Спостерігачі ОПОРИ звернулись до правоохоронних органів за фактом незаконного розміщення агітаційної продукції кандидатів у Президенти Олега Ляшка, Юлії Тимошенко, Іллі Киви, Олександра Вілкула в найбільших містах Дніпропетровської області.

Станом на 25 січня 2019 року Центральна виборча комісія зареєструвала вже 20 кандидатів/ок на посаду Президента України, тож, спостерігачі ОПОРИ вирішили перевірити, як кандидати дотримуються правил ведення передвиборної агітації в найбільших містах Дніпропетровської області.

Так в Дніпрі спостерігачі ОПОРИ зафіксували розміщені білборди без вихідних даних Олега Ляшка та Юлії Тимошенко.

news Dnipro 28 01 18 Dnipro

В Новомосковську спостерігачі зафіксували банер Юлії Тимошенко та білборди Олександра Вілкула без вихідних даних.

news Dnipro 28 01 18 Novomosk

В Кривому Розі спостерігачі звернулись до поліції щодо розміщених білбордів Олега Ляшка, Юлії Тимошенко та Олександра Вілкула.

news Dnipro 28 01 18 KR

В Кам’янському виявлені білборди Іллі Киви, Юлії Тимошенко та Олександра Вілкула.

news Dnipro 28 01 18 Kam

В Павлограді без вихідних даних розміщувались білборди Олега Ляшка та Юлії Тимошенко.

news Dnipro 28 01 18 Lyashko

Координатор громадського спостереження ОПОРИ за виборами в Дніпропетровській області зазначив:

«У день подачі заяв до поліції з приводу виявлених можливих порушень виборчого законодавства більшість кандидатів не відкрили виборчі фонди або ще не призначили розпорядників. Оскільки не було зареєстровано довірених осіб кандидата, постає питання про належність джерел фінансування агітаційних матеріалів».

Нагадаємо, відповідно до статті 57 Закону України «Про вибори Президента України» наступного дня після реєстрації  особи кандидатом/кою в Президенти України може бути розпочата передвиборна агітація такої особи. Стаття 41 цього ж Закону регулює процес відкриття зареєстрованим кандидатом свого виборчого фонду для оплати виготовлення та розміщення агітаційних матеріалів.

У частині 2 статті 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення повідомляється: «Розповсюдження (рознесення, вивішування, роздавання) під час виборчого процесу друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, або у яких така інформація зазначена неправильно чи неповно, а так само організація такого розповсюдження - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від трьох до п'яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)