8 червня активісти Громадянської мережі ОПОРА провели фокус-групу, щоб з’ясувати чи задоволені голови ОСББ тим як виконується реформа житлово-комунального господарства України. Фокус-група відбулася в рамках проекту «Житлова реформа очима громадськості» за сприяння програми «Громадянське суспільство та належне врядування» Міжнародного фонду «Відродження».

Отже, згідно з результатами проведеної фокус-групи 8 із 10 учасників вважають, що Загальнонаціональна програма реформування і розвитку ЖКГ не виконується взагалі, державна політика не спрямована на створення сприятливих умов для розвитку конкуренції на ринку управління житлом та на стимулювання зменшення енергоспоживання у житловому фонді. Лише один учасник визнає, що Програма виконується частково, інший впевнений, що ні.

Реальні кроки влади голови ОСББ розуміють на 50%, при чому більша частина голів переконана, що влада не зацікавлена у виконанні завдань Загальнонаціональної програми.

Голови ОСББ вважають політику у житловій сфері непослідовною та непрозорою (рівень послідовності та прозорості - 2 із 10 балів). Хоча переважна більшість учасників визнала, що задекларовані цілі влади є правильними і мають підтримку з боку громадськості, однак завдяки своїй непослідовності влада постійно втрачає цю підтримку.

40% голів стверджують, що протягом останніх трьох років влада не допомогла вирішити жодну проблему в їхньому ОСББ. 2 із 10 голів зазначили, що вдалося вирішити проблему у відносинах ОСББ з електропостачальними організаціями, 1 – із газопостачальними, 1 – вдалося добитися відшкодування пільг та субсидій на внески ОСББ, 1 – скасувати необхідність протизаконної вимоги сплачувати екологічний податок.

Найбільш нагальною невирішеною проблемою учасники назвали незаконні вимоги органів соціального захисту затверджувати чи погоджувати «тариф» для відшкодування пільг та субсидій для мешканців будинків ОСББ. Іншою, не менш важливою, проблемою є необхідність прибирати прибудинкову територію, у той час, як отримати її у власність чи постійне користування майже не можливо. Також актуальними залишаються проблемні питання у відносинах ОСББ із виробниками та виконавцями комунальних послуг (відмова в укладанні індивідуальних договорів), вимоги ДПА до ОСББ реєструватися платником ПДВ, безпідставні перевірки контролюючих органів, проблема «неплатників» та відсутності коштів для проведення капітального ремонту.

90% голів ОСББ вважає, що причиною гальмування у вирішенні проблемних питань ОСББ є небажання центральних та місцевих органів влади їх вирішувати, а також непослідовність і нескоординованість дій влади. Серед інших причин голови ОСББ назвали брак коштів, недосконале законодавство, несформовану ментальність власника в українців.

Детальніше:
координатор житлово-комунальних програм ГМ ОПОРА