Сьогодні, 27 вересня, у холі Волинської обласної державної адміністрації було зафіксоване розміщення політичної реклами від одного з кандидатів у народні депутати по виборчому округу № 21

У приміщенні обласної державної адміністрації було розміщене оголошення про матч між командами «Континіум-Волинь-Університет» (м. Луцьк) та «Орбіта-ЗТМК-ЗНУ» (м. Запоріжжя) ХХІІ чемпіонату України з волейболу серед жіночих команд суперліги, що відбуватиметься у Луцьку. На дійство запрошує кандидат по виборчому округу № 21 Степан Івахів. Також на афіші зображено його фото. Щоправда, він представлений там не як кандидат, а як президент спортивного клубу «Континіум-Волинь-спортивна».

news_27_09_2012_1

Опираючись на ч. 3 ст. 68 Закону «Про вибори НДУ», такий плакат є  політичною рекламою:  «реклама друкованих видань…, інших товарів та послуг з використанням зображень кандидатів також є політичною рекламою».

Відповідно до визначення терміну «товар», що міститься у ЗУ «Про рекламу» це - будь-який предмет господарського обігу, в тому числі продукція, роботи, послуги, цінні папери, об'єкти права інтелектуальної власності. Під цю статтю підпадає й реклама товару, надрукована на плакаті.

Тому, розміщення подібної політичної реклами заборонено Законом, що регулюється ч. 4 ст. 74 - розміщувати політичну рекламу в приміщеннях органів державної влади забороняється.

Доведемо до відома, що після того, як спостерігач ОПОРИ зафіксував дане порушення на фотокамеру, афішу відразу зняли. Проте невідомо, скільки взагалі часу до цього таке запрошення на видовищний захід висіло у приміщенні державного органу влади і скільки людей побачило це оголошення.

Марія Доманська,
прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
Детальніше:
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області
067 416 50 86

Довідково: 

Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.