ОПОРА пропонує ознайомитися з політичним портретом Миколаївської області. У матеріалі можна знайти адміністративно-територіальний опис регіону, короткий аналіз соціально-демографічної, економічної та політичної ситуації. Спостерігачі за перебігом парламентської виборчої кампанії 2012 року узагальнили інформацію про суспільно-політичне життя, зібрали актуальну електоральну статистику області,  оцінили медіа-ринок. Матеріал може зацікавити журналістів, громадських активістів та осіб, які слідкують за подіями, пов'язаними з підготовкою до парламентських виборів.

Політична карта Миколаївської області

1. Адміністративно-територіальна характеристика

Площа, розташування на карті країни, кордониМиколаївська область

Миколаївська область розташована на півдні України і межує на заході з Одеською областю, на півночі – з Кіровоградською областю, на сході та північному сході – з Дніпропетровською областю, на півдні – з Херсонською областю.

Площа області складає 24 600  тис. кв. км.( 2 460,000  га), або  4,10% від загальної території України.

Адміністративно-територіальні одиниці:

Кількість районів – 19 (Арбузинський район, Баштанський район, Березанський район, Березнегуватський район, Братський район, Єланецький район, Веселинівський район,  Вознесенський район, Врадіївський район, Доманівський район, Жовтневий район, Казанківський район, Кривоозерський район, Миколаївський район, Новобузький район, Новоодеський район,  Очаківський район, Первомайський район, Снігурівський район).

Кількість міст – 9, зокрема 5 обласного значення (Миколаїв, Вознесенськ, Очаків, Первомайськ, Южноукраїнськ).Миколаївська область, райони

4 малих міста: Баштанка, Новий Буг, Нова Одеса, Снігурівка.

Кількість селищ міського типу – 17 од., кількість сільських населених пунктів – 894 од.

Обласний центр – м. Миколаїв.

Поверхня області являє собою рівнину, нахилену в південному напрямі. Більша частина області лежить у межах Причорноморської низовини.  На півночі простягаються Подільська височина (правобережжя Південного Бугу) та Придніпровська височина  (лівобережжя Південного Бугу). На заході та південному заході вона межує з Одеською областю, на півночі – з Кіровоградською, на північному сході – з Дніпропетровською, на сході і південному сході – з Херсонською. Південна частина Миколаївщини омивається водами Чорного моря.

В області нараховується 110 річок. Основна водна артерія області – ріка Південний Буг, довжиною в межах області 257 км. Друга за довжиною ріка області – Інгул – 179 км. До великих річок відноситься також Інгулець (96 км) – права притока Дніпра. На півдні області, внаслідок затоплення морем гирлових ділянок річок, сформувалося 9 лиманів, найбільшими з яких є: Дніпровсько-Бузький (63 км), Тилігульський (60 км), Бузький (42 км), Березанський (26 км). Глибоко в суходіл вдаються  Дніпро-Бугський, Березанський і Тілігульський лимани. До території області належать острів Березань та Кінбурська коса.

2. Соціально-демографічна ситуація

Кількість жителів області на 1 січня 2012 року становить – 1 178 001 осіб (2,6% від усього населення України), зокрема: міське населення  798 020 осіб ( 67,7%) 379 981 осіб – сільське (32,3%). Проживає в Миколаєві – 496 954 чол., Первомайську – 66 900 чол., Вознесенську – 36 844 чол., Южноукраїнську – 40 530.чол., Очакові – 14 700 чол. Щільність населення на 1 кв. км 48 осіб.

53,4% населення області складають жінки, а 46,6 % – чоловіки. Природний приріст за 2011 рік становить – 487 осіб. Віковий склад населення Миколаївської області (на 1 січня 2010 року) такий:

  • у віці, молодшому за працездатний – 21,2%;
  • у працездатному віці – 57,4%;
  • у віці, старшому за працездатний – 21,4%.

У Миколаївській області проживають представники 133 національностей і народностей. Корінний етнос – українці, частка яких складає 81,9% населення області. Найбільш чисельними є представники 12 національних меншин – росіяни (14,1%), молдовани (1%), білоруси (0,7%), болгари (0,4%), євреї (0,3%), вірмени (0,3%), поляки, німці, татари, цигани, азербайджанці та корейці (по 0,1%) та інші (0,7% чехи, дагестанці, грузини, греки, курди, месхетинські турки тощо). Компактно в області мешкають: болгари, месхетинські турки, курди, чехи.

3. Економічна ситуація

Миколаївська область – це високорозвинутий індустріальний регіон держави, який визначається потужною багатогалузевою промисловістю, що має дуже важливе значення в структурі народногосподарського комплексу України. Провідною галуззю економіки Миколаївської області є промисловий та аграрний сектори, які забезпечують більше половини її сукупного продукту. Провідні галузі – харчова, машинобудування, паливна, хімічна та промисловість будівельних матеріалів.

Економічна структура області має такий вигляд (у відсотках від валового продукту):

  • сільське господарство –  15,3% ;
  • послуги – 51,9%;
  • промисловість – 30%;
  • будівництво – 2,8%.

Структура ринку зайнятості (праці).

Зайнято найманих і штатних працівників у всіх сферах економічної діяльності 537,5 тис.  чол. (віком від 15 до 70 років), зокрема:

  • у промисловості  – 14,3%;
  • у сільському господарстві – 24,9%;
  • у будівництві  – 4,4 %;
  • у торгівлі – 22,2%.

Кількість зареєстрованих безробітних на лютий 2012 р. становила  47,4 тис. осіб працездатного віку, що становить 8,1% до населення працездатного віку. Номінальна середньомісячна заробітна плата за 2011 р. становила 2502,83  гривні.

У загальнодержавному поділі на частку промислового комплексу області припадає до 2,0-2,3% промислової продукції. За виробництвом промислової продукції на душу населення Миколаївська область посідає 9 місце серед 27 адміністративно-територіальних одиниць України.

Промисловий потенціал області сконцентрований головним чином у п`ятьох містах обласного підпорядкування, питома вага яких у загальному обсязі промислової продукції регіону досягає майже 95%.

Місто Миколаїв – центр машинобудування, насамперед суднобудування й газотурбіно будування, кольорової металургії, харчової й легкої промисловості. Тут працюють понад 60 великих промислових підприємств. У м. Южноукраїнськ розташована атомна електростанція, що дає понад 35% промислової продукції області. Промислова спеціалізація Первомайська визначається виробництвом дизелів і дизель-генераторів, сільськогосподарського оснащення, цукру, молочних консервів і швейних виробів. У м. Вознесенськ розвинене виробництво шкірсировини, взуття, харчової й швейної продукції. Очаків спеціалізується на рекреаційній галузі й харчосмаковій промисловості.

Однією із провідних галузей регіону залишається суднобудування. Національним лідером галузі сьогодні є ВАТ «Дамен Шипярдс Океан». На заводі є дві потокові лінії для виробництва середньо- і багатотоннажних судів.

Успішно працює акціонерне товариство «Лиман», що спеціалізується на судноремонті й виробництві яхт і малотоннажних судів. Державне підприємство «Суднобудівний завод імені 61 комунара» раніше спеціалізувалося на військовому кораблебудуванні, сьогодні виготовляє корпуса судів за замовленням іноземних партнерів. Найбільше суднобудівне підприємство України всієї Європи – холдингова компанія «Чорноморський суднобудівний завод», займається судноремонтом, у 2007 році підписано контракт на будівництво корпусів суден. До складу холдингу входять машинобудівне й металургійне виробництва, виділені в дочірні підприємства. До складу холдингової компанії входить ВАТ «Суднобудівна верф «Меридіан». До суднобудівної галузі відноситься також ряд підприємств, які забезпечують виробництво технологічного устаткування для кораблів і судів і ведуть на них монтаж електричного оснащення: акціонерні товариства «Ера», «Кристал», «Екватор». 

ГП Науково-виробничий комлекс газотурбобудування «Зоря»-«Машпроект». Комплекс проектує й виробляє газотурбінні двигуни, корабельні енергетичні установки, модернізовані газоперекачувальні агрегати для компресорних станцій. Продукція комплексу користується стійким попитом у Росії, Індії й інших країнах.

Акціонерне товариство «Первомайський завод «Дизельмаш» виробляє дизелі, дизель-генератори й дизель-газогенератори.

У м. Миколаїв працюють єдині в Україні такого профілю Завод мастильного й фільтруючого устаткування і завод «Дормашина», що випускає асфальтоукладники. Первомайський завод «Фрегат» забезпечує аграріїв дощувальними машинами того ж найменування.

Провідне місце в промисловому потенціалі області займає також кольорова металургія, що представлена ТОВ «Миколаївський глиноземний завод». У 2000 році він був включений у технологічний ланцюжок компанії РУСАЛ. НГЗ є одним із найбільших виробників сировини для алюмінієвої промисловості в Європі, його виробнича потужність становить 1,4 млн тонн глинозему на рік.

Галузь легкої промисловості Миколаївської області виробляє до 8,8% обсягу продукції легкої промисловості України. Ця галузь представлена великими підприємствами швейної промисловості, які виробляють чоловічий, жіночий і дитячий одяг: акціонерні товариства «Евіс» (м. Миколаїв), «Санта Україна» (м. Первомайськ), виробничо-комерційна фірма «Вікторія» (м. Вознесенськ); трикотажні й галантерейні вироби акціонерного товариства «Аура» й «Ангела». Найбільш конкурентоздатною компанією в області виробництва натуральної шкіри є ЗАТ «Возко» (м. Вознесенськ), частка виробництва якого за обсягом шкіряних товарів в Україні досягає майже 50%. Найбільшого визнання на ринку України й інших країн домоглася фірма «Велам»,  що займається виробництвом нетканих матеріалів й екологічно чистих матраців.

Одне із провідних місць у Миколаївській області посідає розвинена харчосмакова галузь, частина продукції якої в державному виробництві становить понад 2,2%. В області розвинена м`ясна промисловість. Можливості Первомайського, Вознесенська й Миколаївського м`ясокомбінатів, двох птахокомбінатів дозволяють переробляти до 220 тонн худоби й 27 тонн птаха за зміну. Прийом і переробка молока здійснюється на 12 підприємствах, найпотужнішими з яких є акціонерні товариства «Лакталіс-Україна», Первомайський молококонсервний комбінат, Вознесенській і Баштанській сирзаводи. Потужності всіх підприємств розраховані на випуск 32 тонн вершкового масла, 270 тонн продукції з незбираного молока та 96 тис. умовних банок молочних консервів на добу.

Безперечним лідером галузі в масштабах всієї України є ТОВ «Сандора», що спеціалізується на випуску ординарних вин, соків і нектарів, а також газованих напоїв. На частку компанії доводиться 47% сокового ринку України. Вивів на ринки інших країн свої соки й Вознесенський консервний завод.

Виноробна промисловість представлена також добре відомими підприємствами ВАТ «Коблево» і ВАТ «Радсад», продукція яких останні роки одержує високу оцінку на вітчизняних і міжнародних конкурсах. Нарощує обсяги виробництва коньяку акціонерне товариство «Зелений Гай». Відомий далеко за межами Миколаєва пивзавод «Янтар» увійшов у структуру компанії «Сан Інтербрю Україна».

Виробництво борошна, хлібобулочних і макаронних виробів здійснюється на підприємствах виробничих об`єднань «Миколаївський комбінат хлібопродуктів», макаронній фабриці АТ «Никма» та в 131 хлібопекарнях.

Переробка цукрового буряка зосереджена на АТ «Гілея» (м. Первомайськ).

Транспорт. У Миколаївській області функціонує потужна транспортна система, до складу якої входить залізничний, морський, річковий, автомобільний, авіаційний та трубопровідний. Область від давніх часів є одним з важливих центрів міжнародних економічних та транспортних зв’язків.

Через територію області проходять міжнародні транспортні коридори. Протяжність автомобільних шляхів загального користування складає 4 800 км, з них 4 773 км – із твердим покриттям (99,4% загальної довжини). Крім того, на балансі підприємств та організацій знаходиться 7 556,1 км відомчих шляхів, з яких 76,1% – із твердим покриттям. Крім того, в обласному центрі перевезення пасажирів здійснюється міським електротранспортом: довжина тролейбусних ліній 59 км, трамвайних – 73 км.

До складу залізничного транспорту входять локомотивне і вагонне депо, залізничні станції «Миколаїв-вантажний», «Жовтнева», «Кульбакіно», «Прибузька», «Горіхівка», парк-станції «Миколаїв-рудничний» і «Морський порт», а також Ольшанське міжгалузеве підприємство промислового залізничного транспорту. Експлуатаційна довжина магістралей залізничних шляхів загального користування складає 700 км, з них 37% – електрифікованих.

Водний транспорт представлений 4 морськими портами і 1 річковим, а також рядом приватних терміналів.

Авіаційний транспорт представлений двома аеропортами і аерокомпаніями, які на них базуються. Комунальне підприємство «Міжнародний аеропорт «Миколаїв» входить до переліку найбільш великих і технічно оснащених аеропортів півдня України. Аеровокзальний комплекс має пропускну здатність до 400 пасажирів на годину під час польотів на внутрішніх авіалініях та до 100 пасажирів – при польотах за кордон. Аеродром «Кульбакіно» обладнаний бетонною злітно-посадочною смугою 3250х80 м і товщиною покриття 44 см, здатну приймати повітряні судна посадочною вагою 200 тон. Наявна кількість спеціального автотранспорту дозволяє готувати до вильоту одночасно до 6 літаків типу ІЛ-76.

Сільське господарство – друга за обсягом і перша за зайнятістю трудових ресурсів галузь матеріального виробництва Миколаївської області. На одного мешканця області доводиться майже 1,3 га ріллі, а на одного працівника, зайнятого в сільському господарстві – понад 11 га орної землі. Ці особливості Миколаївщини відкривають широкі можливості для інвестицій у сільське господарство із застосуванням індустріальних технологій, потужної й високоефективної техніки.

У сільському господарстві області переважає рослинництво, основними культурами якого є зернові (озима пшениця, яровий ячмінь, кукурудза), технічні культури – соняшник, цукровий буряк, овочі, баштані культури. Через сприятливі кліматичні умови розвинені садівництво й виноградарство. Тваринництво переважно м`ясо-молочного напрямку. Загальна площа сільгоспугідь понад 2 млн. га (4,7% від загальних площ України), у господарствах області налічується близько 200 тис. га зрошуваних земель (8,6% зрошуваних земель країни).

Фактично, в області кілька політико-бізнесових груп, їх можна назвати групи бізнес-прихильників, які впливають загалом на ситуацію. Три найвпливовіші групи бізнес-прихильників гуртуються навколо діючого та двох екс-губернаторів – Миколи Круглова, Олексія Гаркуші та Олександра Садикова.

4. Політична ситуація

Найбільш впливовою і найбільш ресурсною на Миколаївщині є Партія регіонів. Вона контролює практично усю вертикаль влади в області – це губернатор, голова обласної ради від ПР, 19 голів адміністрацій та голів рад, всі мери, за виключенням мера Южноукраїнська, майже всі голови селищних та сільських рад. За результатами останніх виборів до місцевих рад регіонали скрізь взяли більшість.

КПУ (Миколаївська обласна партійна організація): Миколаївщина завжди належала до «червоного поясу» України. Позиції КПУ в області достатньо вагомі. Присутність у всіх радах, розгалуженість структури, інформаційна проникливість, зубожіння населення, злочинність, соціальна незахищеність повернула більшу частину пенсіонерів, які були електоратом ПР, обличчям до комуністів. У КПУ помітно зросла кількість молоді. Депутатські ряди також поповнились особами молодше 30 років.  

Не можна не враховувати серйозного потенціалу Народної партії, яку  на Миколаївщині очолює екс-губернатор Олексій Гаркуша. Після поразки на місцевих виборах 2010 року – обласна організація набирає силу і готується боротися по мажоритарних округах – в Баштанці та Первомайську. Сам Олексій  Гаркуша, виходець із селянської сімї з Новоодеського району, найбільший землевласник у регіоні, обєднав навколо себе  представників аграрного бізнесу, а також фермерів, які занепокоєні зняттям мораторію на продаж землі, який вони вважають непідготовленим. Окрім того, Народна партія має потужні партійні структури у Миколаївській області.    

Назва партії
К-сть партійних осеред-ків
К-сть членів партії
Представництво в місцевих радах (обласна, районні, міські міст обл. підпорядкування)
(загальна к-сть рад – 25)
Відсоток набраних голосів в багатомандатному окрузі
Із відповідей на запити
К-сть рад куди були обрані депутати
К-сть депутатів місцевих рад станом на 11.2010
К-сть депута-тів місцевих рад станом на 04.2012
На виборах до Миколаївської. обласної ради (%)
На виборах до Миколаївської міської (обласно-го центру) ради (%)
1
ВО «Батьківщина»
243
8 900
24
112
107
6,3%
4,4%
2
Партія регіонів
28/981
36 700
25
580
580
67,7%
66,7%
3
ВО «Свобода»
7
1 000
0
0
0
0
0
4
«Фронт Змін»
26/937
1 100
23
57
58
5,2%
6,7%
5
Народна партія
28/
1107
14 919
16
60
60
5,2%
 
6
«Наша Україна»
340
3 300
2
3
3
0
0
7
«Єдиний центр»
26
1 000
3
6
6
0
0
8
Політична партія «Третя сила»
12
2 300
1
5
5
0
5,6%
9
НРУ
180
2 800
2
2
 
0
0
10
Партія реформи і порядок
6
100
0
0
0
0
0
11
«УДАР»
10
311
0
0
0
0
0
12
КПУ
28/574
5 709
25
89
89
12,5 %
6,7%
13
Українська Народна Партія
26/700
2 000
3
4
 
0
0
14
УРП «Собор»
6
1 300
1
1
1
0
0
15
СПУ (соцпартія України)
28
3 00
1
3
3
0
0
16
ПП «Сильна Україна»
28
1 500
16
41
 
2,1%
4,4%
17
Партія «Народна влада»
21
1 200
3
4
4
0
0
18
Європейська партія України
 
15
500
0
0
0
0
0
19
Партія «Справедливість»
21
2 000
1
1
1
0
1,1%
20
Партія Зелених України
26
3 500
4
10
10
1%
3,3%
21
Аграрна партія України
21
3 000
2
2
2
0
0
22
Партія «Громадянська солідарність»

21
1 700
1
2
2
0
0
23
Партія Політичне об’єднання «Рідна Вітчизна»
 
21
1 500
2
2
2
0
1,1%

Результати місцевих виборів 2010 року показали, що більшість виборців Миколаївської області симпатизують Партії регіонів. Ця партія отримала впевнену перемогу за пропорційною складовою в  усіх районах та містах області. Партія має дієві осередки по всій області. Найбільший відсоток голосів ПР набрала в Очаківському районі – 77,3%. Найменше ПР набрала у Врадіївському районі – 33,3%, у Первомайському районі – 40,9%, у Южноукраїнську – 44,4%. Друге місце за кількістю депутатів у радах посідає БЮТ, третє комуністи. Сильні позиції у Народної партії. Неабиякий успіх мала на виборах молода партія «Сильна Україна».

АТО / Посада
Голова держадміністрації
Голова ради
Миколаївська область
Партія регіонів (Круглов Микола Петрович)
Партія Регіонів (Дятлов Ігор Сергійович)
Арбузинський район
Партія регіонів (Травянко Євгеній Віталійович)
Партія регіонів (Захарченко Віктор Анатолійович)
Баштанський район
Партія регіонів (Рубський Іван Васильович )
Партія регіонів (Луценко Людмила Іванівна)
Березанський район
Партія регіонів (КорчевськийСергій Миколайович)
Партія регіонів (Гуртовий Валентин Миколайович)
Березнегуватський район
Партія регіонів (Круц Анатолій Миколайович )
Партія регіонів (Ковальчук Михайло Іванович)
Братський район
Партія регіонів (Підборська Тетяна Петрівна)
Партія регіонів (Фесько Тамара Миколаївна)
Єланецький район
Партія регіонів (Добровольський Андрій Васильович)
Партія регіонів (Москаленко Олег Миколайович)
Веселинівський район
Партія регіонів (Костенко Жанна Ігорівна)
Партія регіонів (Долгокерова Інна Олексіївна)
Вознесенський район
Партія регіонів (Кучер Олександр Борисович)
Партія регіонів (Бурдін Іван Арсентійович)
Врадіївський район
Партія регіонів (Марчук Юрій Зіновійович )
Партія регіонів (Тірон Олександр Миколайович)
Доманівський район
Партія регіонів (Кушнір Тарас Леонідович)
Партія регіонів (Базаренко Володимир Федорович)
Жовтневий район
Партія регіонів (РаковаАльона Анатоліївна)
Партія регіонів (Тимощук Микола Іванович)
Казанківський район
Партія регіонів (Скрипник Василь Васильович)
Партія регіонів (Кузін Василь Іванович)
Кривоозерський район
Партія регіонів (Рольян Людмила Анатоліївна)
Партія регіонів (Івахнін Андрій Данилович)
Миколаївський район
Партія регіонів (Серебряков Юрій Володимирович)
Партією регіонів (Григор'єв Сергій Михайлович)
Новобузький район
Партія регіонів (Сербін Віктор Миколайович)
Партія регіонів (Терзієва Валентина Григорівна)
Новоодеський район
Партія регіонів (Заболотний Микола Миколайович)
Партія регіонів (Делікатний  Олександр  Михайлович)
Очаківський район
Партія регіонів (Росинець Олександр Федорович)
Партія регіонів (Борщевський Олександр Іванович)
Первомайський район
Партія регіонів (Демченко Борис Олексійович)
Партія регіонів (Цвігун Леонід Афанасійович)
Снігурівський район
Партія регіонів (Бунчук Сергій Васильович)
Партія регіонів (Козирєв Валерій Григорович)
АТО / Посада
Міський голова
Секретар ради
місто Миколав
Партія регіонів (Чайка Володимир Дмитрович)
Партія регіонів (Коренюгін Володимир)
місто Первомайськ
Партія регіонів (Дромашко Людмила Григорівна)
Партія регіонів (Шевченко Валерій Миколайович)
місто Южноукраїнськ
ВО «Батьківщина» (Стулін Андрій)
Партія регіонів (Поліканіна Галина Володимирівна)
місто Вознесенськ
Партія регіонів (Гержов Юрій Іванович)
Партія регіонів (Торжинська Лариса Михайлівна)
місто Очаків
Партія регіонів (Топчий Микола Борисович)
Партія регіонів (Бичков Сергій Миколайович)

Як видно з таблиці – Партія регіонів має  у своєму активі всі посади в райдержадміністраціях 19 районів Миколаївщини і всі посади голів рад 19 районів. Також, мери Миколаєва, Вознесенська, Первомайська, Очакова – регіонали.

Депутати Верховної Ради України від області

ПІБ депутата
Партійність/Фракція
Зв'язок з областю
Депутатський стаж
1
Забзалюк Роман Ємельянович
 член партії Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» / фракція «Блок Юлії Тимошенко» – «Батьківщина»
До обрання у ВРУ жив та працював у Миколаївській області.
Дата набуття депутатських повноважень: 23 листопада 2007р
2
Задирко Геннадій Олександрович
Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» / фракція «Блок Юлії Тимошенко» –  «Батьківщина» / наразі  Член депутатської групи «Реформи заради майбутнього» у Верховній Раді України
До обрання у ВРУ жив та працював у Миколаївській області.
Дата набуття депутатських повноважень: 23 листопада 2007р
3
Майборода Сергій Федотович
Член депутатської фракції Партії регіонів у Верховній Раді України
До обрання у ВРУ жив та працював у Миколаївській області.
Народний депутат України V скликання.
Дата набуття депутатських повноважень: 30 березня 2010р.
4
Матвєєв Володимир Йосипович
член Комуністичної партії України / фракція Комуністичної партії України
До обрання у ВРУ жив та працював у Миколаївській області.
Народний депутат України I, III, IV, VI скликань.

Депутатів Верховної Ради від Миколаївської області мало – лише 4. Та й стосунок до області вони мають різний. У населених пунктах області діють приймальні всіх згаданих депутатів. В основному вони базуються в офісах партій, членами яких є народні депутати.

5. Аналіз медіа-ринку

Найбільш рейтингові видання Миколаївської області:

  • Паперові ЗМІ: газета «Вечірній Миколаїв»; газета «Южная правда»; газета «Ваша газета»; газета «Рідне Прибужжя».
  • ТВ: ТРК «НИС-ТВ»; ТК «Миколаїв»; Миколаївська ОДТРК.
  • Інтернет-видання: «Преступност.нет»; «Новости-Н»; «Микола.нет».

Найбільш незалежні редакційні політики ЗМІ області:

  1. «Преступности.нет»;
  2. «Новости-Н»;
  3. ТРК «НИС-ТВ»;
  4.  «Ваша газета»

Інші активні ЗМІ області: Миколаївська ОДТРК; газета «Рідне Прибужжя»; газета «Вечірній Миколаїв»; КП ТРК «Март».

Комунальні ЗМІ

№  п/п
Вид та назва ЗМІ
Електронна адреса
Наклад/покриття/ к-ть відвідувачів у день
Власник/ політична лояльність
1
Газета «Рідне Прибужжя»
Виходить тричі на тиждень – вівторок, четвер, субота. Тираж 10 000 прим.
Засновник – Миколаївська  обласна рада.  Редакційна політика тяжіє до об’єктивності. Разом з тим, газета відкрита для розміщення будь-яких платних матеріалів.
2
Газета «Вечірній Миколаїв»
Виходить раз на тиждень –   вівторок, четвер і субота. Загальний тираж –  18 000 примірників
Громадсько-політичне видання. Засновник – Миколаївська міська рада. Відображає політику і погляди мера та більшості в міськраді.
3
КП ТРК «Март»
Адреса: вул. Адміральска, 31 Тел.: (0512) 37-26-14 [email protected]
 
Засновник –  Миколаївська міська рада. Цілком контролюється мерією.
4
Миколаївська обласна державна телерадіокомпанія
Зона покриття – вся область.
Регіональний підрозділ Держтелерадіокомпанії України з усіма відповідними структурно-функціональними особливостями.
Яскраво провладний ЗМІ. Хоча надає ефір і для опозиційних політиків та незалежних експертів.
5
ТК «Николаев»
 
ТК «Николаев» (структуриний підрозділ ОДТРК).
6
Радiостанцiя «Миколаїв»
Працює на середніх хвилях на частоті 1377 кГц., 217.8 метра. Передавач СВЧ–7 потужністю 5 кВт. Вихід в єфір щодня з 7 до 19 години. Роботу радіо «Миколаїв» забезпечують 7 редакторів і 9 осіб техперсоналу (оператори, ремонтна группа) . Передачі можна приймати на території Миколаївської, Одеської, Херсонської, Кіровоградської та Дніпропетровської областей (див. карту). потенційно аудиторія радіо складає 5 мильйонів слухачів.
Структурний підрозділ Миколаївської  державної телерадіокомпанії. Фінансування – місцевий бюджет та реклама.
7
Миколаївське обласне радіо
 
Засновник – Миколаївська державна телерадіокомпанія.

 

Приватні ЗМІ

№  п/п
Вид та назва ЗМІ
Електронна адреса
Наклад/покриття/ к-ть відвідувачів у день
Власник/ політична лояльність
1
Газета «Південна правда»
Виходить 3 рази на тиждень – вівторок, четверг і  субота
Тираж – 25 000 примірників.
Засновник – трудовий коллектив редакциї газети «Южная правда».
2
Газета «Николаевские новости»
Виходить один раз на тиждень –  четвер / Тираж – 11 000 прим.
Аудиторія 35 до 59 – 80%, 55% читачів – жінки.
Засновник – журналісти Білоножко і Настенко.
Вважається найбільш незалежною газетою в області.
3
Газета «Новая Николаевская газета»
-
Обласний  щотижневик, вихід: 1 раз на тиждень.
Засновник – ТОВ «Издательство «Крус».
4
ТРК «НИС-ТВ»
 
Покриття : вся область.
ТОВ «ТРК «НИС-ТВ»
Комерційний телеканал, незалежна редакційна політика.
5
«ТАК TV» Телеканал Коледжу преси і телебачення
Покриття: вся область.
Коледж преси і телебачення.
6
ТРК «Сатурн»
12 годин на 35-дециметровому телевізійному діапазоні.
ТОВ «ТРК «Сатурн»
Залежність від ПР.
7
Інтернет-газета «Губернская Неделя»
www.gweek.com.ua
Щотижневик, 1 раз на тиждень.
Коледж преси і телебачення, бізнес-група братів Головченко.
8
Обласна  суспільно-політична інтернет-газета «Новости-Н»
 
Незалежна редакційна політика.
Орієнтована на опозиційних політиків та інформаційну підтримку  опонентів діючого мера.
9
Інформаційн-аналітична інтернет-газета «Mukola.net»
www.mukola.net
 
Проект входить в склад Mukola Internet Media, залежність від газети «Вечірній Миколаїв», вплив Миколаївської міськради.
10
Миколаївський незалежний щотижневик «Партнер-информ» (авторська журналістика)
 
Виходить 1 раз в тиждень.
ПП «Партнер Информ», заробляє на рекламі. Замовні матеріали.
11
Щотижнева газета «Центральный рынок»
1 раз в тиждень (середа).
Кооперативне підприємство «Центральный рынок», ВАТ «Редакция газеты «Центральный рынок». Замовні матеріали.
12
Інформаційний  портал «ЗАДИРА»
www.zadira.info
 
Приватний сайт народного депутата ВР Геннадія Задирко.
Редакційна політика визначається власником сайту.
13
Преступности НЕТ –інформаційний незалежний Інтернет портал
www.pn.mk.ua
 
Входить до  ИА «Украинская Медиа Группа». Найбільш незалежне інтернет-видання у Миколаївській облсті.
14
«Наш город Николаев»
 
1 раз на тиждень (середа).
ВАТ «Наш город Николаев», редакційна політика  відповідає сайту «Новости-Н».

6. Електоральна інформація

Кількість виборців в області за даними Державного реєстру виборців – 939 063 осіб (станом на 30.04.12).

Найменший за кількістю виборців район Миколаївської області – Очаківський (12 732 осіб), найбільший – Снігурівський  (31 475) осіб. Найбільше місто обласного значення – Миколаїв  має 383 599 виборців. Найменше місто обласного значення Очаків  має 13 548 осіб.

Кількість та межі виборчих округів на виборах 1998 р.

Округів 6, межі:

Виборчий округ №127 (центр – м. Миколаїв, Заводська районна рада). Райони мiста Миколаїв: Заводський, Ленiнський (до вул. Авангардної, пр. Жовтневий, вул. Будiвельникiв, вул. Миколаївської, вул. Космонавтiв, пр. Миру, 5-ї Лiнiї, 9-ї Продольної, вул. Будiвельникiв, Херсонського шосе) – 166,8 тис. виборцiв.

Виборчий округ №128 (центр – м. Миколаїв, Корабельна районна рада). Райони мiста Миколаїв: Корабельний, Ленiнський, (за винятком територiї, включеної до виборчого округу №127), Жовтневий район – 160,5 тис. виборцiв.

Виборчий округ №129 (центр – м. Миколаїв, Центральна районна рада). Центральний район м. Миколаїв, м.Очакiв, райони: Березанський, Миколаївський, Очакiвський – 187,8 тис. виборцiв.

Виборчий округ №130 (центр – м. Баштанка). Райони: Баштанський, Березнегуватський, Казанкiвський, Новобузький, Новоодеський, Снiгурiвський – 160,8 тис. виборцiв.

Виборчий округ №131 (центр – м. Вознесенськ). Мiсто Вознесенськ, райони: Веселинiвський, Вознесенський, Врадiївський, Доманiвський, Єланецький, Кривоозерський – 161 тис. виборцiв.

Виборчий округ №132 (центр – м. Южноукраїнськ). Мiста: Южноукраїнськ, Первомайськ; райони: Арбузинський, Братський, Первомайський – 158 тис. виборцiв.

Кількість та межі виборчих округів на виборах  2002 р.

Округів 6, межі:

Одномандатний виборчий округ №128 (центр – м. Миколаїв, Заводський район). До складу округу входять: Заводський, Ленінський (до вулиці Авангардної, проспекту Жовтневого, вулиць Будівельників, Миколаївської, Космонавтів, проспекту Миру, 5-ї Лінії, 9-ї Продольної, вулиці Будівельників, Херсонського шосе) райони м. Миколаїв. Орієнтовна кількість виборців – 168 тисяч.

Одномандатний виборчий округ №129 (центр – м. Миколаїв, Корабельний район). До складу округу входять: Корабельний, Ленінський (за винятком території, включеної до виборчого округу №128) райони м. Миколаїв; Жовтневий район. Орієнтовна кількість виборців – 158,2 тисячі.

Одномандатний виборчий округ №130 (центр – м. Миколаїв, Центральний район). До складу округу входять: Центральний район м. Миколаїв, м. Очаків; Березанський, Миколаївський, Очаківський райони. Орієнтовна кількість виборців – 188,2 тисячі.

Одномандатний виборчий округ №131 (центр – м. Баштанка). До складу округу входять: Баштанський, Березнегуватський, Казанківський, Новобузький, Новоодеський, Снігурівський райони. Орієнтовна кількість виборців – 160 тисяч.

Одномандатний виборчий округ №132 (центр – м. Вознесенськ). До складу округу входять: м. Вознесенськ; Веселинівський, Вознесенський, Врадіївський, Доманівський, Єланецький, Кривоозерський райони. Орієнтовна кількість виборців – 157,4 тисячі.

Одномандатний виборчий округ №133 (центр – м. Первомайськ). До складу округу входять: міста Первомайськ, Южноукраїнськ; Арбузинський, Братський, Первомайський райони. Орієнтовна кількість виборців – 157,2 тисячі.

Активність виборців Миколаївської області під час національних виборчих кампаній завжди була в межах середнього показника по країні.

На парламентських виборах 2006 року кількість виборців, що взяли участь у голосуванні, становила 57,10%, в той час, як середній показник по Україні дорівнював 58,97%. На позачергових парламентських виборах 2007 року «явка» становила 54,27% (по Україні – 57.94%).          

На президентських виборах 2010 року під час першого туру голосування явка виборців складала  63,84%  (по Україні – 66,76%), під час другого туру – 66,23% (69,15% по Україні). Натомість під час останньої виборчої кампанії в 2010 р., а саме на виборах до Миколаївської обласної ради, в голосуванні взяло участь 42,34% виборців.

7. Суспільне життя

У регіоні зареєстровано біля 700 громадських організацій. Але така кількість ГО існує лише на папері. При Миколаївському міськвикононкомі діє Громадська експертна рада  в складі 38 членів, при ОДА діє Громадська рада у складі 26 членів. Таким же чином створені громадські ради при більшості управлінь. Більш менш активно працюють Громадська експертна ради при міськраді Миколаєва та Громадська рада при ОДА, але будь-якого помітного впливу на життя області вони не мають.

8. Джерела отримання інформації:

http://www.cvk.gov.ua/ 

http://www.cvk.gov.ua/pls/vm2010/wp001

http://www.gorsovet.mk.ua/authority/dep_reception.ua

 http://www.greenparty.ua/about

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/site/p_deputat_list

http://www.cvk.gov.ua/pls/vm2010/wp001

http://narodna-vlada.org.ua/regions/mk/district/196

http://www.greenparty.ua/about

http://economy-mk.gov.ua/social-economics-development/Soc-econom_stan/2009-2010

http://www.just-mykolaiv.gov.ua/

pdf Завантажити повний текст