Багато говорять, мало роблять – приказка, якою можна охарактеризувати діяльність української влади в сфері реформування житлово-комунального господарства, підтримки та сприяння об`єднанням співвласників багатоквартирних будинків. Як показав моніторинг веб-ресурсів органів влади, що проводився активістами ГМ ОПОРА за період 2010-2011р.р., на предмет висвітлення їхньої діяльності щодо реформи ЖКГ, найбільш інформативним серед державних структур виявився сайт Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України. Інформаційна активність Мінрегіону почалась з моменту призначення Міністром Анатолія Близнюка. На сайті цієї установи було опубліковано близько 75 публікацій та 15 інтерв’ю. У своїх розмовах із пресою Міністр наголошує на підтримці ОСББ, говорить про необхідність виховання в Україні раціонального господаря, орієнтованого на економію, заявляє про те, щоб забезпечити українських споживачів якісними комунальними послугами, ділиться думками про необхідність термомодернізації, про розвиток регіонів, про тарифи тощо. Міністерство неодноразово наголошувало на тому, що пропонує себе як комунікаційну платформу для спільної роботи органів місцевого самоврядування (ОМС) і центральних органів влади у напрямку лобіювання реформи ЖКГ та інтересів регіонів. Оприлюднюючи проекти нормативних актів, на сайті Міністерства надаються контакти, на які можна надсилати свої пропозиції та зауваження. Щоправда, на міністерському веб-ресурсі є й «недопрацьовані» розділи, приміром у розділі «Проблемні питання функціонування ОСББ і шляхи їх вирішення» розглянуто лише одну проблему - сплати екологічного податку. Також на сайті передбачено окремий розділ з роз’ясненнями, та чомусь наразі доступно лише 4.

Отже, Мінрегіон отримує тверде «добре» за інформаційне наповнення, зворотній зв`язок, проте це лише підміна необхідної практичної діяльності пропагандистською компанією.

Не «пасе задніх» за кількістю новин і сайт Кабінету Міністрів, на якому було опубліковано 400 новин, 150 документів. От тільки більшість документів стосуються малоцікавих широкому загалу кадрових рішень, а також, так званих, «разових» рішень з вирішення нагальних проблем, приміром, виділення коштів на якийсь об’єкт чи місто тощо. Можна відзначити хіба що публікації, що стосуються цільової програми модернізації комунальної теплоенергетики на 2010-2014р.р., програми енергоефективності на 2010-2015р.р., затвердження єдиного підходу до формування тарифів на ЖКП.

Окремо слід відзначити сайт Антимонопольного комітету України. Не дивлячись на малу кількість публікацій (28) на тему реформування ЖКГ, вони переважно висвітлюють новини про штрафування за зловживання монопольним становищем постачальників ЖКП і взагалі про відносини ОСББ з контрагентами. Тож усі публікації описують конкретні прецеденти боротьби з монополістами та є такими собі «джерелами корисного досвіду» для голів ОСББ. Тому веб-ресурс АПК теж заслуговує на оцінку «добре».

До категорії «двієчників і трієчників» у висвітленні новин на тему реформування ЖКГ можна віднести веб-ресурси наступних державних структур:

• Адміністрація Президента України. Зі 117 опублікованих новин, лише 4 стосуються теми житлово-комунального господарства, 3 публікації - безпосередньо реформи. Усі публікації є прес-релізами декларативного характеру. Більше того, в структурі Адміністрації Президента немає підрозділу, який би опікувався реформою житлово-комунального господарства.

• Сайт Президента України. Близько 30 публікацій, в яких йдеться про кадрові призначення, реорганізації Мінрегіону. Решта – вимоги (переважно до Уряду), декларації намірів тощо. Публікації сповнені популістських, декларативних заяв.

• Комітет з економічних реформ при Президентові України - жодної публікації. Відсутність новин наштовхує на думку, що Комітет є малоефективним та недієздатним.

• Міністерство юстиції України - жодної публікації. З огляду на специфіку роботи даного Міністерства, воно не може проявляти якусь ініціативу в сфері реформування ЖКГ. В цілому, Мін`юст просто реєструє нормативно-правові акти й включає їх до Єдиного державного реєстру нормативно-правових актів (у тому числі й усі акти, що стосуються реформи ЖКГ).

• Міністерство фінансів України. Побачити участь Мінфіну в реформуванні ЖКГ виходячи з інформації на офіційному сайті практично неможливо, бо новин нема, а результати пошуку по сайту видають посилання на порожні сторінки.

• Державна податкова адміністрація України. Інформування ДПА через офіційний сайт є незадовільним. Наприклад, пошук по сайту не видає результатів.

• Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України – жодної новини про реформування ЖКГ, але повно публікацій про конкурси у галузі енергозбереження.

• Комітет ВР України з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики - жодної публікації щодо реформи ЖКГ. Загалом на сайті є 5 новин, з яких одна датована ще 2005 роком і решта 4 – 2011 роком. На сайті нема жодного Протоколу засідань, інтерв’ю голови Комітету чи хоча б заяви.

Виходячи з проведеного активістами ГМ ОПОРА моніторингу щодо інформативності веб-ресурсів державних установ, можна констатувати, що одні «беруть» кількістю, але аж ніяк не якістю, інші – демонструють в Інтернеті свою бездіяльність в поєднані з непрофесійним обслуговуванням власних сайтів. Але всіх їх об’єднує одне – відсутність конкретних дій.