Голова правління Громадянської мережі «ОПОРА» назвала негативні фактори, які можуть найбільше вплинути на результати майбутніх виборів до Верховної Ради України. «Ті передумови, які ми сьогодні спостерігаємо та дії потенційних кандидатів на рівні округів в окремих регіонах говорять про те, що вибори, на жаль, будуть проблемними…

Ті передумови, які ми сьогодні спостерігаємо та дії потенційних кандидатів на рівні округів в окремих регіонах говорять про те, що вибори, на жаль, будуть проблемними… 

Є 3 основні речі, які можуть найбільше вплинути на підсумки виборів. Перше – адміністративний ресурс (хоч як нас не намагаються переконати, що вага його буде мінімальною). Друге – підкуп виборців. Вже зараз до нас надходить інформація про те, що збираються кошти з бізнесу для фінансування підкупу виборців. Дослідження фонду Демократичні ініціативи на замовлення ГМ «ОПОРА» ще на минулих місцевих виборах засвідчило, що кожен п’ятий українець готовий продати свій голос за певну суму. Тому аудиторія, на яку спрямований даний механізм, поки що залишається суттєвою. Третє – вибіркове застосування законодавства на користь чи проти того чи іншого кандидата», - зазначила Ольга Айвазовська в ефірі передачі «На слуху: Рік виборів» на «Радіо Ера FM». 

Як приклад підкупу, експерт згадала «виборчу піраміду» в Сумській області на минулих місцевих виборах, коли замовники за методами мережевого маркетингу наймали агітаторів, які в свою чергу працювали з іншими агітаторами й т.д. «Ця схема була повністю показана журналістами, але ніяких правових наслідків це не мало», - підвела підсумок Ольга Айвазовська.

Цикл передач "На слуху: Рік виборів" - спільний проект Лабораторії законодавчих ініціатив та “Радіо Ера FM”, який здійснюється в межах Програми виборчої реформи в Україні, впроваджуваної Міжнародним фондом виборчих систем (IFES) за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).