13 грудня 2011 року в приміщенні інформаційної агенції УНІАН відбулася прес-конференція Громадського консорціуму виборчих ініціатив, на якій експерти  озвучили найбільш проблемні точки виборчих перегонів 2012 року.

«Ніхто не сумнівається, що прийнятий нещодавно закон про вибори - «одноразовий», - зауважив голова Правління Комітету виборців України Олександр Черненко, - відтак вже сьогодні ми розпочинаємо роботу над вдосконаленням виборчого законодавства у майбутньому. Ми проти того, щоб політики писали закони для політиків. Під час організованого Консорціумом відкритого громадського обговорення виборчої реформи в Україні у експертному опитуванні, публічних дискусіях, фокус-групах протягом місяця прийняли участь 1359 експертів з усіх регіонів України. Їх думки і досвід - це безцінний матеріал, який, сподіваюсь, стане відправною точкою для подальшого реформування законодавства - прийняття Виборчого Кодексу, перехід до системи відкритих регіональних списків, прозорості фінансування виборчої кампанії, відкритості інформації про кандидатів».

DSC_5166«Найбільш проблемні точки виборчих перегонів 2012 р. – це процес нарізки округів, складання списків виборців, організація голосування і встановлення його результатів. Також існує вірогідність тиску на ЗМІ та складності оскарження порушень в судах виборчих комісіях. Але найголовніший ризик – це змішана система, яка зумовлюватиме вплив адмінресурсу на результати виборів», - відзначив директор правових програм Лабораторії законодавчих ініціатив Денис Ковриженко.

Координатор виборчих програм Громадянської мережі «ОПОРА» Ольга Айвазовська заявила: «Вибори 2012 року відбуватимуться за тим сценарієм, який дозволить собі партія влади. Чинний закон може сприяти проведенню чесних та демократичних виборів, втім, реальна конкурентність - під великим питанням. Адже завдяки адміністративному ресурсу можна організувати попередню зачистку округів від популярних кандидатів. Методи можуть застосовуватися різні: від переслідування правоохоронних та податкових органів до залякування на побутовому рівні. Тож, велика доля відповідальності за результат лежатиме на керівництві країни».



Детальніше:
координатор виборчих програм ГМ ОПОРА

голова Правління КВУ

директор правових програм ЛЗІ