Центральна виборча комісія у вівторок, 30 квітня, склала та оголосила протокол про підсумки голосування на виборах Президента України. Офіційні результати співпали з результатами паралельного підрахунку голосів, який провела Громадянська мережа ОПОРА.

Так, за Володимира Зеленського проголосували 13 мільйонів 541 528 виборців, що складає 73,22% голосів, а за Петра Порошенка – 4 мільйони 522 тисячі 450 голосів, що складає 24,45%. 

Явка склала 61,37%.

Нагадаємо, що Громадянська мережа ОПОРА здійснювала паралельний підрахунок голосів виборців на основі репрезентативної для всієї України та статистично обґрунтованої вибірки. Базуючись на звітах 1299 з 1305 спеціально підготовлених та офіційно зареєстрованих спостерігачів, ОПОРА заявляла з 99% впевненістю про такі результати другого туру президентських виборів (1299 із 1305 спостерігачів, 99,6% виборчих дільниць із 811 907 голосів): Володимир Зеленський отримав 73,2% голосів виборців, а Петро Порошенко – 24,3% (похибка 1,5%). Ще 2,5% бюлетенів – недійсні (похибка 0,3%).

Паралельний підрахунок голосів (ППГ) є ефективним методом, який застосовують незалежні громадські спостерігачі для систематичної оцінки голосування в день виборів, включаючи підрахунок результатів на виборчих дільницях. ППГ дає можливість незалежно перевірити офіційні результати, оголошені Центральною виборчою комісією (ЦВК). ППГ здійснюється на основі звітів спеціально підготованих спостерігачів, які оцінюють якість процесу на виборчих дільницях. На відміну від екзит-полів, ППГ не включає опитування громадян щодо здійсненого ними вибору. При ППГ відбувається підрахунок фактичної кількості голосів, відданих виборчій дільниці, яка включена до моніторингу. Цей метод успішно використовується громадськими організаціями для оцінки процесу голосування в день виборів у багатьох країнах світу, включаючи Болгарію, Румунію та Грузію.

Як ОПОРА проводить паралельний підрахунок голосів читайте за посиланням.

Заява Громадянської мережі ОПОРА щодо попередніх результатів спостереження на чергових виборах Президента України