На підставі можливих порушень в роботі членів двох дільничних виборчих комісій у Мелітопольському районі Запорізької області сім членів ОВК в одномандатному виборчому окрузі № 80 склали письмово окрему думку і додали її до підсумкового протоколу комісії. В поліції підтвердили звернення щодо ознак порушення на дільницях.

24 липня до ОПОРИ звернулася членкиня ОВК в одномандатному виборчому окрузі № 80 (включає Мелітопольський район Запорізької області) Галина Данильченко. Вона повідомила, що враховуючи матеріали у медіа про можливі ознаки порушення в роботі членів ДВК на двох дільницях округу, вона усно звернулася до колег на своїй ОВК із пропозицією відреагувати на ці обставини. Оскільки таке звернення проігнорували, то після підписання підсумкового протоколу сім членів окружної виборчої комісії виклали письмово свою особисту думку і додали її до протоколу.

25 липня ОПОРА взяла коментар щодо цих подій у голови ОВК  № 80 Ольги Стержантової, яка розповіла: «Після того, як ми зібралися 22-го числа після безперервного засідання на підписання підсумкового протоколу, семеро членів комісії висловили свою окрему думку. Цю думку ми зареєстрували в журналі документації. Всі з цими заявами ознайомились. Я їм сказала: Це ваша особиста думка. На тих дільницях, на які посилаються в особистій думці (230292 230293) жодних актів, скарг і заяв не було. На цих дільницях під час підрахунку голосів були офіційні спостерігачі та довірені особи — від них не надходило заяв»

Також 25 липня під час телефонної розмови з ОПОРОЮ начальниця відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Запорізькій області Катериною Людвік повідомила, що за згаданими випадками до правоохоронних органів були звернення і наразі тривають ретельні перевірки.

Нагадаємо, що згідно ч. 13 ст. 33 Закону «Про вибори народних депутатів України» член виборчої комісії, який бере участь у її засіданні і не згоден з рішенням, прийнятим комісією, має право протягом двох днів після засідання, на якому було прийнято рішення, у письмовій формі висловити окрему думку, яка додається до протоколу відповідного засідання виборчої комісії і є його невід'ємною частиною.

За коментарями звертайтеся:

email: zp@opora.org.ua

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)