Центральна виборча комісія замінила голову Миколаївської обласної виборчої комісії Лілію Джуріну, і паралельно з такою ж ініціативою виступили самі члени виборчої комісії.

Відповідну постанову ЦВК прийняла 15 вересня.

Як повідомляє спостерігач Громадянської мережі ОПОРА, напередодні на вимогу 10 членів комісії було скликано засідання, на якому піднімалось питання про бездіяльність і невиконання головою комісії Лілією Джуріною («Опозиційний блок») своїх обов’язків (ймовірно через зайнятість на основному місці роботи), що спричинило ряд проблем у роботі комісії, а саме:

- не внесені відповідні зміни в установчі документи юридичної особи. На сьогоднішній день головою комісії формально вважається Олександр Альбещенко, який на даний момент є членом Миколаївської міської ТВК;

- не відкритий рахунок, на який кандидати мають вносити грошову заставу (мало бути зроблено у 4-денний строк від початку роботи комісії);

- не заключений договір оренди приміщень з міською радою;

- до 15 вересня не була отримана печатка комісі;

- не було оголошено у ЗМІ місце і графік роботи комісії.

На думку членів комісії, це все ставить під загрозу виборчий процес. Член ТВК Станіслав Мартиросов запропонував проект постанови про звернення до ЦВК з проханням замінити голову комісії. Рішення про звернення було ухвалено 12 членами комісії, двоє проголосували проти та двоє утримались.

martirosov

За підказкою громадського спостерігача від Всеукраїнської правозахисної групи «Верховенство права» Віталія Гунько було прийнято рішення делегувати право підпису заступнику голови комісії.

zastupnik

ЦВК Постановою від 15 вересня замінила Лілію Джуріну на Ірину Пономаренко.

16 вересня на засіданні комісії нова голова прийняла присягу, а також ініціювала питання щодо внесення змін до постанови про призначення працівників на платній основі, заявивши, що має першочергове право працювати на платній основі. Таким чином було принято рішення виключити члена комісії Назію Іваненко з оплатних працівників.

nova golova

Відзначимо, що Ірина Пономаренко під час позачергових парламентських виборів у 2007 році була членом окружної виборчої комісії від фракції Партії регіонів. На виборах у Верховну Раду у 2012 році Пономаренко була представлена у комісії від партії «Русь Єдина», а в минулому році на позачергових виборах у парламент була представником Партії регіонів.

 

За коментарями звертайтеся:
 

Моніторинг парламенту | Веб-сайт| Фейсбук | Твіттер

(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)

Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.