У Миколаївській міській громаді на Донеччині фактично перші засідання усіх ДВК відбулись лише 14 грудня. Та процес організації виборчого процесу ще залишається під загрозою зриву. Про це повідомляють спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА та Донецької обласної організації "Комітет виборців України".

Вчора, 14 грудня, на фактично перше законне засідання зібрались 9 ДВК Миколаївської міської громади Слов’янського району Донецької області. Це сталося у зв’язку з проблемами щодо жеребкування для дільничних комісій у Слов’янській районній виборчій комісії, яка була розпущена ЦВК минулого тижня. Проте, процес організації проведення перших виборів у Миколаївській міській громаді досі залишається під загрозою зриву, адже пропущені фактично всі строки організації виборчого процесу.

9 грудня ЦВК у ході чергового засідання Постановою №501 від 09.12.2016 припинила повноваження всього складу Слов'янської районної виборчої комісії. «Комісія встановила факт одноразового грубого порушення Слов'янської районної виборчої комісією законів України і достроково припинила повноваження всього її складу», - йдеться в повідомленні ЦВК. Тепер місцеві організації політичних партій мають можливість до 11 грудня включно подати нові кандидатури.

Вже 12 грудня Постановою №502 від 12.12.2016 ЦВК сформувала новий склад Слов'янської районної виборчої комісії. У ніч з 12 на 13 грудня новий склад комісії зібрався на засідання, де провів жеребкування складів ДВК.

Нагадаємо, через інформацію про таємниче нічне засідання 27 листопада з метою непублічного проведення жеребкування для визначення складу дільничних виборчих комісій склалася ситуація недовіри до цілісності виборчої документації.Постановою ЦВК №489 від 28.11.2016 були достроково припинені повноваження голови комісії від місцевої організації політичної партії «Опозиційний блок» Олени Володимирівни Суший у зв’язку з внесенням подання про заміну. Новим головою був призначений Роман Миколайович Зенов. Проте, за словами новопризначеного голови, члени комісії, особливо заступник голови та секретар комісії, фактично ігнорують його прохання про проведення засідання та нівелюють його становлення на посаді голови комісії. 1 грудня було призначене засідання Слов’янської районної виборчої комісії з метою проведення жеребкування для визначення складу дільничних виборчих комісій, але кворум не зібрався. Проте, до приміщення комісії прийшло кілька десятків кандидатів на посаду голови та депутатів Миколаївської міської громади й представників місцевих ЗМІ, які сумніваються у цілісності виборчої документації, що має зберігатися в сейфі. Новопризначений голова комісії Роман Зенов запропонував відкрити сейф за допомогою болгарки. Сейф, який складається з двох металевих ящиків, був розрізаний, а голова комісії Роман Зенов у присутності всіх суб’єктів виборчого процесу склав акт з описом наявних документів. В одному з ящиків-сейфів знайшли вже сформовані списки усіх дільничних комісій. ЦВК зобов'язала Слов'янську районну виборчу комісію до 8 грудня включно повторно розглянути питання утворення дільничних виборчих комісій для організації підготовки та проведення перших виборів депутатів Миколаївської міської ради об'єднаної територіальної громади і Миколаївського міського голови 18 грудня 2016 року. Однак, станом на 9 грудня зазначена виборча комісія не утворила відповідні дільничні виборчі комісії, через що й була розпущена.

За словами аналітика Донецької обласної організації, ситуація дуже подібна до процесу підготовки місцевих виборів у Маріуполі минулого року, який, зрештою, був зірваний. «У цій ситуації мало місце порушення законодавства з боку районної комісії, яка мала сформувати ДВК не пізніш, ніж за 15 днів до виборів – 2 грудня. Наразі залишається загроза, що ДВК банально не встигнуть провести процедури організації проведення виборів. Наприклад, залишилося вкрай мало часу на те, щоб виборці могли перевірити наявність себе у списках, роботою зі списками виборців та проставлянням відміток про голосування вдома, обмежений час для отримання комісіями бюлетенів та інших підготовчих процесів. Так чи інакше, вимоги законодавства вже порушені, тому ще існує загроза повторення прецедент зриву місцевих виборів у Маріуполі у 2015 році», - наголосив він.

Нагадаємо, громадські спостерігачі провадять спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах в Донецькій області. Закликаємо мешканців Донеччини не залишатися байдужими до прозорості виборчого процесу. У разі виявлення порушень виборчого процесу звертайтесь за телефоном гарячої лінії: (044) 591 44 44 (вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).

Довідково:

Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за першими виборами в об’єднаних територіальних громадах, які відбудуться 11 та 18 грудня 2016 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.

У Донецькій області, в рамках цієї кампанії спостереження, працює Донецька обласна організація «Комітет виборців України» як частина команди Громадського холдингу «Група впливу». Спостерігачі на Донеччині здійснюють спостереження за процесом перших виборів депутатів сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад і відповідних сільських, селищних, міських голів в Іллінівській сільській громаді Костянтинівського району, Соледарській міській громаді Бахмутського району, Миколаївській міській громаді Слов’янського району. Всі вони відбудуться 18 грудня.