Із 132 подій, пов’язаних з місцевими виборами 25 жовтня та зареєстрованих правоохоронцями в Сумській області, щодо 19 відкрито кримінальні провадження. В поліції запевняють, що працюють швидко та об’єктивно.

Заступник начальника Головного управління Національної поліції України в Сумській області Володимир Бабич повідомив ОПОРІ, що найчастіше правоохоронцям повідомляли про порушення правил ведення агітації, підробку документів, перешкоджання роботі ТВК та пошкодження агітаційної продукції.

Щодо 19 інцидентів, по яким розпочате кримінальне провадження, статистика наступна:

- 4 випадки - голосування не за своїм паспортом (ст. 158-1 Кримінального кодексу України);

- 3 випадки хуліганства (ст. 296 Кримінального кодексу України);

- 2 випадки - неправомірне використання бюлетеню (ст. 158 Кримінального кодексу України);

- 2 випадки перешкоджання виборчому праву (ст. 157 Кримінального кодексу України);

- 2 випадки умисного знищення чи пошкодження майна (ст. 194 Кримінального кодексу України);

- 2 випадки підроблення документів (ст. 358 Кримінального кодексу України);

- 1 випадок шахрайство (ст. 190 Кримінального кодексу України);

- 1 випадок - погроза службовій особі (ст. 350 Кримінального кодексу України);

- 1 випадок службового підроблення (ст. 366 Кримінального кодексу України).

По одному випадку кримінальне провадження було закрите. Це стосується інциденту щодо начебто примушування до виконання цивільно-правових зобов’язань (ст. 355 Кримінального кодексу України).

Володимир Бабич також повідомив, що поліція розпочала перевірку інформації щодо порушення в селі Іскривщина Білопільського району:

- Надійшло повідомлення, що тут бюлетені для проведення місцевих виборів були надруковані буквально в домашніх умовах, без договору із друкарнею та минаючи всі визначені в законі стандарти щодо таких документів, - повідомив заступник начальника.

Нагадаємо, в Україні перший прецедент засудження за порушення виборчого законодавства: в Чернівцях трьох студентів засуджено до трьох років позбавлення волі за підкуп виборців.

За коментарями звертайтеся:

Ірина Стегній,

прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА в Сумській області

+380663055190,[email protected]

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)

Довідково:                                                                                                                             

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.