Кандидати у народні депутати по виборчому округу № 19 із центром у Володимирі-Волинському порушують правила виборчої агітації.

Євгеній Недищук вирішив відзначитися у Володимирі-Волинському: із його агітаційних палаток роздавали листівки, де вказано, що вони надруковані на власному обладнанні. Втім, ч. 5 ст. 69 Закону «Про вибори народних депутатів» вказує на те, що лише партія може друкувати  агітаційну продукцію на власному обладнанні.

Волинь

Волинь

У Нововолинську кандидат-самовисуванець Сергій Ковальчук не нехтує тим, щоб корисно застосувати безкоштовний автобус для власної агітації. За сприяння корпорації «Укр-Петроль», президентом якої він є, здійснюється безкоштовне перевезення місцевих жителів Нововолинська та Володимира-Волинського за найпопулярнішими двома маршрутами міст. Про це свідчить напис великими буквами на самому транспорті.

Волинь

Втім, на задній частині автобуса з рекламою Володимир-Волинського міського фонду Матері Божої Неустанної Помочі пише: «За підтримки Ковальчука Сергія Михайловича». Тому, надання таких безкоштовних послуг згідно Закону «Про вибори народних депутатів» трактується як непрямий підкуп виборців: «передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців».

Зазначимо також, що ще до офіційного старту передвиборчої кампанії на так званих «гармошках» було написано великими буквами: «За сприяння Сергія Ковальчука».

Волинь

Проте із початком виборів напис змінили на «За сприяння Укр-Петроль». Варто відзначити, що кандидат у всіх публікаціях локальних ЗМІ був представлений як президент цієї бізнес-структури, тому не дивно буде, якщо мешканці 19-го округу будуть асоціювати кандидата із цією назвою.

Волинь

Спостерігачі ОПОРИ зафіксували також факт продажу зерна за його собівартістю мешканцям сіл Володимир-Волинського району, що входить до ВО № 19 за сприяння кандидата-самовисуванця Валерія Діброви.  Про це навіть вивішували оголошення біля сільських рад. Мовляв, ТЗОВ «П’ятидні», директором якого є сам кандидат, «проводить реалізацію елітної німецької озимої пшениці для відновлення сортовиробництва по ціні 120 гривень за центнер, не більше 200 кг в одні руки». Щоб отримати можливість купити крупу, мешканцю села треба було звертатися до сільської ради, яка формує список покупців.

Волинь

Таким чином, підприємство реалізовувало пшеницю у селах П’ятидні, Хотячів, Залужжя, Тростянка та у місті Устилуг. У населений пункт заїжджав вантажний автомобіль та продавав пшеницю місцевим жителям, при цьому згадуючи, що Валерій Діброва є кандидатом по їх округу. Натомість у штабі кандидата пояснили, що продаж зерна  - це виконання Дібровою його депутатської роботи (Валерій Діброва – депутат Волинської обласної ради – авт.).

Волинь

Інший же кандидат дещо інакше підійшов до виборців: фінансував поїздки церковних паломників до святинь України, зокрема Свято-Успенської Почаївської Лаври (м. Почаїв, Тернопільської області). Такі акції Геннадій Частяков здійснював і до початку виборчої кампанії. Але, як стало відомо спостерігачам ОПОРИ, не припинив організовувати такі поїздки, про що також неодноразово повідомляв у своїй агітаційній газеті «Волинський часопис». Зокрема, у сьомому номері газети за 10 вересня опубліковане повідомлення, що жителям Володимир-Волинського району було організовано поїздку до Почаєва. Якщо точніше, то участь у поїздці взяли мешканці більше десятка сіл: Красностав, Сельце, Бегета, Міжлісся, Хворостів, Свічів, Галинівка, Жовтневе, Хотяів, Лудин, Льотниче, Черчичі, Хмелівка, Микуличі, Хмелев та Підгайці.

 
Довідково: 
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.