11 серпня ОПОРА оприлюднила результати громадського спостереження за етапом зарахування абітурієнтів під час вступної кампанії 2011 року. Спостерігачі Громадянської мережі працювали у 38 ВНЗ України та реагували на повідомлення абітурієнтів і їх батьків щодо порушень у інших навчальних закладах в межах 16 регіонів. ОПОРА також консультувала абітурієнтів щодо юридичних аспектів вступної кампанії, допомагала у розв’язанні конфліктів та непорозумінь, надавала роз’яснення щодо правових аспектів дій членів приймальних комісій через телефон гарячої лінії та мережу Інтернет. Всього до організації за безкоштовними юридичними консультаціями звернулися 2100 разів.

Загалом публікація списків рекомендованих, які згідно Умов прийому оприлюднювалися тричі (1, 6, 8 серпня), та зарахування на бюджетні місця минули без серйозних ексцесів. Не останню роль в цьому відіграв фактор мало чисельної кількості абітурієнтів та чітко прописані етапи в нормативних документах, що регулювали вище зазначені процедури у 2011 році. Тож, цьогорічні вступники мали кращі умови зарахування, ніж абітурієнт – 2010. Крім того, частина навчальних закладів, щоб виконати державне замовлення та набрати достатню кількість контрактників, були змушені вдатися до засобів недобросовісної конкуренції.

Серед найцікавіших методів «неспортивної боротьби» за абітурієнта можна виділити: - оприлюднення в списках рекомендованих до зарахування прізвища всіх без винятку потенційних контрактників, навіть, якщо ліцензійний обсяг на окремі спеціальності був у рази меншим за кількість поданих заяв (Рівненський державний гуманітарний університет); - спроба зарахувати на бюджет абітурієнтів одразу після «другої хвилі» оприлюднення списків рекомендованих, щоб в разі рішення вступника забрати оригінали документів та йти до іншого ВНЗ під час «третьої хвилі», молодим людям довелося пройти тривалу процедуру відрахування (Сумський національний аграрний університет); - оприлюднення в списках рекомендованих до зарахування більшої кількості осіб в якості «резерву», щоб отримати додаткові місця державного замовлення, зважаючи на конкурсну ситуацію (КПІ). Втім, останній метод використовували лише престижні ВНЗ, які не мали серйозних проблем з заявами абітурієнтів.

Інші інциденти стосувалася безпідставного нарахування додаткових балів особам, що не мали на це жодного права. Втім, якщо на етапі прийому документів такі неточності виправдовувалися людським фактором чи “технічними ” помилками, то під час оприлюднення списків рекомендованих до зарахування, їх можна розцінювати, як зловживання. Адже, перевірити право на додаткові бали за перемогу у всеукраїнській олімпіаді чи конкурсі Малої академії наук досить просто. Прізвища та дані всіх переможців зафіксовані у відповідному накази профільного міністерства. Тож, після втручання спостерігача і позбавлення нарахованих балів такі «олімпіадники» подекуди не можуть претендувати не тільки на бюджетне місце, а й на навчання за кошти фізичних чи юридичних осіб (Миколаївський національний університет імені В.О.Сухомлинського).

Через нетипову конкурсну ситуацію, ОПОРА виявила випадки, коли ВНЗ були змушені скасовувати набір на окремі спеціальності, що не користувалися попитом серед абітурієнтів, вже після оприлюднення списків рекомендованих до зарахування. На жаль, вступники дізнавалися  про такі зміни, коли принесли оригінали документів. Такі випадки були зафіксовані, наприклад, у Тернопільському національному педагогічному університеті щодо французької філології та Славутицькій філії Національного технічного університету «Київський політехнічний інститут» із напрямом «комп’ютерні науки».

Звіт за результатами громадського спостереження за вступною кампанією 2011 року (1 - 10 серпня)

Додаткова інформація:
+38 (044) 286 26 70
+38 063 617 97 50

Довідково: Метою проекту «Громадське спостереження за вступної кампанією 2011 року», що здійснюється  Громадянською мережею ОПОРА за підтримки Освітньої Програми Міжнародного Фонду «Відродження» та Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (Альянс USETI), є об’єктивна оцінка проведення вступної кампанії 2011 року та сприяння захисту прав абітурієнтів.