Білоцерківська районна виборча комісія призначила голову Фурсівської сільської територіальної виборчої комісії окремо від інших членів ТВК та пізніше, ніж того вимагає законодавство.

Так, 16 вересня під час засідання Білоцерківська районна виборча комісія сформувала склад Фурсівської сільської виборчої комісії у кількості 18 осіб. Зокрема, комісія затвердила 12 кандидатур за поданням фракцій парламентських партій, а також провела жеребкування для визначення 6 членів комісії. З 17 поданих кандидатур комісія одну відхилила (Політична партія «Громадсько-політичний рух Валентина Наливайченка «Справедливість») у зв'язку з тим, що вказана особа зареєстрована за межами Фурсівської об'єднаної громади і відповідно до частини 1 статті 21 Закону України «Про місцеві вибори» не може бути членом ТВК.

Таким чином, Фурсівська ТВК була сформована за поданням наступних політичних партій:

  • Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» – 3;
  • Об’єднання «Самопоміч» – 3;
  • Політична партія «Народний фронт» – 3;
  • Радикальна партія Олега Ляшка – 2;
  • «Блок Петра Порошенка «Солідарність» – 2;
  • "Опозиційний Блок" - 2
  • Соціалістична партія України – 1;
  • Всеукраїнське об’єднання «Свобода» - 1;
  • Народний Рух України – 1.

Що стосується керівного складу Фурсівської комісії, то керівник Білоцерківської районної виборчої комісії Юрій Дячек запропонував Катерину Шемшуру (ВО «Батьківщина») головою ТВК, Таїсію Данилюк (Радикальна партія Олега Ляшка) заступником та Людмилу Волик («Блок Петра Порошенка «Солідарність») – секретарем.

Якщо за заступника та секретаря усі 10 присутніх членів комісії проголосували «За», то з приводу кандидатури голови між членами комісії виникла дискусія, в результаті чого 9 членів проголосували «За» і 1 «Проти». Після цього засідання Білоцерківської ТВК було закрито.

Однак призначення голови відбувалось з ознаками порушення частини 14 статті 27 Закону України «Про місцеві вибори», згідно з якою рішення комісія мала б приймати більшістю голосів від складу комісії. Склад Білоцерківської районної комісії складає 18 осіб, для прийняття рішення необхідно 10 голосів.

Для виправлення ситуації голова Юрія Дячек скликав чергове засідання 18 вересня, щоб скасувати своє попереднє рішення та призначити голову Фурсівської ТВК. Якщо перше питання було підтримано одноголосно, то друге знову викликало дискусії. Зокрема, член комісії Людмила Мартинюк (Радикальна партія Олега Ляшка) критично сприйняла пропозицію призначити головою комісії Катерину Шемшуру і наполягала на тому, щоб обрати іншого кандидата.

Щоб уникнути подальших дискусій, комісія прийняла рішення голосувати за усі запропоновані кандидатури в порядку надходження.

Кандидатура Катерини Шемшури не була підтримана, за неї проголосували лише 7 членів комісії. Аналогічну кількість голосів набрала кандидатура Галини Болобан («Соціалістична партія України»). Лише 9 голосів підтримки отримала Тетяна Самусенко (Об’єднання «Самопоміч»).

У результаті бурхливого обговорення комісія вирішила поставити на повторне голосування кандидатуру Галини Болобан. Цього разу кандидатура була підтримана 12 голосами.

Нагадаємо, що згідно з частиною 14 статті 22 Закону України «Про місцеві вибори» голову комісії призначають одночасно з формуванням складу територіальної виборчої комісії. Відповідно до календарного плану Центральної виборчої комісії, до 16 вересня включно районні виборчі комісії повинні утворити сільські, селищні, міські виборчі комісії (ТВК) та сформувати їх склад. Таким чином, призначення голови Фурсівської комісії відбулось з порушенням строків.

Веб-сайтФейсбук | Твіттер

(#вибори17; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 29 жовтня 2017 року. Починаючи з 11 вересня у 24 областях працюватимуть 69 довготермінових спостерігачів. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.