Громадянська мережа ОПОРА продовжує надавати безкоштовні юридичні консультації абітурієнтам та їхнім батькам у рамках громадського моніторингу вступної кампанії 2011 року. Тож, організація буде повідомляти про суть найбільш актуальних питань, з якими до неї звертаються абітурієнти, щоб забезпечити максимальний доступ майбутніх споживачів освітніх послуг до інформації .

Чи може особа, будучи студентом ВНЗ та здобуваючи певний освітньо-кваліфікаційний рівень за кошти державного бюджету, подавати документи на участь у конкурсному відборі для навчання в іншому ВНЗ (або на іншому напрямі, спеціальності того самого ВНЗ) за кошти державного бюджету?

Ні. Відповідно до п. 1.4. Умов прийому до вищих навчальних закладів (затверджених Наказом Міністерства освіти і науки України від 19.10.2010 №961), громадяни  України  мають право безоплатно здобувати вищу освіту в державних і комунальних навчальних закладах на конкурсній основі, якщо вони раніше не здобували і не здобувають на час проведення конкурсу відповідного освітньо-кваліфікаційного рівня за кошти державного чи місцевого бюджету. Тому, будучи студентом певного ВНЗ і здобуваючи визначений освітньо-кваліфікаційний рівень за кошти державного бюджету, особа не може подавати документи на участь в конкурсному відборі для навчання за кошти державного чи місцевого бюджету. Втім, за умови відрахування з ВНЗ, у якому навчається студент, претендувати на вступ у 2011 році все-таки можна.

Чи може студент одночасно навчатися на денній формі навчання за кошти державного бюджету й на заочній за кошти фізичних або юридичних осіб? Де в такому випадку повинні зберігатися оригінали документів?

Може. Відповідно до п. 17.2 Умов прийому до вищих навчальних закладів (затверджених Наказом Міністерства освіти і науки України від 19.10.2010 №961), у разі вступу для одночасного навчання за двома освітньо-професійними програмами за напрямами підготовки або спеціальностями (в одному або різних вищих навчальних закладах за різними формами навчання) оригінал документу про освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, додатку державного зразка до цього документа, а також оригінал сертифікату Українського центру оцінювання якості освіти зберігаються у вищому навчальному закладі за місцем навчання за державним замовленням (або за рахунок державних пільгових довгострокових кредитів) протягом усього терміну навчання. За місцем навчання за кошти фізичних, юридичних осіб зберігаються завірені копії документу про освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень державного зразка та додатку до нього, копії сертифікату Українського центру оцінювання якості освіти та медичної довідки. Зазначені копії документів зберігаються у вищому навчальному закладі протягом строку навчання разом із оригіналом довідки вищого навчального закладу. де зберігаються оригінали документів. Довідка видається на вимогу студента вищим навчальним закладом, у якому зберігаються оригінали вищезазначених документів.

Чи потрібно нотаріально завіряти копії документів, що подаються до приймальної комісії?

Ні. Усі копії документів звіряються з оригіналами та засвідчуються членами приймальної комісії вищого навчального закладу, до якого їх подає абітурієнт. Особа за власним бажанням може завірити їх нотаріально. Втім, при подачі нотаріально завірених копій документів усе ж необхідно надавати оригінали. Будь-яка вимога членів приймальної комісії щодо обов’язкової подачі нотаріально завірених копій документів є необґрунтованою.

Відповідно до п.6.3. Умов прийому до вищих навчальних закладів (затверджених Наказом Міністерства освіти і науки України від 19.10.2010 №961) до заяви про вступ до ВНЗ особа повинна додати такі документи:

  1. документ державного зразка про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і додаток до     нього; оригінали або копії;
  2.  сертифікат (сертифікати) Українського центру оцінювання якості освіти (для вступників на основі повної загальної середньої освіти); оригінали     або копії; 
  3. медичну довідку за формою 086-о; оригінали або копії;
  4. шість кольорових фотокарток розміром 3 х 4 см.

Також необхідно пред’явити паспорт громадянина України (паспорт громадянина України для виїзду за кордон, військовий квиток або приписне свідоцтво, свідоцтво про народження - для осіб, які за віком не мають паспорта, або інший документ, який засвідчує особу і громадянство). У разі наявності пільг для вступу абітурієнт обов’язково подає документи, передбачені чинним законодавством, які підтверджують пільги.

Варто також звернути увагу на те, що серед переліку документів відсутня згадка про інформаційну картку, в якій вказуються результати зовнішнього оцінювання і яка є додатком до Сертифікату УЦОЯО. Тому якщо з технічних причин особа не може сформувати та роздрукувати інформаційну картку з особистої сторінки, вона має право подавати документи без неї. 

Коли буде визначена кількість місць державного замовлення у вищих навчальних закладах за кожною спеціальністю? Де і яким способом ця інформація має бути оприлюднена?

Відповідно до п.2.3. Умов прийому до вищих навчальних закладів (затверджених Наказом Міністерства освіти і науки України від 19.10.2010 №961) вищий навчальний заклад зобов’язаний створити умови для ознайомлення вступників із:

-  ліцензією на здійснення освітньої діяльності;

- сертифікатами про акредитацію відповідного напряму (спеціальності);

- правилами прийому;

- відомостями про ліцензований обсяг;

обсягом прийому за державним замовленням за кожним напрямом (спеціальністю) та освітньо-кваліфікаційним рівнем, у тому числі даними про кількість місць, що виділені для вступу поза конкурсом та цільового прийому.

Така інформація повинна оприлюднюватися на інформаційних стендах приймальної комісії та офіційному веб-сайті вищого навчального закладу. Строк для оприлюднення - не пізніше другого робочого дня, наступного після затвердження/погодження чи отримання відповідних відомостей.

Інформація про ліцензований обсяг та обсяг прийому за державним замовленням за кожним напрямом (спеціальністю) та освітньо-кваліфікаційним рівнем, у тому числі про кількість місць, що виділені для вступу поза конкурсом та цільового прийому, повинна також бути відображена в інформаційній системі «Конкурс» http://www.vstup.info/

Втім, обсяги державного замовлення зазвичай оприлюднюють після початку вступної кампанії, що пов’язано з системою його виділення та розподілу між ВНЗ. Фактично, у 2010 році ця інформація стала доступною для абітурієнтів за 2 тижні після початку прийому документів, а у 2011 році – орієнтовний період оприлюднення – після 14 липня.

Якщо абітурієнта було рекомендовано до зарахування в один із ВНЗ 1 серпня (перший етап оприлюднення списків), і він подав туди оригінали документів, а вже 6 серпня (другий етап) - до іншого, більш бажаного ВНЗ, то чи має право абітурієнт забрати оригінали документів з першого?

Так, абітурієнт має право забрати оригінали документів. Ст. 4 Закону України «Про вищу освіту» гарантує кожному право на вільний вибір вищого навчального закладу, форми  здобуття  вищої  освіти, напряму   підготовки   і спеціальності. Це положення ґрунтується на положенні статті 23 Конституції   України,  якою  гарантується  право  людини  на  вільний розвиток  своєї  особистості та положенні частини   третьої   статті   53 Конституції  України, яке передбачає право на освіту. Також це право підтверджене у рішенні Конституційного Суду України вiд 04.03.2004 № 5-рп/2004. А тому будь-які заперечення представників ВНЗ щодо видачі оригіналів документів є незаконними і можуть бути оскаржені. Шляхи оскарження можуть бути різні: від письмового звернення до ректора відповідного ВНЗ, органів студентського самоврядування, ЗМІ до, навіть, правоохоронних органів та суду.

Чи законною є вимога приймальної комісії ВНЗ подавати на кожен із трьох напрямів підготовки (спеціальностей) окремий пакет документів?

Так. Відповідно до п. 6.3. Умов прийому до вищих навчальних закладів (затверджених Наказом Міністерства освіти і науки України від 19.10.2010 №961) до заяви про вступ до ВНЗ особа повинна подати такі документи:

  1. документ державного зразка про раніше здобутий освітній (освітньо-кваліфікаційний) рівень, на основі якого здійснюється вступ, і додаток до     нього, за особистим вибором оригінали або копії;
  2. сертифікат (сертифікати) Українського центру оцінювання якості освіти (для вступників на основі повної загальної середньої освіти), за                 особистим  вибором оригінали або копії;
  3. медичну довідку за формою 086-о за особистим  вибором оригінал або копію;
  4. шість кольорових фотокарток розміром 3 х 4 см.

Проте кожний ВНЗ на власний розсуд визначає, чи приймається одна заява абітурієнта на всі три можливі напрями підготовки (спеціальності) чи на кожен із можливих напрямків приймається окрема заява і, відповідно, абітурієнт повинен подавати окремий пакет документів до кожної заяви.