28 вересня 2011 року в Києві відбулася прес-конференція представників Громадського консорціуму виборчих ініціатив на тему «Чи врахувала робоча група по вдосконаленню виборчого законодавства попередні рекомендації Венеціанської комісії, ОБСЄ та IFES», в якій взяли участь Ольга Айвазовська (Громадянська мережа «ОПОРА»), Денис Ковриженко (Лабораторія законодавчих ініціатив), Світлана Конончук (Український незалежний центр політичних досліджень), Олександр Черненко (Комітет виборців України).

Як повідомили учасники прес-конференції, на засіданні робочої групи, яка засідала напередодні 27 вересня, було враховано низку рекомендацій Венеціанської комісії щодо окремих процедурних моментів, але взагалі не розглядалися або не було прийнято рішення щодо принципових питань: виборчої системи, критеріїв і строків визначення меж округів, порядку формування виборчих комісій.

Голова Правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська відзначила: «Президент, оголосивши широке експертне обговорення, виніс виборчу реформу поза парламент, але як такого обговорення запропонованої мажоритарно-пропорційної системи не відбулося й досі. Така тенденція шкодить легітимності процесу та викликає недовіру до його результатів. Офіційних висновків Венеціанської комісії не буде до середини жовтня, тож, на останньому засіданні робочої групи переоцінка тексту законопроекту здійснювалася поспіхом та на основі «чорновика». Експерти Венеціанської комісії неодноразово заявляли про те, що лише після широких консультацій в Україні, буде підготовлено остаточний документ. У мене, як учасника засідання, склалося враження, що пропонується позитивна статистика – значний відсоток врахування технічних та дрібних пропозицій з повним ігноруванням ключових питань».

«Зміни, внесені 27 вересня робочою групою до технічного законопроекту, носять косметичний характер. Питання виборчої системи знову винесли за рамки дискусії, - повідомив Голова Правління КВУ Олександр Черненко, - хоч у рекомендаціях Венеціанської комісії було вказано на доцільність запровадження пропорційної системи відкритих регіональних списків. В Україні так і не відбулося публічного суспільно-політичного діалогу довкола виборчої системи. Нам знову хочуть нав‘язати систему, яка дискредитувала себе під час попередніх виборчих кампаній».

Експерт Лабораторії законодавчих ініціатив Денис Ковриженко зауважив, що на засіданні робочої групи не розглядався звіт, запропонований Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES). «Звіт IFES значно ширший, ніж висновок Венеціанської комісії, хоч у них піднімаються схожі питання. На засіданні робочої групи не було вирішено конкретні проблеми, які можуть зумовити викривлення результатів виборів: критерії та строки визначення меж округів, порядок формування виборчих комісій, зміни до списків виборців у день голосування, неможливість визнання виборів в окрузі недійсними і ще багато інших речей, що відкривають шлях до маніпуляцій виборчим процесом».

«Цілком ймовірно, що пропозиції та аргументи IFES та остаточний висновок Венеціанської  комісії так і не стануть предметом розгляду робочою групою, - зазначила керівник політичних програм УНЦПД Світлана Конончук. – Судячи з вчорашнього засідання, проект вже буде готуватися для затвердження Президентом і внесення в парламент. Між тим, прогресу у виборчому законодавстві так і не досягнуто. Частково проект відтворює модель закритих для вибору списків, частково створює вразливу до адміністративного контролю систему одномандатних округів».

Детальніша інформація:

Ольга Айвазовська
Голова Правління Громадянської мережі "ОПОРА"
+38 0636179750

Денис Ковриженко
експерт Лабораторії законодавчих ініціатив
+ 38 0503582265

Світлана Конончук
керівник політичних програм УНЦПД
+38 0503330698

Олександр Черненко
Голова Правління КВУ
+38 0503109975