Процес голосування триває у звичному режимі й без суттєвих зловживань, нетипових інцидентів та випадків системного недотримання Закону. Кількість порушень, які фіксують спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА, станом на 16:00 залишається низькою й зберігаються тенденції, які проявилися протягом першої половини дня голосування. Порушення таємниці голосування, що виявилося у розголошенні змісту волевиявлення громадянина та фотографуванні бюлетенів – найчастіші зловживання, зафіксовані спостерігачами.  

151120151010national

Випадки порушень таємниці голосування станом на 16:00 зафіксовані на 5% виборчих дільниць. У першому турі кількість подібних порушень була дещо меншою – 2,6%. У місті Дніпропетровську порушення таємниці голосування зафіксовані на тому ж рівні, що і станом на 12:00 – на 3,7% виборчих дільниць. У першому турі такі зловживання були на 6,2% виборчих дільниць Дніпропетровська. 

151120151011 dnipro

Спроби видавання виборцям бюлетеня без пред’явлення паспорта, що були найчастішим порушенням, зафіксованим спостерігачами ОПОРИ 25 жовтня (на 4,6% виборчих дільниць), на цей момент спостерігачами не виявлені. 

Факти фотографування бюлетенів були зафіксовані лише на 0,8% виборчих дільниць по всій Україні. Така ж ситуація спостерігалася і в першому турі голосування. Однак у Дніпропетровську такі зловживання станом на 16:00 були аж на 6,3% виборчих дільниць. 

Також спостерігачі фіксували лише деякі випадки (на 0,4% виборчих дільниць) позбавлення виборців можливості проголосувати.  Решта зафіксованих спостерігачами станом на 16:00 порушень є поодинокими і такими, що не можуть вплинути на результати волевиявлення громадян.