У Кривому Розі від сьогодні, 22 лютого, розпочинається реєстрація учасників виборчого марафону, які претендуватимуть на крісло мера. Кандидат може бути як член місцевої організації партії, так і самовисуванець.

Громадянська мережа ОПОРА нагадує про відповідні процедури згідно з чинним виборчим законодавством, які потрібно дотримуватись аби реалізувати право бути зареєстрованим та взяти участь у політичному змаганні.

Якщо майбутній учасник буде представлений партійним осередком, то передусім висування кандидата має проводитись на зборах (конференції) місцевої організації партії. Про дату, час і місце їх проведення, відповідно до вимог Закону, потрібно повідомити у письмовій формі до відповідної територіальної виборчої комісії не пізніше, як за день до дня зібрання (ч. 1, 5 ст. 37 Закону України "Про місцеві вибори"). Члени відповідної ТВК мають право бути присутніми на таких засіданнях (конференції). Неповідомлення територіальної виборчої комісії або повідомлення із порушенням термінів проведення відповідних зборів вважатиметься підставою для відмови в реєстрації кандидата на посаду міського голови. Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 46 Закону України "Про місцеві вибори" це є порушенням встановленого Законом порядку висування кандидата.

Що ж до передвиборчої агітації, то кандидати на посаду очільника міста, мають право розпочинати її на наступний день після реєстрації і зобов'язані припинити за 24 години до дня голосування тобто до 26 березня (ч. 2, ст. 54 Закону України "Про місцеві вибори").

Якщо агітація потребує грошового забезпечення - для друку поліграфії, проведення масових заходів, розміщення повідомлень у ЗМІ, тощо, вона може бути профінансована виключно з виборчого фонду кандидата або місцевого партійного осередку, котрий висунув його на цю посаду (ч. 6 ст. 54 Закону України "Про місцеві вибори").

"Використання коштів для агітації не з виборчого фонду є грубим порушенням чинного законодавства, при цьому замовники політичної реклами можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності згідно до ч. 1. ст.159-1 ККУ", - зазначає координатор громадського спостереження за позачерговими виборами міського голови м. Кривий Ріг.

Згідно з ч. 2 ст. 42 Закону України "Про місцеві вибори" можливість подати документи для реєстрації кандидатів на посаду міського голови завершується за двадцять чотири дні до дня голосування, тобто 2 березня.

 
(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора; #кривийріг; #kryvyjrih)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.