Війна вносить корективи абсолютно у всі сфери нашого життя. Про те, як війна вплинула на діяльність ОСББ поспілкуємося з Іллею Юрченко, головою двох ОСББ у м. Южне Одеської області, волонтером. Ілля також являється учасником навчальної програми «Поштовх для ОСББ», яке організовували Координаційний центр з надання правової допомоги у партнерстві з Київським міським осередком Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа ОПОРА».

Чи вплинула війна на діяльність ОСББ? Які нові виклики з’явились у роботі та як справлялись з ними?

Так, війна однозначно вплинула на нашу діяльність. У нас будинок з укриттям. Ми привели укриття в «робочий стан», зробили всі необхідні умови для перебування там людей. Це була задача перших днів війни. Люди почали самоорганізовуватись, пропонувати свою допомогу. Наші мешканці, які працюють медичними працівниками підготували списки для того, щоб ми сформували в нашому ОСББ «велику» аптечку зі всіма необхідними ліками. Також в нас виникла дуже амбітна ідея - одне з приміщень (яке до війни здавали в оренду під масажний кабінет) переформатувати під своєрідну «операційну кімнату». Ми сформували також під цю потребу відповідні запаси медикаментів, катетрів тощо. Зробили відповідні запаси води.

Ще один виклик – справна та ефективна вентиляція в будинку. Оскільки на час повітряних тривог в укритті могло знаходитись близько 250 людей (в нас також ховались люди і з сусідніх будинків) – вентиляція повинна працювати безвідказно.

Також ми зробили окрему кімнату для дітей в укритті та кабінет психолога. Звичайно, спочатку було складно, але через об’єднання наших зусиль ми справились з викликами. Біда насправді дуже зближує. Ми як готували наші підвальні приміщення під укриття – носили мішки з піском, щоб закрити вікна. То до нас долучились і мешканці сусідніх будинків, які не мають жодного відношення до нашого ОСББ.

Досить часто зустрічається ситуація, що голова ОСББ ( і заступник) переїхали в інше місто. Фактично ОСББ в таких випадках залишається без керівника. Як порадите діяти в таких випадках? Що робити співвласникам БКБ в такому випадку?

Дуже складна ситуація. Як варіант, члени правління можуть зібратися і призначити тимчасово виконуючого обов’язки голови ОСББ. Хоча все в залежності від конкретної ситуації. Якщо в ОСББ всі процеси налагоджено, то і проблем в принципі не мало би виникати. Навіть за відсутності керівника. А якщо всі процеси «підв’язані» під керівника чи заступника – то це звичайно складна проблема.


Насправді в таких випадках багато ОСББ не знають як правильно діяти. Окрім того, що керівники (заступники) переїхали тимчасово в інше місто часто зустрічаються ситуації, що вони або мобілізовані або підписали контракт на проходження військової служби. Ситуація ускладнюється ще й тим, що Міністерство юстиції закрило доступ до державних реєстрів і зареєструвати зміну керівника практично неможливо.

В таких випадках можна виділити три сценарії розвитку подій.

Перший варіант – покладання обовязків голови правління на його заступника. Такий варіант можливий у разі присутності більшості членів правління на місці. Відповідно голову правління при такому розвитку подій звільняти непотрібно. Просто на час його відсутності всі обовязки виконуватиме його заступник.

Другий варіант – звільнення голови правління і обрання нового. Але тут також є певні обмеження.

По перше – якщо голова правління мобілізований або підписав контракт на проходження військової служби звільнити його практично неможливо. Людина в такому випадку може звільнитися тільки за своїм бажанням.

По друге – необхідно щоб більшість членів правління були на місці. В деяких статутах передбачено, що голову правління обирають на загальних зборах. В такому випадку необхідна фізична присутність співвласників багатоквартирних будинків. У мирний час проведення зміни голови правління фіксується в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. В умовах війни внесення змін до цього реєстру неможливе.

Третій варіант – обрання нового складу правління ОСББ. Тут необхідною умовою є присутність співвласників БКБ. Правління обирається загальними зборами співвласників, як правило, більшістю голосів.


Чи виникали у Вас проблеми зі сплатою внесків на управління будинком?

Ситуація з оплатою внесків погіршилась з початком війни. В нас дві проблеми виникло – окрім того, що люди почали заборговувати сплату внесків, в нас ще й зникло додаткове джерело доходу – з оренди підвалу. І тому, звичайно, всі наші плани щодо ремонту перенеслись на майбутнє. В додаток до цього значна частина коштів пішла на закупівлю генератора для наших потреб. Тому насправді досить складна ситуація з питанням фінансів. Ну і як зажди, на фоні всього цього – заклики від окремих людей зменшити голові ОСББ, бухгалтеру зарплату і тому подібне. Але, більша частина людей все таки розуміє, що платити треба.


На даний час зареєстрований Проект Закону про внесення змін до Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про житлово-комунальні послуги" (щодо встановлення мораторію на підвищення цін (тарифів) на житлово-комунальні послуги в умовах воєнного стану). Згідно цього законопроекту на період дії правового режиму воєнного стану, введеного Указом Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про введення воєнного стану в Україні" від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, та протягом шести місяці з моменту його припинення чи скасування, встановлюється мораторій на підвищення цін (тарифів) на житлово-комунальні послуги для населення.


Держава компенсовує витрати на комунальні послуги тим людям, які прихистили у себе ВПО. Чи у Вашому будинку (будинках) були такі випадки? Чи стикались співвласники з складнощами у поверненні цих коштів?

Так, є в нас такі випадки. В основному люди самі розібрались з алгоритмом повернення цих коштів. Звертались до мене тільки з питанням видачі відповідних довідок, тобто з нашої сторони – все необхідне виконано. Для прикладу, в одному з моїх ОСББ працевлаштували вимушену переселенку з Херсону на посаду озеленювача. Дуже гарно працює людина, та й насправді, взагалі українці дуже працьовита нація.


Хто може отримати таку допомогу?

Фізичні особи — громадянам України віком від 18 років, які є власниками житла або їх представниками, наймачами (орендарями) житла державної або комунальної власності, спадкоємцями, які прийняли спадщину і які безоплатно розміщували в цих приміщеннях внутрішньо переміщених осіб, крім членів своєї сім’ї у розумінні Сімейного кодексу України.

Для отримання компенсації власник жилого приміщення не пізніше п'яти днів з дня закінчення звітного місяця подає до виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради, районної в м. Києві держадміністрації, відповідної військової адміністрації за місцем розташування житлового приміщення відповідну заяву.

У разі подання заяви в паперовій формі особа, що розмістила внутрішньо переміщених осіб, пред’являє:

документ, який посвідчує його особу;

документ, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням, або документ, що підтверджує повноваження представника власника.

У разі подання заяви в електронній формі до такої заяви додаються електронні копії (фотокопії):

документа, який посвідчує особу, що розмістила внутрішньо переміщених осіб;

документа, що підтверджує право власності або користування житловим приміщенням, або документа, що підтверджує повноваження представника власника.

Сума компенсації за кожен людино-день визначається на рівні 14,77 гривні.

Загальна сума компенсації визначається шляхом визначення добутку загальної кількості людино-днів на суму компенсації за кожен людино-день.

Приклад: якщо 1 людина проживала 30 днів, то компенсація складатиме: 14.77 грн. х 30 днів = 443,10 грн.


Державні програми підтримки для ОСББ в період воєнного стану: чи працюють вони? Чи змінились умови надання зараз?

Насправді, зараз не цікавився цим питанням. Перед початком війни ми почали оформлювати кредит по програмі Енергодім – зробили проектні роботи, провели збори, зібрали підпис, вирішили брати кредит. Але вже ввечері  перед початком війни я зрозумів, шо навряд чи ми вже кудись поїдемо подавати документи, а на другий день ввели воєнний стан. Місцеві програми підтримки ОСББ – призупинилися. Думаю, коли закінчиться війна, запустять в дію нові програми підтримки для ОСББ, особливо для тих, майно яких постраждало або зруйноване внаслідок воєнних дій. Оскільки це все потрібно відбудовувати. Сподіваюсь тільки на краще. Ми обов’язково переможемо. Люди роблять для цього все можливе і неможливе. В нас зараз на базі ОСББ працює волонтерський штаб – і шиємо, і готуємо їсти, і збираємо кошти, робимо закупівлі …загалом 18 напрямків роботи. Все місто згуртувалося. Тому я точно знаю, що ми переможемо. Слава Україні!


На період воєнного стану призупинено дію окремих положень програми «Енергодім», що значно спростить подання заявок оскільки деякі ОСББ не мають змоги  подати весь перелік документів за чинними вимогами програми.

Зокрема, призупинено вимогу щодо обмеженого строку реалізації проекту.

Тобто, на період дії воєнного стану, строк реалізації проекту не рахується, відлік поновиться після припинення його дії.

Які документи ОСББ можуть не надсилати до Фонду енергоефективності?

• Копія(ї) договору(ів) на виконання проектних робіт із розроблення проектної документації та її експертизи;

• Копія договору з підрядником (підрядниками) на впровадження заходів з енергоефективності;

• Копії договору на проведення технічного та авторського нагляду;

• Копія договору на сертифікацію енергетичної ефективності будинку після впровадження енергоефективних заходів;

• Копії документів, що підтверджують факт перебування енергоаудитора у штаті юридичної особи чи фізичної особи-підприємця (у разі укладання договору сертифікації енергетичної ефективності будівлі багатоквартирного будинку з юридичною особою чи фізичною особою-підприємцем);

• Копія договору на підготовку звіту обстеження модернізованих інженерних систем.

Але в ОСББ залишається обов’язок здійснювати відповідні роботи у межах проекту та укладати договори з підрядниками.На час воєнного стану Фонд не відшкодовуватиме статті витрат зведеного кошторису, що дуже часто містять суперечності, неточності та потребують додаткових запитів (відрядження, ризики, інфляція тощо). Водночас компенсація основної вартості будівельних робіт буде здійснюватися без змін. Також  скасовується вимога подавати до Фонду звіт, що містить фото та опис заходів з енергоефективності, проведених в будинку. Скасовується вимога подавати документи, що підтверджують якість обладнання та матеріалів, використаних під час будівельно-монтажних робіт, крім випадків, коли застосовані матеріали є новими, тобто такі матеріали ще не використовувалися у межах реалізації Програми. Підписувати та подавати на розгляд документи/заявки тепер можуть особи, які мають повноваження голови правління, якщо сам голова не може здійснювати свої обов'язки через воєнний стан.