30 вересня Дергачівська міська виборча комісія в скандальній атмосфері відмовила в реєстрації діючому Дергачівському міському голові Олександру Лисицькому, який, до того ж, був ще й першим номером у списку партії «Відродження» на виборах до Дергачівської міської ради. Однак 4 жовтня Харківський окружний адміністративний суд зобов’язав міську виборчу комісію все ж таки зареєструвати Олександра Лісицького.

На засіданні 30 вересня Дергачівська міська виборча комісія прийняла рішення про відмову в реєстрації Олександру Лісицькому (партія «Відродження») — першому номеру в партійному списку та діючому Дергачівському міському голові. Комісія мотивувала своє рішення, посилаючись на те, що партією не було подано документи, передбачені в пунктах 7-9 частини 1 статті 38 Закону України «Про місцеві вибори». Комісією також було запропоновано рішення про встановлення першим номером у партійному списку партії «Відродження» члена партії, який іде першим за списком.

Рішення стосовно даного питання комісія не прийняла на голосуванні, адже за рішення не проголосувала необхідна кількість членів комісії. На засіданні виборчої комісії, поміж інших, було прийнято рішення «Про відмову Лисицькому Олександру Васильовичу в реєстрації на посаду міського голови». Комісія мотивувала своє рішення тим, що документ про внесення грошової застави, відповідно до пункту 9 частини 1 статті 40 та частині 1 статті 44 Закону України «Про місцеві вибори», був сплачений особисто кандидатом, а не місцевою організацією партії, як вимагає закон.

У ході проведення засідання до приміщення, де знаходилася Дергачівська міська виборча комісія зайшли представники партії «Відродження» — кандидат, юрист та приблизно 10 громадян – членів територіальної громади.

Голова Дергачівської міської виборчої комісії Юрій Коробка викликав міліцію. Представники партії «Відродження» звинуватили голову Дергачівської міської виборчої комісії Юрія Коробку у шантажі та особистій неприязні до окремих представників партії.

Дергачівська районна організація політичної партії «Відродження» подала до Харківського окружного адміністративного суду адміністративний позов проти Дергачівської міської виборчої комісії щодо визнання незаконними та скасування певних постанов. 4 жовтня суд задовільнив позов в повному обсязі

foto1 news 04.10.2015 Kharkivska obl Skandal v Derga4ah

Зокрема, суд визнав незаконними та скасував постанови про відмову в реєстрації О.В. Лисицького. Суд зобов’язав зареєструвати О.В, Лисицького кандидатом в депутати, як першого у виборчому списку, та кандидатом в міські голови.

 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.