11 жовтня 2011 року в ІА «Українські національні новини» відбулася прес-конференція Громадянської мережі ОПОРА щодо результатів громадського моніторингу. Дослідження діяльності органів місцевого самоврядування, міських голів, відкритості та прозорості муніципальної політики, виконання передвиборчих зобов’язань, рівень їх орієнтації на визначені потреби громади. Моніторинг у 15 громадах включав експертні опитування, які проводилися на початку виборчої кампанії та за підсумками діяльності 100 днів новообраної влади, піврічне спостереження за роботою депутатів під час сесій міських рад,  оприлюдненням проектів рішень тощо. Моніторинг проводився у містах: Тернопіль, Івано-Франківськ, Луцьк, Одеса, Рівне, Херсон, Донецьк, Черкаси, Кременчук, Чернівці, Суми, Кривий Ріг, Вінниця, Львів, Луганськ.

Показовими виявилися результати аналізу складу депутатського корпусу в місцевих радах. У більшості громад до 70% депутатів є представниками бізнесу, керівниками державних, приватних, комунальних підприємств. Дана тенденція створює передумови для системного лобіювання окремих бізнес-інтересів заангажованими депутатами, збільшення рівня корупційних ризиків у діяльності депутатського корпусу.

Дослідження засвідчило тенденцію до політизації роботи міських рад. Зокрема, органи місцевого самоврядування виявляли надмірну активність у сфері гуманітарної політики національного рівня, які знаходилися поза їх повноваженнями: реакції щодо  позбавлення Степана Бандери звання Героя України, мовні питання, політика пам’яті, наприклад, використання копій Прапору Перемоги та радянської символіки під час святкувань 9 травня тощо. На фоні невідповідності реального змісту політичної діяльності місцевих депутатів очікуванням громади в соціально-економічній сфері (освіта, розвиток малого бізнесу, організація дозвілля для дітей та молоді) така робота заслужила на невисоку оцінку експертів та спостерігачів.

За результатами місцевих виборів, які проводилися за змішаною пропорційно-мажоритарною системою, варто відзначити посилення впливу Партії регіонів як у ідеологічно близьких східних регіонах, так і електорально прохолодних до цієї політичної сили західних. Після місцевих виборів 2010 року в Україні навколо саме ПРУ формувалася умовна більшість в результаті чого помітною була тенденція до нерівномірного розподілу посад в постійних комісіях органів місцевого самоврядування, ігнорування думки опозиції у цьому процесі, яка на місцях практично не впливає на місцеву політику. Винятком є лише декілька громад у західних областях (наприклад, Львів, Тернопіль), де ідентичну монополію було сформовано ВО “Свобода”.

В результаті моніторингу було зафіксовано спільні проблеми відкритості та прозорості роботи рад, які стосуються всіх 15 громад:

  • незалучення громади до процесів формування та ухвалення рішень;
  • відсутність ефективних можливостей для повноцінного та системного контролю з боку громади за діяльністю місцевої ради;
  • брак інформації про зміст рішень;
  • недостатня звітність щодо діяльності органів місцевого самоврядування, бюджетні процеси;
  • брак системного зв’язку між обраними депутатами міськради та виборцями, такі ж тенденції в окремих містах стосуються й міського голови.

Що стосується діяльності міських рад та мерів, реалізації задекларованих передвиборчих зобов’язань, то дослідження та експертні опитування, проведенні в регіонах спостерігачами ОПОРИ, засвідчили, що на такі питання безпосереднього життя громади, як то покращення рівня шкільної освіти в громаді, модернізація шкіл, комп’ютеризація, оновлення матеріально-технічної бази, вирішення питань збирання, транспортування, утилізації та знешкодження відходів, заходи з реабілітації людей з особливими потребами та забезпечення для них повноцінної інфраструктури, ремонт та будівництво інфраструктури та інші далеко не завжди були зорієнтовані народні обранці. В окремих містах майже 80%  прийнятих міськими радами рішень стосувалися земельних питань.

Детальніша інформація:
Координатор виборчих програм ГМ ОПОРА
+38 063 617 97 50
Голова Ради Українського незалежного центру політичних досліджень