Представники Громадянської мережі ОПОРА провели аналіз персонального складу та попереднього досвіду роботи у виборчих комісіях членів Криворізької МВК. Активісти виявили низку цікавих фактів, пов’язаних з представництвом різних  політичних сил у складі міської виборчої комісії.

Членство та робота Криворізької міської виборчої комісії має свої особливості. З моменту прийняття Центральною виборчою комісією постанови про утворення Криворізької міської ТВК 06.09.2015 року, персональний склад МВК змінювався 11 разів, а загалом до її роботи  залучалось 39 осіб. І лише четверо із сімнадцяти членів комісії здійснюють свої повноваження від моменту створення МВК і до сьогодні.

За час роботи МВК посаду голови виборчої комісії обіймало чотири різіні особи. Повноваження чинного голови МВК Павла Гивеля було достроково припинено 15 грудня 2015 року, а відповідно до рішення ЦВК від 04.02.2016 року, його поновили у цій позиції. Та зауважимо, теперішній голова МВК має не надто великий досвід роботи на керівних позиціях у складі виборчих комісій. На виборах Президента України у 2010 році Павло Орестович був головою територіальної виборчої комісії за поданням кандидата Януковича Віктора Федоровича.

Зазначимо, що взагалі практичні навички в роботі окружних або територіальних виборчих комісій мають лише вісім теперішніх членів МВК. Олександр Малий та Тетяна Руденко, зокрема, працювали в ОВК ще в далекому 1998 році. Заступник голови комісії Ірина Шевель була членом комісії відповідного рівня на виборах Президента України та позачергових виборах народних депутатів у 2014 році. Вікторія Шелевицька, представник «Об’єднання «Самопоміч», брала участь у місцевих виборах у статусі члена територіальної комісії в 2010 році. Також вона набула досвіду організації та проведення парламентських виборів як член ОВК у 2007 році.

Найбільшу виборчу практику має колишній секретар Криворізької МВК Валентин Орлов. Він отримав її завдяки безперервному членству в територіальних та окружних комісіях, починаючи з виборів народних депутатів України в 2012 році. Зокрема, до його послужного списку належать: посада заступника голови ОВК у 2012 р., пост заступника голови ТВК на позачергових виборах Президента України та члена ОВК на виборах народних депутатів у 2014 році. Привертає увагу до його постаті й той  факт, що пан Орлов обійняв посаду секретаря міської виборчої комісії в 2015 році за квотою ВО "Батьківщина", однак його повноваження було припинено 28 листопада 2015 року. Натомість вдруге Валентина Орлова включили до складу комісії в лютому 2016 року як висуванця політичної партії "Індустріальна партія".

Подібна ситуація трапилася й з іншим членом МВК за квотою ВО "Батьківщина" – Іриною Брильковою. Стосовно її кандидатури, до речі, велася запекла дискусія під час вирішення питання "про виконання обов’язків на платній основі". Ще 28 листопада 2015 року повноваження Брилькової було достроково припинено, а її місце посіла Тетяна Руденко. Однак пані Ірина вдруге виявила бажання працювати в комісії в лютому 2016 року вже за поданням Республіканської партії України.

Не менш цікавою є траєкторія руху Василя Слюти. Всього 5 днів, з 10 до 15 грудня, він був членом ТВК за квотою тієї ж Республіканської партії України, а починаючи з 25 грудня виконував обов’язки голови МВК за поданням "Опозиційного блоку". На цій відповідальній посаді Василь Слюта працював до 12 січня 2016 року, але за власним бажанням його статус у комісії було змінено і нині він виконує обов’язки члена МВК, як представник Опоблоку. Почесне ж місце голови з 12.01 до 04.02 займав Ігор Стельмацький.

І на останок, тотожний колізійний факт стосовно членства в МВК стався з  Еліною Зав’яловою. Вона виконувала свої обов’язки в комісії до 17 жовтня 2015 року, після чого її місце за квотою Ліберальної партії України зайняла Марія Альохіна. Удруге ж Еліну Олександрівну включили до складу МВК вже після другого туру виборів криворізького міського голови 24 листопада 2015 року за квотою "БПП "Солідарність".

 
(#вибори16; #elect_ua; #opora; #опора; #кривийріг; #kryvyjrih)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за позачерговими виборами міського голови міста Кривий Ріг, які відбудуться 27 березня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 6 лютого, у місті працює команда з 5 спостерігачів, до яких у день голосування приєднається група короткотермінових спостерігачів, що дозволить забезпечити присутність представників ОПОРИ на третині виборчих дільниць Кривого Рогу.