатків, необхідних для підготовки та проведення позачергових виборів Криворізького міського голови 27 березня 2016 року в розмірі 5 млн 737 тис. 714 грн та розпочато реєстрацію кандидатів.

Взяти участь у виборчих змаганнях у Кривому Розі виявили бажання 16 політичних партій. Проблемна ситуація склалася навколо висуванця місцевої організації ВО «Свобода», адже, як засвідчує оприлюднений на веб-сайті ЦВК перелік політичних партій, які надали дозвіл місцевим організаціям брати участь у виборах, ВО «Свобода» не приймала такого рішення.

«До негативних проявів виборчого процесу в Кривому Розі можна віднести проведення дочасної агітації частиною потенційних кандидатів, непропорційне висвітлення публічної активності одного з імовірних учасників виборів у комунальних ЗМІ»,– відзначає координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА на позачергових виборах Криворізського міського голови.

Не чекаючи офіційної реєстрації рішенням ТВК, розпочали публічну активність, яка де-факто має ознаки передвиборної агітації, криворізький міський голова Юрій Вілкул; народний депутат України, член депутатської фракції «Об’єднання «Самопоміч» Семен Семенченко; приватний підприємець, голова ГО «Самооборона Кривбасу», член ВО «Свобода» Олег Бойченко; депутат Криворізької міської ради, голова Криворізької міської виборчої комісії партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» Микола Колесник.

«Ключовим викликом для виборчого процесу в Кривому Розі на поточний момент є загроза застосування адміністративного ресурсу та матеріального мотивування виборців за рахунок місцевих бюджетних програм»,– говорить Олександр Клюжев, аналітик ОПОРИ. Так, чинний міський голова Кривого Рогу Юрій Вілкул активно використовує у власних виборчих інтересах масштабну бюджетну програму із надання соціально незахищеним верствам населення одноразової грошової допомоги (у розмірі 500 грн), що активно висвітлюється в комунальних ЗМІ. Окрім того, у засобах масової інформації Кривого Рогу наявна достатньо велика кількість матеріалів із ознаками «джинси» та публікацій замовного характеру. У той же час криворізька поліція встановила, що видача міською радою грошової допомоги громадянам у розмірі 500 грн не містить ознак злочинів.

Інші потенційні учасники позачергових виборів міського голови проявляли значно меншу активність. Імовірний кандидат від місцевої організації партії «Об’єднання «Самопоміч», народний депутат України Семен Семенченко брав участь у міському «віче», проводив зустріч із місцевими активістами та часто згадувався у ЗМІ. Олег Бойченко (ВО «Свобода») та Микола Колесник («Українське об’єднання патріотів – УКРОП») були помічені на заходах, присвячених подіям у зоні проведення АТО або річниці Революції Гідності.

Ще з кінця січня 2016 р. в місті розміщувалася зовнішня реклама, спрямована на протиставлення різних політичних сил на основі певних регіональних ідентифікацій чи поділу потенційних кандидатів на «місцевих» та «немісцевих», за допомогою якої формується негативна громадська думка про політичних конкурентів.

Громадянська мережа ОПОРА відзначає належний рівень виконання ЦВК повноважень, які стосуються організації і проведення голосування на позачергових виборах Криворізького міського голови. Криворізька міська виборча комісія загалом працює результативно та ефективно, з дотриманням передбачених процедур, незважаючи на те що її засідання супроводжується конфліктною взаємодією між її членами.

ОПОРА також відзначає належний рівень сприяння виборчому процесу з боку місцевих органів влади. Органи ведення Державного реєстру виборців у районах міста здійснюють достатньо ефективне інформування виборців. Правоохоронці демонструють відкритість до співпраці з офіційними спостерігачами, однак поки ще не приступили до виконання практичних заходів із попередження порушень виборчого законодавства.

Водночас правовий спосіб призначення парламентом позачергових місцевих виборів у Кривому Розі досі супроводжується судовими оскарженнями. Так, громадська організація «Центр промислової екології» подала позовну заяву до Дніпропетровського окружного адміністративного суду, в якій обґрунтовувалася неправомірність прийняття Верховною Радою України рішення щодо проведення виборів у Кривому Розі 27.03.2016 та було заявлено вимогу зобов’язати Криворізьку міську виборчу комісію втриматися від оголошення про початок виборчого процесу. Криворізька МВК надіслала до суду заперечення на позов. Судове засідання з цього питання перенесено на невизначений термін. Незважаючи на судовий позов, Криворізька міська виборча комісія вчасно оголосила про початок виборчого процесу.

(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора; #кривийріг; #kryvyjrih)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.